Omletbloggen

Vill du lära din hamster trick? Här är våra bästa tips!

Två barn tittar på en hamster i en lekhage med hamsterburen Qute från Omlet i bakgrunden

Någon sa en gång att du kan träna allting som har en hjärna som är kopplad till en mage, och det gäller också för hamstrar. De är faktiskt väldigt smarta små varelser, och kan förmodligen göra mer än vad du tror – som att lära sig trick till exempel!

 Varför ska jag träna min hamster?

Att träna din hamster är ett fantastiskt sätt att variera eran dagliga lekstund och tillbringa tid tillsammans, och det är någonting som både stimulerar ditt husdjur mentalt och skapar ett starkt band mellan er. Det är dock viktigt att inse att denna träning tar lång tid och kräver mycket tålamod, och att alla hamstrar är olika, så det finns ingen garanti att din hamster kommer lära sig dessa trick, eller några trick alls.

Kan man lära hamstrar i alla åldrar trick?

Precis som med många husdjur finns det fördelar med att skaffa en ung hamster när det kommer till träning och att få hamstern avslappnad runt dig och din familj, eftersom de ännu inte utvecklat dåliga vanor och rutiner som kan vara svåra att få bort. Det betyder dock inte att du inte kan lära en gammal hamster sitta, men det kommer ta mycket längre tid att träna honom eller henne.

Hur börjar man

Det viktigaste är att din hamster känner sig bekväm runt dig, och att hen associerar din doft och din röst med någonting positivt. Försök att alltid hålla dig lugn runt din hamster, och undvika att höja rösten, eftersom det kan orsaka onödig stress. Tillbringa åtminstone ett par veckor med din hamster innan ni börjar öva på trick, så att du vet att ni litar på varandra!

Nu behöver du godsaker. Du vet kanske redan vad din hamsters favoritgodis är, men om du inte gör det skulle vi rekommendera solrosfrön. De har dock väldigt hög fetthalt, så se till att du begränsar intaget till träningstillfällen och andra särskilda tidpunkter. Du kan också försöka med små bitar skurna grönsaker, som morötter och broccoli.

Vilka trick kan jag lära min hamster?

 • STÅ
  Börja med ett lätt trick, en bra början är “stå”. Håll godsaken framför hamstern, precis ovanför huvudet så att hamstern kan se den men inte nå den. När du gör det, använd kommandot “stå”. Din hamster kommer instinktivt ställa sig upp för att komma närmare godisbiten. När hen står, ge fröet och beröm.Ge bara godisbiten om hamstern ställer sig upp, eftersom hen annars inte kommer förstå varför hen belönas. Om din hamster inte ställer sig upp kan det vara för att hen inte är hungrig just då, eller är distraherad av någonting annat i rummet. Försök lite senare.Upprepa detta ett par gånger om dagen i en eller två veckor tills din hamster står även när du inte har en godisbit i handen. Fortsätt träna, och se till att alltid belöna hamstern när hen står.
 • HOPPA
  Nu kan du fortsätta med andra trick. Använd “stå”-kommandot, och flytta sen godisbiten upp och framåt, och säg “hoppa”. Om hamstern försöker hoppa, beröm hem och ge en en godisbit.
  Om hamstern verkar tycka att det är okej att hoppa kan du lägga till en ring till tricket. Håll någon slags ring mellan hamstern och godisbiten, så att hamstern måste komma igenom ringen för att få godisbiten. När hen hoppar igenom , säg “hoppa” eller “genom ringen”. Börja med att ha ringen stående på marken, och höj den gradvis om hamstern verkar tycka det är kul.
 • RULLA RUNT
  Ett annat rolig trick är “rulla runt”. Allt du behöver göra är att försiktigt lägga solrosfröet på hamsterns rygg och be hen att rulla runt. Om hen gör det, belöna med fröet. Efter ett tag kommer hamstern rulla runt även om du inte lägger fröet på ryggen.

En pojke leker med en hamster och hamsterburen Qute från Omlet är i bakgrunden


Var konsekvent med träningen och låt det ta tid, men det kan vara bra att byta ut rutinen då och då för att hålla det roligt. Vissa trick är lättare än andra, och alla hamstrar är olika, så ha tålamod och försök att inte bli frustrerad om det tar längre tid än förväntat. 

Om både du och din hamster tycker om träningen finns det i stort sett inga gränser för vad du kan lära ditt husdjur. Du kan använda leksaker eller bygga hinderbanor; kom på trick allt eftersom och visa upp dem för vänner och familj!

This entry was posted in Hamstrar


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *