Omletbloggen

Kaniner och fluglarvsangrepp

Två barn med kaniner använder Omlet Zippi tunnelsystem

Som tur är är kaniner och fluglarver inte så vanligt när kaniner är väl omhändertagna. Friska kaniner som kan sköta sig själva och har en ren miljö drabbas inte ofta av fluglarvsangrepp. Men som rovdjur är kaniner väldigt bra på att maskera sitt obehag – så det är viktigt att veta vad fluglarvsangrepp är, hur man förhindrar det och hur man behandlar det.

Vad är fluglarvsangrepp?

Fluglarvsangrepp, som även kallas myiasis, är en sjukdom där djur som bor utomhus blir angripna av fluglarver. Hos kaniner uppkommer fluglarver när Lucilia sericata (spyflugor) lägger ägg i deras hud. När larverna kläcks tar de plats på din kanin – äter genom huden och invaderar så småningom den djupare vävnaden under. Detta är ett hemskt angrepp som inte är vanligt hos friska kaniner. De flesta kaniner som drabbas av fluglarvsangrepp är:

  • De som inte kan ta hand om sig själva på grund av fetma eller annan sjukdom
  • De som har ohälsosamma levnadsförhållanden
  • De som är nedsölade i urin och avföring, eller skadade

Om din kanins päls blir kraftigt smutsig (fastklibbad avföring, täckt i urin eller konstant fuktig pga vädret) eller om dess levnadsförhållanden blir så smutsiga att en massa flugor dras till dem, så riskerar de att drabbas av fluglarvsangrepp. Flugor är en del av att leva utomhus och ett litet antal av dessa flygande skadedjur är vanligtvis inget problem. Men när flugor lockas till den smutsiga, illaluktande pälsen hos en kanin under mindre än idealiska förhållanden, uppstår problem.

Fluglarvsangrepp är vanligast under sommarmånaderna när flugorna är som mest aktiva. Varmare temperaturer är perfekt för larver, och flugor finns i överflöd den här tiden på året. När kaniner ligger i det svala gräset eller skuggan en varm dag, är det lätt att flugor flockas till dem. Att ta med din kanin inomhus under den varmaste delen av dagen kan hjälpa till att lindra besvären från flugor.

Får inomhuskaniner fluglarvsangrepp?

Inomhuskaniner kan drabbas av fluglarvsangrepp, men det är mycket ovanligare än om de bor utomhus. Orsakerna till att drabbas av fluglarvsangrepp är desamma för inomhuskaniner, men det är mindre sannolikt att de kaniner som bor inomhus har smutsig päls och ohygieniska levnadsförhållanden. Och det brukar finnas färre flugor inomhus än utomhus.

Att hålla ditt hem rent när du har inomhuskaniner är otroligt viktigt när det gäller att undvika flugor. Om du tar med dina utomhuskaniner in under korta perioder under dagen, se till att du inte tar med dig flugor in på samma gång. Rengör dem varje dag för att förhindra att de drar till sig flugor.

6 tecken & på fluglarvsangrepp hos kaniner

Fluglarvsangrepp kan komma snabbt, eftersom larver kan kläckas bara timmar efter att äggen lagts. Larver letar efter mat så fort de har kläckts, vilket betyder att din kanin är i omedelbar fara för dem. Kaniner kan uppvisa följande symptom om de har drabbats av fluglarvsangrepp, så det är viktigt att ge din kanin regelbundna hälsokontroller för att ha koll på deras hälsa.

1. Förekomst av larver

Det första tecknet på fluglarvsangrepp är förekomsten av larver. Fluglarver är små och har ett maskliknande utseende. Flugor lägger sina ägg på den del av djuret som de dras till mest. När det gäller kaniner, är detta vanligtvis runt svansen där urin och avföring ofta samlas.

2. Slöhet

Din kanin kan verka håglös eller matt när den har ont. Fluglarvsangrepp orsakar extremt obehag, så din kanin är sannolikt mindre aktiv och kommer inte vilja röra sig mycket i de flesta fall. Slöa kaniner kan också tillbringa mer tid inne i sin bur.

3. Aptitlöshet

De flesta djur (inklusive kaniner) tappar matlusten när de inte känner sig bra. Om din kanin inte äter eller dricker, är det stor risk att det är något som är fel. Ett fluglarvsangrepp kan göra att en försvagad eller uttorkad kanin snabbt blir sämre.

4. Ökat grävande

Kaniner som har ont kan gräva mer i ett försök att lindra deras obehag. Titta efter tecken på att dina kaniner gräver särskilt i hörnen. Klösmärken på insidan av buren, ute i kaningården eller på ströbrickan kan också vara tecken på att din kanin har ont.

5. Dålig lukt

Som du kan tänka dig, så orsakar fluglarvsangrepp en hemsk lukt. Lukten av det ruttnande köttet som larverna lämnar efter sig kan inte gå någon förbi. Detta tecken uppstår vanligtvis när fluglarvsangreppet fortskrider till en fruktansvärd nivå.

6. Chock

Det sista skedet av fluglarvsangrepp är chock. Chocken infinner sig när en kanins kropp överväldigas av smärta, infektion och yttre stressfaktorer. Fluglarvsangrepp orsakar allt detta, vilket gör det mycket farligt för kaniner. Tecken på chock är:

  • Snabb andning
  • Bleka slemhinnor (ögon, tandkött)
  • Anfall
  • Medvetslöshet eller kollaps
  • Död

Om du märker av larver på din kanin, eller något av ovanstående tecken eller symtom, var noga med att kontakta din kanins veterinär omedelbart. Snabb behandling är nödvändig för att bekämpa fluglarvsangrepp.

Kvinna tömmer ströbrickan i Omlet Eglu Go kaninbur

Vilka kaninraser är mer benägna att drabbas av fluglarvsanfall?

Kaniner av alla raser kan drabbas av fluglarvsanfall, men en del är mer mottagliga än andra. Lejonhuvade kaniner eller Angora kaniner har längre päls än andra raser som kan bli smutsig snabbt utan regelbunden klippning och omvårdnad. Större raser som Belgisk jätte är mer benägna att utveckla fetma på grund av sin storlek och överviktiga kaniner kan inte sköta sig själva lika noggrant som kaniner som har en normal vikt.

Hur du kan förebygga fluglarvsangrepp

Att hålla din kanins hem rent är ett av de viktigaste och mest effektiva sätten att förhindra fluglarvsangrepp. Att rengöra din kaninbur och fräscha upp sovplatsen dagligen på sommaren är viktigt för att bekämpa flugor. Eglu Go kaninbur i plast från Omlet kan rengöras på bara några få minuter varje dag och har gott om ventilation för att motverka dålig lukt. Den expanderbara tillhörande kaningården ger kaniner gott om utrymme att springa och slappa, vilket sprider ut deras avföring på ett större område, vilket avskräcker flugor från att samlas på bara en plats.

För att ge dina kaniner ännu mer plats att fly från flugar, kan vårt Zippi tunnelsystem för kaniner kopplas till din bur och lekhage för att skapa ett större område. Du kan också lägga till plattformar till lekhagar för att uppmuntra till mer motion och förhindra att dina kaniner blir överviktiga. Tillsammans med näringsrik kaninmat, kommer Zippi plattformar för kaniner att hjälpa din pälsklädda familjemedlem att hålla sig i toppform.

Hur man behandlar fluglarvsangrepp

Fluglarvsangrepp är en medicinsk nödsituation och du bör kontakta din kanins veterinär omedelbart för att förhindra oåterkalleliga skador. Försök inte att behandla eller ta bort inväxta larver själv, eftersom avbrutna bitar av dem kan bli kvar inuti din kanin och orsaka infektion. Kaniner med fluglarvsangrepp kommer att behöva receptbelagd antibiotika och smärtstillande läkemedel för att återhämta sig helt.

Ta hand om din kanin med Omlet

Omlets kaninprodukter hjälper till att hålla dina kaniner friska och glada. Omlets produkter är lätta att göra rent för att hjälpa kaninägare att spendera mindre tid att rengöra sina kaninprodukter och mer tid med att leka med sina husdjur. Eglu Go kaninbur, Zippi kaninplattformar, och Zippi tunnelsystem är alla lätta att hålla rena och uppmuntrar till mer motion för dina kaniner, vilket främjar bättre hälsa överlag. Bekämpa fluglarvsangrepp och andra farliga åkommor när du ger din kanin expertutvecklade produkter från Omlet.

Kanin med Omlet Caddi godsaksbehållare och Omlet Eglu Go kaninbur bakom sig

This entry was posted in Kaniner


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *