Limited availability due to high demand. Please see our Stock Availability page for more information.

Omletbloggen

Ta hand om dina kaniner i sommar

Sommaren är den bästa tiden på året, men när temperaturen stiger är det viktigt att se till att dina kaniner, och deras hem, är redo för varmare väder. Kaniner är i allmänhet väldigt tuffa djur, men de tenderar att hantera kallare väder bättre än extremvärme.

Det kan vara lockade att flytta in kaninerna i ditt luftkonditionerade hus för att hjälpa dem hålla sig svala när det blir varmt utomhus, men plötsliga temperaturförändringar kan faktiskt vara sämre för dem än att vara ute i värmen. Det är dock viktigt att veta att kaniner kan dö av värmeslag, så se till att du gör allt du kan för att hindra dina kaniner från att bli sjuka.

Buren

Det bästa du kan göra för att se till att dina kaniner är bekväma är att skaffa en bur som håller sig sval också på sommaren. Buren Eglu Go har ett isoleringssystem med dubbelväggar som håller värmen ute, och gör att temperaturen i buren håller sig relativt stabil hela dagen. Den har också dragfri ventilation som uppmuntrar luft att röra sig runt i buren utan att skapa otrevligt drag.

En annan viktig sak att tänka på är skugga. Om du kan, ställ kaninernas bur och lekplats på en skuggad plats i trädgården, gärna under ett trä eller bredvid en byggnad som blockerar solen. Om olika platser i trädgården har skugga olika tiden på dagen kan du flytta gården allt eftersom. Det görs superlätt med Omlets tunnel- och gårdssystem Zippi. Om du inte har någon naturlig skugga måste du lägga till överdrag och solskydd på gården för att se till att kaninerna kan vara utomhus utan att behöva vara direkt i solen.

Mat och vatten

Se till att dina kaniner har gott om färskt vatten hela tiden. Det kan vara bra att byta vattnet flera gånger om dagen om det är väldigt varmt; kaniner kommer vara benägna att dricka mer om vattnet är kallt och gott, precis som du skulle. På tal om vatten: fyll ett par plastflaskor med vatten och lägg dem i frysen ett par timmar. Du kan sen lägga dem på gården eller i buren så att kaninerna kan luta sig mot dem om de känner sig varma. Gör iordning ett par flaskor så att du kan byta ut dem när de första har smält. 

Din kaniner kommer också älska att äta krispiga och svala saker när solen skiner. Tvätta grönsakerna du ger dina kaniner med kallt vatten innan du tar med dem ut till buren.

Pälsvård

Andra saker du kan göra om du tror att dina kaniner känner sig varma är att ta bort all överskottspäls. Borsta dina husdjur mer regelbundet under sommaren för att se till att de inte bär runt på onödiga lager. Om du tycker att de ser särskilt svettiga ut kan du spruta kallt (men inte iskallt) vatten på deras öron med en blomspruta. Se bara till att vattnet inte åker in i örongången.

En annan viktig sak att tänka på är att kaninerna förmodligen inte kommer uppskatta att du bär på eller håller om dem under de varmaste timmarna på dagen, så vänta med lekstunden tills senare på kvällen.

Fluglarvsangrepp

Det är också väldigt viktigt att veta att risken för angrepp från flugor är mycket högre under sommaren. Fluglarvsangrepp orsakas av att flugor lockas till fuktig päls, urin och avföring och lägger sina ägg i kaninens rumpa. När larverna föds efter ett par timmar äter de kaninerna kött och släpper ut gift i kaninens kropp. Fluglarvsangrepp kan döda en frisk kanin som bara råkar ha lös spillning ett par dagar, men om du vet att din kanin ibland kan ha svår att hålla sig själv ren är det viktigt att du undersöker hen varje dag. Om du ser minsta tecken på angrepp är det viktigt att ta med hen till veterinären direkt.

Det samma gäller för värmeslag. Få inte panik och doppa din kanin i kallt vatten; ta istället med hen till ett svalt rum inomhus och försök sänka kaninens kroppstemperatur medan du ringer veterinären.

This entry was posted in Kaniner


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *