Omletbloggen

Se till att ditt hönshus och dina höns är redo för vintern!

Vintern är på väg. Om detta är ditt första år med höns kanske du undrar vad du kan göra för att hålla dem friska och glada under vintern. De flesta hönsraser klarar sig ganska bra i relativ kyla, så länge de har ett välisolerat och torrt hönshus. Höns anpassar sig vanligtvis till det kalla vädret, så du behöver inte oroa dig allt för mycket för att dina höns ska frysa, speciellt om du har en välisolerad Eglu. Faktum är att höns är betydligt bättre på att anpassa sig efter kyla än hetta. Med det sagt skadar det givetvis inte att ge dem lite extra skydd under vintermånaderna, om än bara för att få dig att känna dig lugnare.

Det viktigaste för alla hönshus och gårdar under vintern

Väderskydd och isolering

Hönshuset måste vara skyddat mot alla sorters väder. Som vi nämnde bryr sig de flesta hönsraser inte om kylan, men de tycker inte om att bli blöta. Hönshuset bör vara isolerat, så att det håller värmen även under de kallaste av nätter. Om du har en välisolerad Eglu kan du öka bekvämligheten för dina höns ännu mer med vårt utbud av isolerade extremvädersöverdrag.

Ventilation

Ett hönshus men bra ventilation ser till att frisk luft kommer in, utan att skapa drag. Det gör att det inte luktar lika illa, och ser till att det inte blir fuktigt. Om hönshuset är välisolerat men inte har någon ventilation kommer det inte bara hålla värmen inne, utan också fukt, och höns hatar fukt. Se dock till att det inte drar.

Stigande fukt

Stigande fukt kan också bli ett problem i hönshus. Husen bör vara höjt över marken för att motverka att botten blir fuktig. Om ditt hönshus inte har ben kan du lägga tegelstenar under för att se till att luft kan cirkulera, vilket minskar risken för fukt. Se till att du ställer eller bygger ditt hönshus på högsta möjliga punkt för att minska risken för översvämning när det regnar och snöar mycket.

Storleken på hönshuset

Se till att ditt hönshus inte är för stort för antalet höns du har. Om huset är för stort kommer kroppsvärmen som hönsen skapar inte värma upp all luft. Höns kryper ihop tillsammans och håller varandra varma, så det behöver inte massvis med plats. Försök att inte öppnar dörren på natten när dina höns sover. Kom ihåg att det är deras kroppsvärme som håller dem varma, och när du öppnar dörren kommer temperaturen de arbetat upp sjunka. Om du har ett stort hönshus men bara ett par höns kan du ställa en stor kartong på sidan och halvt fylla den med halm så att hönsen kan gå dit om de fryser.

Gården

Det är viktigt att (åtminstone en del av) hönsgård är täckt med något slags överdrag. Du kan till och med skapa ett slags växthus och täcka gården med genomskinlig plast. Det ger dina höns lite mer plats att komma att komma ut och sprätta på när det är riktigt kallt och blött. Ett tips för att motverka att marken där hönsen går blir ett lerbad är att täcka ytan med träflis. Lera är en perfekt tillväxtort för mask, så det är bäst att undvika gyttjepölar så gott det går.

Sittpinnar

Ge dina höns gott om plats att sitta på sittpinnar. För att motverka att fötterna blir för kalla måste du se till att dina höns har någonting att hålla om både inne i huset och på gården. När de sitter på pinnarna kommer fjädrarna täcka tårna, så att de håller sig varma i kylan.

Rengöring

Håll hönshuset rent och torrt. Städa bort spillning från insidan av huset dagligen och byt ut ströet när det behövs. Att hålla huset både rent och torrt kommer motverka fukt, vilket ofta orsakar frostskador.

 

Tänk också på…

Vatten

Det är viktigt att din flock alltid har tillgång till färskt, flytande vatten. Beroende på var du bor kan detta vara ganska svårt. För att du inte ska behöva springa ut och in för att byta vatten varannan timme finns det värmeplattor, som denna Eton-värmare. Du kan också slå in vattenbehållaren i bubbelplast för att hålla vattnet flytande längre. Ställ inte vattnet inne i huset eftersom det kan göra huset fuktigt.

Mat

Under vintern kommer dina höns vanligtvis äta mer än under vår och sommar. Hönsen tycker om att få varm mat, som kokta linser eller varm gröt med russin eller små torkade frukter. Ge dina höns extra majs på eftermiddagen, det kommer värma upp dem inifrån när de smälter majsen under natten. För att uppmuntra dina höns att fortsätta lägga ägg under vintern är det bra att se till att de alltid har tillgång till gott om mat. Se till att hitta ett foder som innehåller alla näringsämnen som hönsen behöver under vintern.

Kammar och slör

Om det blir jättekallt på vintern kan hönsens kammar och slör bli frostskadade. De flesta tuffare hönsraser har små kammar, men om du har raser med stora, hängande kammar är det bra att försiktigt smörja in dem med vaselin. Håll också utkik efter hosta, förkylningar eller andra tecken på att de inte mår bra. Läs om olika raser i vår raskatalog för att se vilka fåglar som klarar sig bäst i kallare klimat.

Skadedjur

Kom ihåg att det finns gott om hungriga råttor och möss vid den här tiden på året som lockas av hönsens foder och vatten. Var extra försiktig med platserna där du förvarar ditt foder. Håll det borta från hönshuset och i en lufttät behållare. Om du ser tecken på skadedjur, ta bort mat- och vattenbehållarna över natten.

Uttråkning

Det är mer troligt att hönsen kommer bli uttråkade under vintern, då det inte finns något gräs eller andra växter att leta efter smaskiga kryp i. Det kommer leda till otyg, som t.ex. fjäderplockning och äggätning. Undvik uttråkning genom att ge dina höns t.ex. en Chicken Swings, sittpinnar, lövhögar och/eller en spegel. Du kan läsa det här blogginlägget för mer idéer om hur du håller dina höns underhållna.

This entry was posted in Höns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *