Omletbloggen

Lära din hund gå igenom en dörrlucka – med hjälp av klickerträning!

När vi fick vår dvärgschnauzer hade vi redan en kattlucka på bakdörren. Vi insåg snabbt att vår lilla hund lätt kunde få plats i luckan, så att hon skulle kunna gå ut i trädgården när hon ville. Vi bestämde oss för att spänna upp dörren för att se om hon använde den över huvud taget, och den visade sig vara en hit! Luckan stod alltid öppen, och på sommaren var det skönt att ha en sval bris från trädgården. Men vi vet alla att sommaren måste ta slut. Och det gjorde den.

När det blev höst började istället kall luft blåsa in genom kattluckan under dagarna. När vi stängde luckan fick vi istället hantera en ledsen liten hund som tittade upp på oss med besvikna ögon: “Det brukade ju vara öppet hela tiden? Varför får jag inte få ut? Och varför kan katten plötsligt gå genom väggar?”. Vår hund var otroligt förvånad varje gång katten dök upp eller försvann ut genom luckan. Det var väldigt gulligt, men också hjärtskärande. Vi kunde se hur gärna hon ville ha kattens förmåga att gå genom låsta dörrar, och vi ville ge henne den. Bekvämligheten i att kunna gå in och ut när hon ville hade gjort henne till en ganska krävande hund som behövde hjälp att öppna och stänga dörren till trädgården flera gånger om dagen.

Vi var tvungna att göra någonting. Eftersom hon inte förstod hur dörren fungerade behövde hon lite hjälp. Jag hade använt klickerträning med andra hundar, och vi hade båda tyckt att det var roligt. Av någon anledningar hade jag aldrig kommit igång med det med vår nya vovve, men nu grävde jag fram klickern från den proppfulla lådan i köket där allting som inte har en egen plats hamnar, och gjorde upp en plan.

Lära min hund använda kattluckan

Min hund förstod idén efter bara några timmar, och använde dörren själv redan nästa dag. Hon är ung och lätt att lära, men äldre hundar bör också kunna lära sig dessa trick på några dagar.

Så, klickerträning med hundar – vi sätter igång.

Fyra saker du behöver:

  • En klicker
  • Små hundgodisbitar eller favoritleksaker
  • En kattlucka
  • En hund (som passar i luckan)

Klickerträning

Om du aldrig hört talas om klickerträning kommer här en kort introduktion. Det handlar kortfattat om att träna in önskade beteenden hos hunden genom positiv förstärkning. Det finns ingen aktiv bestraffning i klickerträning, “bestraffning” visas genom att ignorera hunden. Hundar lever för uppmärksamhet, och det spelar inte så stor roll om det är positiv eller negativ uppmärksamhet – i många fall kan de faktiskt inte skilja dem åt. Så länge deras favoritmänniska interagerar med dem är de nöjda. Det finns ingenting värre för en hund än att bli ignorerad, och det är det vi använder när vi tränar dem.

Ett klick säger till hunden att “Det är precis vad jag ville att du skulle göra”, och följs av en godisbit. Klick betyder godis, det är väldigt viktigt. Klicka aldrig utan att ge hunden en belöning, även om du klickade av misstag. För de flesta hundar fungerar godisbitar, men det är också möjligt att ge dem en leksak som belöning. Jag tar inte med mig klickern på promenader, men jag använder samma sorts metod (“Var duktig så händer någonting bra”) när jag tränar min hund att t.ex. sitta kvar medan jag går iväg. Om hon väntar på mitt kommando och sedan kommer springande leker vi med hennes leksak ett tag. Om hon kommer utan att jag bett henne gör vi inte det. På så sätt förstår hon att även om det inte är lika kul att sitta still precis där och då kommer bra saker hända om hon har tålamod.

Steg ett

Men vi går tillbaka till luckan. Om din hund redan är tränad med klickern kan du hoppa över detta steg. Men om du inte har använt en klicker med din hund måste du vänja hen vid den, vad den gör, hur den fungerar och hur hen kan “få den att klicka” för att få den där godisbiten.

Jag erkänner, jag är väldigt otålig och väldigt lyckligt lottad med min hund. Jag har gjort allt detta i väldigt snabb takt, men det kan ta lite tid, så ha tålamod. Börja med att lära hunden vad ljudet betyder. När hunden är i samma rum, klicka. Din hund kommer förmodligen titta upp för att se vad ljudet kommer ifrån, men även om en inte gör det, se till att ge hen en liten godisbit.

Klicka igen, ge en godisbit.

Klicka igen, godisbit. Upprepa.

Klicka igen. Ser din hund lite uppspelt ut när hen hör ljudet? Bra, hen börjar förstå att hen får en godisbit efter varje klick. Detta steg brukar inte ta så lång tid, så du kan snart fortsätta till nästa.

Steg två

Jag började tänka på vad min hund behövde lära sig för att öppna luckan. För att komma ut var hon tvungen att putta på luckan med nosen. Så mitt nästa mål var att få henne att röra vid luckan med nosen. Jag gav det några försök, men hon verkade inte intresserad, så jag tog fram en färgglad Post It-lapp. Om din hund rör dörren direkt behövs inte detta. Jag viftade lite med lappen framför hennes ansikte, och det första hon gjorde var att snabbt sniffa på den. Så fort hennes nos rörde vid pappret: KLICK och godis.

Gå några steg bort från hunden och visa upp pappret, och belöna med klick och godisbit när hen rör vid lappen med nosen. När du känner att hen har förstått vad hen ska göra kan du introducera ett kommando, t.ex. “Nudda” varje gång hunden rör vid pappret. Då kommer hen snart koppla ihop rörelsen med ordet.

Fortsätt med detta tills hunden rör vid lappen med nosen varje gång hen ser den. När det fungerar kan du börja med steg tre – sätt Post It-lappen på luckan.

Steg tre

Nästa steg var lätt eftersom hunden nu kunde “Nudda”-kommandot. Jag satte lappen på luckan och bad henne nudda den. Klicka när hunden nuddar. Din hund kanske inte försöker putta på dörren än, men uppmuntra hen att röra den hårdare. Sluta klicka om hen bara nuddar med nosen, och klicka istället bara när hen rör vid luckan hårt nog att den gungar lite.

Rör hunden nu luckan tillräckligt mycket att den rör på sig varje gång? Perfekt, sluta då klicka och börja igen när hunden börjar trycka hårdare.

Det sker gradvis, så uppmuntra din hund att försöka tänka på vad det är du vill att hen ska göra. När hen kommer på det själv går det snabbare att lära hen. Lär hen efter hand att inte bara gunga dörren utan också trycka så att ansiktet kommer igenom. Vid det här laget kommer hen förmodligen förstå vad som finns på andra sidan och av sig själv hoppa igenom. Efter ett tag kommer du sedan kunna ändra från hårda puttar till att faktiskt använda luckan helt.

Klart!

Min hund kan nu gå ut och in när hon vill, så vi kunde äntligen ta av oss det andra lagret strumpor.

This entry was posted in Hundar


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *