Omletbloggen

Hur du presenterar en ny katt för din nuvarande kisse

Att introducera en ny katt eller kattunge för din nuvarande katt kan vara en ganska skrämmande situation. Det sämsta du kan göra är att bara sätta ihop dem utan någon planering eller eftertanke. Om det går för snabbt och de inte får tid att vänja sig kan de bli väldigt aggressiva, eftersom de då känner sig hotade eller rädda.

En sak som är viktig att tänka på är att när katter väl bestämt sig för hur de känner för en annan katt är det väldigt svårt att ändra deras uppfattning, så det är viktigt att vara försiktig och ta det steg för steg, så att båda djur känner sig säkra och glada, och nöjda i varandras sällskap.

 

Till skillnad från de flesta andra djur och människor behöver katter faktiskt inte sällskap från någon av samma art. De är nöjda om de får vara den enda katten i hemmet. Det betyder dock inte att de inte kommer tycka om att få sällskap av en annan katt, utan bara att de inte har behov av sällskap på samma sätt som de flesta andra djur. Detta kan göra det svårare att introducera nya familjemedlemmar.

 

Det kan vara lättare att presentera en kattunge för din nuvarande vuxna katt eftersom kattungen inte är könsmogen än, och därför inte utgör ett lika stort hot. Det är dock värt att tänka på att kattungar ofta är väldigt livliga och lekfulla, vilket kan vara väldigt stressande för en äldre katt. Det är därför viktigt att du ger din äldre katt tid att ta det lugnt i ett separat rum.

Till att börja med är det bäst att hålla katterna i vars ett rum i huset. Ställ alla saker din katt behöver i rummet, som kattlåda, mat, vatten etc. Se till att det aldrig är någon tävling kring mat, toalettbesök eller sovplatser. Skapa avslappnade platser där båda katter kan känna sig säkra.

Ett par dagar innan du hämtar din nya katt kan du använda så kallade doftavgivare. De är gjorda för att ge ifrån sig feromoner som gör din katt mer avslappnad och lugn, vilket gör att hen möjligtvis kommer känna sig mer bekväm med den nya katten.

Det kan vara bra att låta katterna se varandra till en början, utan att behöva träffas. En glasdörr är perfekt för detta, eller en resebur.

Höjd är en annan tillgång för katter, speciellt när de känner sig rädda eller hotade. Se till att det finns tillräckligt med ytor på olika plan dit katterna kan klättra om de behöver lite egentid och lugn och ro.

Katter har fantastiska luktsinnen, så nya, okända dofter kan vara väldigt stressande för dem, speciellt om de vet att de kommer från en annan katt. Det kan därför vara väldigt effektivt att låta dem lära känna varandras dofter för att få dem att vänja sig vid varandra. Försök att byta kuddar och filtar i deras sängar varannan natt, och klappa båda katter efter varandra utan att tvätta dina händer. Det gör att dofterna blandas, och de kommer sakta men säkert känna sig bekväma med varandra redan innan de träffats!

Det är bra om platsen där katterna träffar varandra de första gångerna är relativt neutral, men se också till att de har möjlighet att rymma tillbaka till platsen där de känner sig säkra om de vill. Börja med att bara låta dem vara, de kommer studera varandra på håll, och sedan sakta men säkert närma sig varandra när de känner sig redo. Försök att undvika att lyfta upp dem och tvinga dem närmare varandra. Ett bra sätt att få katterna att känna sig bekväma varandra är att ge dem mat samtidigt, men i separata skålar och på ett relativt långt avstånd från varandra.

Det är inte ovanligt att de kommer väsa och fräsa mot varandra, men det är ett bra sätt för dig att förstå hur de känner inför situationen. Om det verkar som att det går för snabbt för dem är det bäst att dela på dem ett par dagar till och sen försöka igen.

Det viktigaste är för att skapa en miljö i hemmet där både din nya och gamla katt känner sig lugna och säkra är att se till att de har separata platser att äta, dricka, sova och gå på toaletten. Det är ett säkert sätt att undvika onödiga bråk.

This entry was posted in Katter


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *