Omletbloggen

Allt du behöver veta om kaninbajs

En kvinna tömmer ströbrickan till Omlet Eglu Go kaninbur

Visste du att du kan få veta mycket om dina kaniner genom att titta på deras avföring? Kaninbajs bör vara mycket förutsägbar vad gäller storlek, färg och konsistens – allt utöver det vanliga kan vara ett varningstecken. Vi berättar allt du behöver veta om kaninbajs, och när det är dags att ringa veterinären.

Olika typer av bajs

Kaniner producerar faktiskt två typer av bajs, så att känna igen vad som är normalt och vad som inte är det kan hjälpa dig att identifiera potentiella matsmältningsproblem hos din kanin.

Avföringspellets

Detta är vad de flesta tänker på när man säger kaninbajs. De är små, runda bollar som består av mestadels osmält hö. Denna spillning är relativt fast och torr och bör inte avge mycket lukt. Det kommer finnas massor av dessa i din kaninbur och kaningård, så passa på att se om de ser normala ut när du städar upp dem. Faktum är att kaniner kan producera mellan 200-300 avföringspellets varje dag.

Avföringspellets ska ha en mörkgrön eller mörkbrun färg. Konsistensen ska vara slät och rund, och de ska inte fastna på ströbrickan eller sidorna av buren. Ibland kan en pellet eller två fastna i håret runt svansen hos vissa kaniner, men överlag bör deras spillning vara tillräckligt fast för att detta inte ska hända.

Blindtarmsavföring

Detta är egentligen inte bajs, utan små kulor med näring som kaninen kommer plocka från rumpan och äta igen. Vi vet, inte jättetrevligt, men de är en grundläggande del av kaninens kost, och om du ser din kanin mumsa i sig dessa bajsbitar bör du vara lugn och stolt, eftersom det är väldigt viktigt att hen får i sig dem.

Blindtarmsavföring, eller nattbajs som det ibland kallas, formas i blindtarmen. Efter att maten gått igenom tunntarmen separeras den. Mat som har smälts och inte innehåller några näringsämnen kommer gå igenom tjocktarmen och komma ut som pellets, medan osmält mat kommer skickas genom blindtarmen. Där kommer massvis med nyttiga mikroorganismer och bakterier bryta ner den till en form som kroppen faktiskt kan ta upp, och kaninen kommer bajsa ut lortarna och äta upp dem igen.

För det mesta kommer kaninen äta blindtarmsavföringen direkt. Om du har en frisk kanin med en bra kost kommer du förmodligen inte märka av dem, men de är mjuka och skinande små svarta kulor som sitter ihop i ett kluster, nästan som en vindruvsklase eller ett björnbär.

Problem med kaninbajs

Kontrollera din kanins bajs varje gång du rengör buren för att upptäcka nya eller oregelbundna tarmrörelser. Exempel på ovanliga avföringspellets är:

  • De är mindre eller hårdare än vanligt
  • En vidrig eller stark lukt
  • De har olika färg
  • De sitter ihop med hår

Problem med maten

Den vanligaste orsaken till bajsrelaterade problem är en obalanserad kost eller en plötslig kostförändring. Gör några förändringar för att ge din kanin en balanserad kost, men se till att inte göra ändringarna för snabbt, för att undvika matsmältningsbesvär. En balanserad kost för en kanin består till ungefär av 90% av hö av god kvalitet och kvalitetspellets. Som godsaker kan du ge dina kaniner små mängder av kaninsäkra frukter och grönsaker eller bladgrönt i en Caddi godsaksbehållare för kaniner till mellanmål. Se till att dina kaniner har tillgång till färskt, rent vatten hela tiden för att hålla igång matsmältningen.

Precis som hos människor kan enskilda kaniner reagera olika på olika mat. Om du märker att din kanin har mycket hårda eller färre än normala avföringspellets, ge den enklare mat. Om din kanin inte kan reglera sin matsmältning enbart på hö och pellets, återinför långsamt extra grönsaker. Bladgrönt som sallad och kål har högre fibrer och är lättast att smälta. Frukt och grönsaker som morötter innehåller mycket stärkelse och bör endast ges i små mängder högst ett par gånger i veckan.

Hjälp dem med skötseln

Om du har långhåriga kaniner som Lejonhuvade kaniner eller Angora kaniner, är det svårt att undvika att de kommer att få i sig lite päls under skötseln – och det som går in måste komma ut. Du kan ibland hitta dina kaniners avföringspellets sammansvetsade med långa hårstrån. Om detta inträffar oftare än en eller två gånger i månaden, behöver du borsta dina kaniner oftare. Detta är särskilt viktigt på hösten och våren när kaniner tappar sina årstidsrelaterade pälsar.

Ring veterinären om din kanin har diarré

Diarré kan bli allvarligt hos kaniner, särskilt under de varmare månaderna på året när flugor dras till fuktig och smutsig päls. Fluglarvsangrepp hos kaniner uppstår när fluglarver kläcks från ägg som läggs av flugor som dras till din kanins smutsiga päls. Detta tillstånd kan bli dödligt för kaniner på några dagar, så det är viktigt att agera snabbt när din kanin har diarré. Om magen inte är normal igen inom 24 timmar är det dags att ringa veterinären.

Diarré kan orsakas av en rad saker, bl.a:

  • Kostförändringar eller dålig kost
  • Sjukdom
  • Stress

Kaninspillning som gödningsmedel

Kaniner och trädgårdsmästare är en komplicerad historia, men kaninbajs är faktiskt ett jättebra gödningsmedel för din trädgård. Kaninspillning kan läggas direkt i växter och rabatter – det bryts ner snabbt och skadar inte växterna eller rötterna.

Kaningödsel innehåller 4 gånger mer näringsämnen än ko- eller hästgödsel och dubbelt så mycket näringsämnen som hönsgödsel, men det har inte så mycket kväve i sig, vilket gör att det inte behöver komposteras. Kaninpellets kommer att fortsätta att frigöra näringsämnen när de bryts ner, vilket kommer att förbättra jordens struktur. En kaninbur med en utdragbar spillbricka gör det lätt att tömma dina kaniners spillning direkt på marken.

Ett lyckligt hem med Omlet

En avslappnad kanin är en glad kanin, och Omlet förstår hur du kan göra kaniner bekväma i sina hem. Vår Eglu Go kaninbur är lätt att rengöra, vilket gör det lätt att komma åt kaninspillning och tömma den i trädgården eller slänga bort den, vilket håller flugorna borta. Vår Caddi godsaksbehållare för kaniner gör det roligt och enkelt att mata dina kaniner med näringsrika godsaker, vilket gör det lättare att hålla kaninburen och kaningården rena, vilket minskar stress. Att välja Omlet för dina kaniners hem är bra både för dina kaniners magar och för din arbetsbelastning.

En flicka tittar på en kanin genom Omlet Eglu Gu kaninbur

 

This entry was posted in Kaniner


2 replies on “Allt du behöver veta om kaninbajs”

Lydia Olofsson says:

Min kanin bajsar orange bajs är det normalt

Maria says:

Hej! Jag undrar om ni kan publicera källhänvisning till fakta om näringsinnehåll och hur starkt gödslet är i förhållande till annat gödsel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *