Eglu Cube vs hönshus i trä: Vilken håller sig varmast?
Funderar du ibland på kalla vinterdagar när det är flera minusgrader och det ligger ett tjockt täcke snö på marken hur dina höns klarar sig utan element och en kopp varm choklad? Det är naturligt att oroa sig över sina höns när vintervädret sveper in.
Höns kommer, inte så överraskande nog, leta efter skydd när det blir kallt, så det första du kan göra för att hålla dem nöjda är att se till att de har ett vintersäkert hönshus. Att välja rätt hönshus skiljer sig på många inte jättemycket från att välja ditt eget hus. Du skulle inte vilja ha fönster som läcker in kall luft och dörrar som drar, ett tak som läcker och papperstunna väggar – det vill inte dina höns heller. Många enklare hönshus som köps fungerar fint under sommaren, men när det blir vinter sitter de boende och huttrar. Vi bestämde oss för att prova två olika hönshus över 3 nätter i skogarna i Bayern i södra Tyskland. En plats som får gott om både snö och is.
Det första hönshuset var ett typiskt enkelt hönshus som du hittar via en enkel sökning på nätet. Vid en första anblick passar allt ihop, och huset är fint målat och kommer med en sittpinne, ett värprede och gård. Allt höns behöver. Men vid en närmare inspektion visade det sig att väggarna på större delar av huset bara är 5mm tjocka. Det finns ingen isolering, och ingen information om ifall huset fungerar som bostad året runt.
Det andra hönshuset var Eglu Cube från Omlet. Detta hönshus är en del av Eglu-utbudet, där alla hönshus har ett unikt system med dubbelväggar som isolerar huset. På samma sätt som en frysbox är gjord känns den otroligt robust och hållbar. Man kan säga att det är jordbrukskvalitet i ett hönshus för hobbyägare. Den ser ut att vara bra, men höll Eglun verkligen kylan ute och värmen inne?
Identiska termometrar placerades inne i de två hönshusen, och dessa tog temperaturen både inne i och utanför husen under natten. Vi satte också kameror inne i husen för att kunna studera hönsen. Efter att hönsen gått och lagt sig stängdes dörrarna. Eglu Cube hade till och med en lyxig automatisk dörr som försiktigt gick igen bakom den sista hönan.
När det blev mörkt sjönk temperaturen till -3.8℃, och allt eftersom det blev kallare utomhus blev det varmare inne i Eglu Cube. Ungefär en timme efter att hönsen hade gått och lagt sig utlästes 8.3℃ inne i Cuben, och temperaturen höll sig däromkring hela natten. Det är en temperaturskillnad på mer än 12℃ mellan ute och inne.
Tyvärr var det inte lika mysigt i hönshuset i trä. När det blev kallare utanför huset blev det också kallare inne. Vid klockan 23:00 var det -2℃ inne i hönshuset. Det är bara en grad varmare än utomhustemperaturen. Faktum är att hönshuset i trä inte höll plusgrader förrän klockan 7 nästa morgon.
Om det frös på insidan kanske du undrar hur hönsen klarade sig? Höns, som alla andra varmblodiga djur, har temperaturreglerande mekanismer som håller deras kroppstemperatur vid en vid en konstant nivå (ungefär 41-45℃ hos en frisk, vuxen höna), så de klarar kyla ganska bra. Precis som vilda fåglar kommer de puffa upp sina fjädrar när de blir kalla; det fångar in ett lager luft som isolerar dem från kylan. Det är därför det är så viktigt att hönsen inte blir blöta när det är kallt – det gör att de inte kan fluffa upp sina fjädrar. Ett hönshus som drar och läcker in kall luft kommer också göra det svårare för dem att hålla kvar detta lager av varm luft.
De kommer också stoppa sina huvuden under vingarna som sätta sig nära sina vänner för att hålla varandra varma. På inspelningen från inuti huset kan man tydligt se hur hönsen sitter tätt tillsammans, och hur de puffar upp sina fjädrar.
Så om hönsen i trähuset kunde hålla sig varma även om det var minusgrader inomhus är det väl ingenting att oroa sig över? Inte riktigt. Ett hönshus som inte är isolerat och drar kommer kräva extra mycket från hönsen, eftersom de måste arbeta för att hålla värmen uppe. De måste öka sin metabolism för att göra mat och fett till värme mycket snabbare än höns i ett varmt och mysigt hus. Om det blir väldigt kallt, eller om hönan inte är helt frisk kan flera kalla nätter på rad resultera i att hönan inte kan hålla värmen uppe, vilket i allvarliga fall kan leda till döden.
Detta test visar att ett vinterbonat hönshus verkligen kan vara skillnaden mellan att tillbringa natten på en varm sittpinne eller sitta och skaka för att hålla sig varm. Som en extra bonus kommer höns som inte behöver lägga all sin energi på att hålla sig varma är mer troliga att fortsätta värpa under vinter!
This entry was posted in Höns