Omletbloggen

Hantera sorg efter ett husdjur

De som förlorat ett älskat husdjur vet att det kan vara lika hjärtskärande smärtsamt som att förlora en familjemedlem eller en vän. För många par blir husdjuret ett extra barn, fast ett med fyra ben och en svans som inte bråkar lika mycket. Många av oss ser också våra husdjur som en trygg vän genom upp- och nedgångar i livet, så att inte ha dem där kan vara väldigt jobbigt.

Det är okej att vara ledsen

Ta den tid det tar att bearbeta vad som hänt, och tillåt dig själv att vara ledsen. Det är speciellt viktigt om du har barn som kanske upplever denna sorts sorg för första gången och kanske har svårt att förstå vad som hänt.

Husdjursägare måste ibland ta det svåra beslutet att låta deras djur somna in när djurets hälsa blivit så pass dålig att det inte finns något mer att göra. Det kan skapa ännu en nivå av sorg eftersom man kanske känner sig skyldig över beslutet man tagit, eller funderar på om det fanns något annat man kunnat göra. Diskutera vad som hänt med din veterinär, eftersom de kommer kunna övertyga dig om att du fattat rätt beslut.

Skäms inte över att du känner dig ledsen. Många andra kanske inte förstår eller visar sympati för den sorg du känner, men det betyder inte att du inte har rätt att vara nedstämd. Om du tror att det kan hjälpa att ta ledigt några dagar för att sörja, gör det. Husdjur som levt med er under många år kommer lämna ett tomrum, och det är helt normalt att känna att någonting saknas i ditt liv.

Prata med din familj och dina vänner om hur du känner, men om du inte tycker att de förstår kan du söka hjälp hos någon professionell, eller försöka komma i kontakt med någon annan som upplevt samma sak.

Om de var ditt enda husdjur kan du fundera på om det kan vara bra att flytta deras säng, matskålar, leksaker och andra tillhörigheter till förrådet, så att du slipper se dem. Att kasta ditt husdjurs saker kan vara ett stort steg, så ta det lugnt och lägg dem någonstans där de inte blir en konstant påminnelse om att ditt husdjur inte är där längre.

Om du har andra djur, håll koll på dem och se om de visar tecken på depression eller ensamhet. Prata med din veterinär om du märker att ditt husdjurs beteende har ändrats drastiskt och inte visar några tecken på att bli bättre.

Vad händer nu?

Vissa människor väljer att köpa eller adoptera ett nytt husdjur ganska snabbt efter att deras andra djur gått bort, eftersom hemmet känns så tomt utan små tassar över golvet. Andra tycker att det känns för mycket som att de försöker ersätta någon. Fundera på om du kanske kan adoptera ett annat slags husdjur. Om du t.ex. haft en hund, varför inte skaffa en katt istället? På så sätt ersätter du inte ett husdjur du förlorat, utan ger en ensam katt möjlighet att få ett nytt hem.

Vi är många som fyller våra minneskort med bilder på våra husdjur, och nu är ett bra tillfälle att faktiskt använda dem. Ta dina favoriter och skapa ett fotoalbum eller tryck upp större bilder och sätt på väggen, så att de fortfarande kan vara en del av ert hem. Andra saker du kan göra för att minnas ditt husdjur är att plantera ett träd eller en blomma på deras favoritplats i trädgården, skriva en dikt eller en text, donera pengar till en välgörenhetsorganisation som gör bra saker för djur, eller bli volontär på ett djurhem i närheten.

 

Pawprints Left By You – By Vayda Venue

You no longer greet me


It will take time to heal,


This entry was posted in Husdjur


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *