Omletbloggen

Hur du gör en hälsokontroll på din kanin

GIF det rycker i nosen på en kanin

Kaniner kommer troligtvis inte visa några tecken på sjukdom eller smärta förrän det är väldigt allvarligt, eftersom minsta tecken på svaghet pekade ut dem som ett enkelt byte för rovdjur i det vilda. Det är därför viktigt att du som ägare genomför regelbundna hälsokontroller, så att du kan upptäcka potentiella problem medan de fortfarande går att behandla.

Ta alltid med din kanin till veterinären så fort du misstänker att någonting inte står rätt till. Kaniners kan bli allvarligt sjuka väldigt snabbt, så förlora ingen tid på att fundera på om det är värt att åka eller inte.

Kropp

Lägg en handduk i ditt knä och sätt kaninen där. Klappa kaninen för att hålla hen lugn. När din kanin har kommit på plats kan du börja undersöka kroppen.

Känn på magen för att se så att den inte är svullen eller uppblåst, och gå igenom resten av kroppen efter tecken på skärsår, blåmärken och knölar. Känn på musklerna i benen, de ska vara hårda och starka. Om din kanin ryggar tillbaka eller plötsligt hoppar till kan det vara ett tecken på att kroppsdelen du rör vid gör ont.

Kolla kaninens andning, den ska inte vara ansträngd. Väsande eller klickande ljud från lungorna kan vara tecken på sjukdom.

Det är värt att införskaffa en våg så att du regelbundet kan väga din kanin. Plötslig viktnedgång är ett allvarligt tecken på sjukdom, och kan orsakas av att kaninen antingen inte har någon aptit eller fysiskt inte kan äta.

Mun och nos

Nosen ska vara torr och utan något utsöndring. Kolla att kaninen inte dreglar, eller har några sår eller skador runt munnen. Tandköttet ska vara rosa (röd eller lila färg indikerar sjukdom).

Se till att tänderna inte är för långa eller skadade. De bör också växa rakt, och vara symmetriska. Du kommer inte kunna se de bakre tänderna, men om du rör dina fingrar över kinden på kaninen kan du känna efter knölar, och att båda sidor är likadana. För långa tänder är ett allvarligt problem eftersom det kan hindra din kanin från att äta, så det är viktigt att se till att de alltid har tillgång till högkvalitativt hö att slipa ner tänderna med.

Ögon

Kolla din kanins ögon för att se så att de är rena och klara. Du bör inte se någon utsöndring eller smuts. Om du gör det, dra försiktigt tillbaka ögonlocket för att se om du ser någon rodnad eller var i ögat; det är möjligt att kaninen har rivit sig själv i ögat. Ögon bör också vara torra; rinnande ögon kan vara ett tecken på tandproblem, eller möjligtvis inåtväxande ögonfransar eller blockerade tårkanaler.

friska kaniner på en eglu go gårdÖron

Kaninöron ska vara fria från all sorts smuts, skador, knölar, vax, utsöndring eller parasiter. Titta inne i örat, du kan använda en ficklampa om det är svårt att se. Var extra försiktig om du har en kanin med hängande öron eftersom de i större utsträckning drabbas av abscesser runt öronen. Massera försiktigt basen på örat, där knölar ibland dyker upp.

Tassar

Studera din kanin när hen rör sig för att se till att hen inte haltar eller verkar vara stel. Plocka sen upp kaninen och håll hen i knäet. Det är inte en bra idé att lägga kaninen upp och ner, så håll hen mot dig med enda handen under baken. Försöka att separera tårna och titta efter sårskorpor, knölar eller smuts. Undersök också hälarna på baktassarna. De bör inte vara röda eller svullna. Kolla pälsen på fötterna och borsta den om det finns några tovor.

Rumpan

Kolla pälsen runt baken. Den måste vara helt ren, utan någon avföring eller annan smuts. En smutsig rumpa kan vara ett tecken på att kaninens kost är för näringsrik, och att de inte äter all den blindtarmsavföring som är en del av deras kost.

Under sommaren är det bäst att kolla baken åtminstone en gång om dagen, eftersom smuts kan locka flugor som lägger ägg i den fuktiga pälsen. Dessa flugattacker kan döda en frisk kanin på bara några dagar.

Titta också efter svullnad och rodnad runt baken.

Päls

När kaninen sitter i ditt knä, dra fingrarna genom pälsen och se om du ser några sår eller skador, kala fläckar, någonting som rör sig, små bruna prickar eller vita flagor.

Även om du inte har en kanin med päls som kräver regelbunden vård är det bra att vänja ditt husdjur vid att bli borstad från tidig ålder. Kaniner fäller regelbundet, så du kan behöva hjälpa dem bli av med döda hår från pälsen då och då.

Förändringar i beteende

Plötsliga förändringar i beteende och temperament är aldrig bra tecken. Kanske kommer din kanin inte längre springande när du kommer med mat på morgonen, eller verkar aggressiv utan anledning. Det kan vara tecken på att kaninen har ont.

Att bli könsmogen kan ibland påverka kaniner på olika sätt. De kan börja spruta urin överallt, eller bli aggressiva. Din kanin kanske inte har ont, men det kan vara väldigt stressande för dem att gå igenom denna “pubertet”. Det kan vara en bra anledning att kastrera dina husdjur så fort de är gamla nog.

This entry was posted in Kaniner


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *