Omletbloggen

Roliga och stimulerande sätt att mata din hund

En hund sover på Omlets hundfilt i fuskpäls bredvid en matskål från Omlet

För de flesta husdjurshundar är middagsdags inte en speciellt utmanande tid på dagen. Ägare ställer ofta bara ner skålen och låter hundarna ta för sig. Om det passar dig och din hund är det toppen, men de skulle med all säkerhet inte fått mat serverat på detta sätt i det vilda. Istället hade de behövt jaga och leta efter sin mat, och på så sätt hållit både kropp och sinne i form. Om du känner att du skulle vilja utmana din hund och berika deras dagliga rutin kan det vara en bra början att ändra deras matstunder. 

Att addera mental stimulans till din hunds liv har flera fördelar. Det håller dem aktiva och tröttar ut dem på samma sätt som en lång promenad. Många hundägare glömmer bort att utmana sina hundar psykiskt, och när det stöter på problem med uttråkning eller kopplade problem som tuggande, rastlöshet, hopp och skall antar de att de måste öka den fysiska motionen. Det hjälper, men det tillfredställer inte hundens vilja att stimuleras psykiskt.

Mentalt stimulerade hundar är inte lika hyperaktiva, och de anpassar dig oftare bättre i stressiga situationer. Det är bra om du har en orolig vovve som visar aggression mot andra hundar, har svårigheter med separationsångest eller blir stressad när det åskar eller skjuts raketer.

Hjärngympa är därför ett perfekt sätt att trötta ut din hund på kvällen, eller innan du går till jobbet på morgonen. Genom att kombinera detta med deras vanliga matstund kommer det inte nödvändigtvis ta längre tid än vanligt, och din hund kommer älska den extra utmaningen. Du behöver dessutom inte oroa dig över att ge din hund för mycket godisbitar eftersom hen är belönad med mat som hen skulle ätit ändå.

Så hur kan du stimulera din hund under matstunder?

Målet är att det ska ta din hund 10-15 minuter att äta upp sin mat. Se till att du håller koll på din hund de första gångerna du provar ett nytt sätt att ge hen mat.

Vårt första tips är snifflekar. Hundar använder naturligt sina nosar, och att söka efter sin mat med nosen kommer definitivt addera stimulans till deras dagliga rutin. Strö lite foder på gräsmattan så att din hund måste lukta sig fram för att hitta det. Du kan också göra detta inomhus, men då kan det vara bra att välja ett rum som är lätt att rengöra och där maten inte fastnar under möbler. Om du vill göra det ännu mer utmanande kan du aktivt gömma maten under en buske, på ett fönsterbleck eller bakom några krukor. Om hunden inte förstår leken direkt kan du börja med någonting som luktar starkare än det vanliga torrfodret. 

Vårt andra förslag är pussel och andra leksaker. Klassikern Kong är den mest kända av dessa sorters leksaker, men du kan också hittar bollar och andra mer komplicerade pussel som utmanar din hund ännu mer innan de får sin ätbara belöning. Idén med dessa leksaker är att hunden måste flytta på dem eller trycka på vissa ställen på leksaken för att maten ska ramla ut. Hundar älskar detta eftersom de belönas gång på gång, och det kan underhålla dem i timmar.

Om du inte vill köpa leksaker kan du göra egna. Prova att lägga maten i en flingkartong och tejpa igen den, i en toalettrulle med vikta sidor eller en plastflaska med små klippta hål genom vilka maten kan ramla ut. Det kan bli lite stökigt och högljutt, men det är värt det när du ser din hund springa runt för att försöka få tag på maten med en viftande svans.

Du kan också använda matstunderna som ett tillfälle att öva på tricks och lära din hund nya. Be inte din hund göra samma trick varje gång, eftersom det då bara blir en del av rutinen, och varken utmanande eller mentalt stimulerande. Genom att använda denna stund till träning kan du ge din hund fler än en godisbit åt gången, eftersom det är mat som hen ändå skulle ätit. Det kommer skapa en starkare positiv association, och din hund kan lära sig snabbare.

En annan sak du kan göra för att ändra den dagliga rutinen är att ändra konsistensen på hundens mat. Om din hund vanligtvis äter blöt mat kan du frysa den till små kuber eller skivor som hen kommer älska att knapra på. Om din hund får torrfoder kan du mosa ihop det med en bit yoghurt eller vatten. Allting handlar om att inte vara förutsägbar, utan att berika din hunds liv med variation!

En labrador äter en fryst och fruktig godisbit på en picknick

This entry was posted in Hundar


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *