Omletbloggen

Allt du behöver veta om kaninbajs

Kaniner, som alla bytesdjur, tenderar att gömma sina sjukdomar så mycket som möjligt, och de är väldigt bra på det. Det är därför väldigt viktigt att som kaninägare hålla ett öga på din kanin och genomföra regelbundna hälsokontroller, så att du kan upptäcka möjliga problem så tidigt som möjligt.

Att undersöka din kanins bajs är ett perfekt sätt att se hur de mår, och från att bara titta lite och möjligtvis känna lite kommer du kunna säga mycket om ditt husdjurs hälsa. Men innan vi börjar upptäcka kaninbajsets fantastiska värld är det viktigt att nämna att om du någonsin är orolig eller osäker är det bäst att prata med din veterinär.

Olika sorters bajs

Kaniner ger från sig två sorters spillning:

  1. Avföringspellets.

  2. Blindtarmsavföring. Detta är egentligen inte bajs, utan små kulor med näring som kaninen kommer plocka från rumpan och äta igen. Vi vet, inte jättetrevligt, men de är en grundläggande del av kaninens kost, och om du ser din kanin mumsa i sig dessa bajsbitar bör du vara lugn och stolt, eftersom det är väldigt viktigt att hen får i sig dem.

    Blindtarmsavföring, eller nattbajs som det ibland kallas, formas i blindtarmen. Efter att maten gått igenom tunntarmen separeras den. Mat som har smälts och inte innehåller några näringsämnen kommer gå igenom tjocktarmen och komma ut som pellets, medan osmält mat kommer skickas genom blindtarmen. Där kommer massvis med nyttiga mikroorganismer och bakterier bryta ner den till en form som kroppen faktiskt kan ta upp, och kaninen kommer bajsa ut lortarna och äta upp dem igen.

    För det mesta kommer kaninen äta blindtarmsavföringen direkt. Om du har en frisk kanin med en bra kost kommer du förmodligen inte märka av dem, men de är mjuka och skinande små svarta kulor som sitter ihop i ett kluster, nästan som en vindruvsklase eller ett björnbär. 

Problem

Undersök din kanins bajs då och då för att se så att allt ser ut som vanligt. Är lortarna för små, för hårda eller inte jämna? Sitter de ihop på en tråd av hår? Har de en konstig färg? 

Den främsta anledningen till bajsrelaterade problem är en obalanserad kost. Försök ändra ett par saker kring hur du matar dina kaniner, men se till att du inte genomför några stora förändringar för snabbt. En balanserad kost för en kanin består av ungefär 90% högkvalitativt hö, en handfull foder och lite frukt och grönsaker (hur mycket beror på hur stor din kanin är). Han eller hon måste också alltid ha tillgång till obegränsat med färskt vatten. 

Om du tror att någonting inte står rätt till kan du prova av byta ut grönsakerna du ger till dina husdjur. Istället för paprika och morötter, ge dem grönsaker med mindre socker och mer fibrer, som broccoli, kål, spenat och andra gröna grönsaker. Du kanske ger din kanin för mycket mat, eller för energirik mat. Försök minska mängden pellets, och se till att fodret du ger dem innehåller allt de behöver, och har en bra mängd fibrer.

Om du har långhåriga kaniner kommer de troligtvis få i sig hår, och det måste komma ut andra vägen. Om du ser en sträng med spillning som är ihopkopplade av päls då och då är det inget att oroa sig över, men om det händer flera gånger i veckan bör du fundera på att borsta och klippa dina kaniner oftare.

Diarré är ett allvarligt problem för kaniner, speciellt under de varmare månaderna på året eftersom flugor dras till fuktig och smutsig päls. De lägger sina ägg i kaninens rumpa, och lär larverna kläcks äter de på kaninerna och släpper ut gifter i kroppen. Detta kan döda en kanin på bara några dagar, så om du märker att din kanin är fuktig eller smutsig kring baken är det viktigt att rengöra hen, och kolla till hen flera gånger om dagen. Om din kanin har diarré längre än ett par dagar är det bäst att ta med hen till veterinären.

Kaninspillning som gödsel

Kaniner och trädgårdsentusiaster är kanske inte alltid bästa vänner, men dina husdjur, och deras bajs, kommer verkligen hjälpa dina växter. Till skillnad från de flesta andra gödningsmedel kan kaninspillning hällas direkt i rabatter och grönsaksland eftersom det bryts ner snabbt och inte bränner växter eller rötter under tiden.

Kaningödsel innehåller fyra gånger mer näring än ko- eller hästgödsel, och två gånger mer än hönsgödsel, men det har inte lika mycket kväve i sig, vilket betyder att du inte måste lägga det på komposten först, om du inte vill. En annan fördel med kaningödsel är att det fortsätter ge ifrån sig näring under hela tiden det bryts ner, och kommer förbättra strukturen på jorden.

This entry was posted in Kaniner


2 replies on “Allt du behöver veta om kaninbajs”

Lydia Olofsson says:

Min kanin bajsar orange bajs är det normalt

Maria says:

Hej! Jag undrar om ni kan publicera källhänvisning till fakta om näringsinnehåll och hur starkt gödslet är i förhållande till annat gödsel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *