Omletbloggen

12 intressanta fakta som du kanske inte visste om ditt marsvin

En pojke med ett marsvin i marsvinsburen Eglu Go från Omlet

Marsvin är fantastiska, sociala husdjur som har mycket att ge familjer som delar hem med dem. Men vet du hur de fick sitt namn, hur mycket (eller lite) de sover och hur många tår de har? Dessa 12 fakta som du kanske inte visste om ditt marsvin kommer att öka din kärlek och uppskattning för dina marsvin.

1. Varifrån kommer namnet marsvin?

På engelska heter marsvin “guinea pig”. Marsvin kommer inte från Papua New Guinea som man skulle kunna tro av namnet, utan de kommer ursprungligen från bergskedjan Anderna i Peru. Första delen av deras namn kommer från att de brukade säljas för en guinea (ett gammalt engelskt mynt) när seglare hämtade dem från Sydamerika.

2. Inga svin

Marsvin är heller inte relaterade till svin eller grisar, vilket man skulle kunna tro med tanke på namnet, utan de är gnagare och råttdjur. Marsvin har fått sitt namn av de grymtande ljud de ger ifrån sig, som påminner människor om smågrisar. Ett annat namn som används för marsvin i engelskan är “cavies” (plural), eller “cavy” (singular). Det kommer från deras vetenskapliga namn Cavia porcellus, där porcellus betyder “liten gris.”

3. Fler felaktiga benämningar

Precis som grisar, så kallas manliga marsvin för galtar och kvinnliga marsvin för suggor. Men babymarsvin kallas inte för smågrisar utan för valpar. Även om deras namn ger skenet av att de liknar hundvalpar när de föds, så är det inte så. I själva verket har hundvalpar och marsvinsvalpar väldigt lite gemensamt när de föds.

4. De är redo för livet när de föds

Marsvinsvalpar föds med päls och öppna ögon och är väldigt rörliga från en tidig ålder. De flesta andra gnagare föds hårlösa och blinda, och vågar inte gå utanför sitt bo under de första dagarna i livet. Marsvinsvalpar kan se, gå, höra och till och med ha tänder när de föds. Detta ger dem en fördel som bytesdjur i det vilda.

5. Storlek och kroppsbyggnad

Fullvuxna marsvin väger mellan 450 och 900 g och är mellan 20 och 40 cm långa. Galtar brukar vara större än suggor, men bör inte tillåtas att bli överviktiga. Marsvin kan lätt drabbas av fetma, vilket kan vara svårt att upptäcka på grund av deras avlånga, potatisliknande form. Marsvin anses vara överviktiga om du inte kan känna deras ryggrad, revben eller höfter genom fettet, eller om de utvecklar synliga fettkuddar.

6. Längre livslängd än andra gnagare

Små husdjur är inte kända för sin långa livslängd, men marsvin lever faktiskt ett relativt långt liv när de är väl omhändertagna. Den genomsnittliga livslängden för ett husdjursmarsvin är 5-7 år.

Ett marsvin rör sig genom Zippi tunnnelsystem från Omlet

7. Olika antal tår fram och bak

Marsvin har 4 tår på framfötterna, men bara 3 på bakfötterna. Detta gör deras totala antal tår till 14. Men vissa marsvin kan ha fler än det förväntade antalet tår om de har ett tillstånd som kallas “polydaktyli”, vilket är en genetisk mutation som får extra tår att växa.

8. Tänder som ständigt växer

Liksom andra gnagare växer marsvins tänder kontinuerligt under hela livet. Det är viktigt att ge dem mat och godsaker att gnaga på för att hjälpa dem att hålla tänderna friska. Servera dina marsvins favoritmat i en Caddi godsaksbehållare för marsvin som håller deras godsaker på en lättillgänglig nivå.

9. Förvånansvärt lite sömn

Marsvin sover inte mycket. Faktum är att de bara sover cirka 4-6 timmar under en 24-timmarsperiod. De är också bra på att ta korta tupplurar som varar allt från några sekunder till några minuter, men vanligtvis inte mer än 30 minuter åt gången. Marsvin behöver en bekväm marsvinsbur
för att få optimal vila under dessa korta tupplurar.

10. De är väldigt högljudda

Marsvin har sitt eget språk, och är väldigt högljudda. Deras breda spektrum av ljud inkluderar: spinnande, gnällande, skrikande, kurrande, mullrande, väsande och knackande av tänder. Det är väldigt vanligt att marsvin hälsar på sina ägare med glada, upphetsade ljud.

11. Marsvinskompisar

Marsvin är väldigt sociala djur och behöver sällskap för att trivas. Deras breda spektrum av ljud och sociala personlighet gör att de passar bäst ihop med andra marsvin. Att ha två marsvin är vanligtvis den mest lyckade kombinationen, men vissa marsvin lever lyckligt i en social grupp på 3 eller fler. Kom ihåg att endast ha två marsvin av samma kön, eller kastrerade marsvin, för att undvika oavsiktliga kullar.

12. En päls för varje tillfälle

Det finns marsvin i en mängd olika färger och med olika pälsar. De olika raserna kan ha lång eller kort päls med alltifrån lockig och vågig päls, till kort och len päls, eller ingen päls alls.

Att ha marsvin med Omlet

Marsvin är söta, annorlunda husdjur som hela familjen kan njuta av. Genom att ha dem i en säker marsvinsbur utomhus, kommer du att kunna se alla underbara egenskaper som dina marsvin har. Höj upp deras favoritmat och se dem visa upp dessa naturliga beteenden, samtidigt som du observerar de unika egenskaperna som gör marsvin till några av de mest underhållande och trevliga husdjuren att ha.

Ett marsvin utomhus i marsvinsgården som hör till Eglu Go marsvinsbur från Omlet

This entry was posted in Marsvin


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *