Omletbloggen

Hönshus för nybörjare

Omlet Eglu Go Up hönshus med väderskydd

Letar du efter ett hönshus för nybörjare? Det bästa hönshuset för nybörjare är ett som kan växa tillsammans med din flock och dig – och som är det första och sista hönshuset du behöver köpa. Det är mycket som hänger på dina höns hem: deras hälsa, säkerhet och komfort. Du kommer också vilja ha ett hönshus som går lätt för dig att rengöra och som är lätt att använda. Omlet har hönshus som uppfyller alla dessa kraven – och mer.

De bästa Omlet hönshusen för nybörjare

De bästa hönshusen kan växa med din flock och erfarenhet som hönsägare. De är lätta att använda från början men också funktionella och praktiska även för mer erfarna hönsägare.

Vi har gjort det enkelt att ha höns. Omlets sortiment av Eglu hönshus ger inte bara överlägsen trygghet och komfort åt dina höns, utan de gör också så att du som hönsägare kan spendera mindre tid med att underhålla dem och mer tid med att sköta din flock.

Alla våra hönshus är:

 • Lätta att bygga
 • Lätta att rengöra
 • Motståndskraftiga mot rovdjur
 • En del är flyttbara med tillägg av våra hjul och handtag
 • Dubbelisolerade, vilket håller din flock bekväm året runt

Valet av hönshus beror på hur mycket plats du har och hur stor flock du vill ha. När du vet var du vill ställa ditt hönshus och hur många höns du vill ha, kan du börja leta efter det hönshus som bäst passar dina behov.

Olika typer av hönshus

Det finns olika alternativ för att köpa ett hönshus. Några populära alternativ för nybörjare är:

Varje typ av hönshus har sina egna fördelar, så du måste bestämma vilket alternativ som passar din livsstil och ditt utrymme bäst. Till exempel, flyttbara hönshus gör det möjligt för dig att flytta runt din flock i trädgården när som helst. Detta låter dina hönor picka nytt gräs och förhindrar att en och samma plats slits på din gräsmatta. Stora hönshus kan bekvämt rymma upp till 10 små höns och en del är även flyttbara. Marknära hönshus är bäst för höns som behöver uppmuntras till att vila, eller för trädgårdar med höjdbegränsningar.

Hönshus av trä eller plast

De bästa hönshusen för nybörjare är hönshus av plast. Det finns många anledningar till varför hönhus av plast är bättre än hönshus av trä, då hönhus av plast är:

 • Lättare att rengöra
 • Motståndskraftiga mot kvalster
 • Rötsäkra
 • Bättre isolerade
 • Fria från drag
 • Lättare att montera

Köp ett hönshus av plast från början, så kommer du och din flock att kunna använda det i många år framöver.

Flicka och hönor i en stor Omlet hönsgård

Bygga själv eller färdigbyggt hönshus

Du behöver bestämma om du ska köpa eller bygga ditt första hönshus? Det är svårt att bygga ett ordentligt hönshus från grunden – särskilt för nya hönsägare. Det finns en del saker som är nödvändiga när det gäller hönshus och det är svårt att allt blir rätt med egenhändigt gjorda ritningar. De flesta bygg-själv ritningar ser estetiskt tilltalande ut, men lämnar mycket att önska vad gäller funktionalitet, säkerhet och andra praktiska saker man behöver tänka på.

Omlet hönshus kommer som ett förpackat paket med delar som behöver sättas ihop och har allt du behöver för att komma igång med din flock direkt. Vår design har hållit höns friska och glada i över ett decennium – så inget har lämnats åt slumpen.

Välj den perfekta storleken på ditt hönshus för din flock

Det finns ett uttryck som alla hönsägare kommer att stöta på någon gång: höns-matematik.

Det används för att beskriva fenomenet att ta hem fler höns än du från början hade tänkt dig. Detta kan inträffa direkt, eller ta några månader innan det inträffar, men någon gång kommer de flesta (om inte alla) hönsägare att längta efter fler höns.

Det är därför alltid bäst att skaffa det största hönshuset du kan som ditt utrymme och din ekonomi tillåter. Höns trivs när de har så mycket utrymme som möjligt och extra utrymme ger plats för den oundvikliga höns-matematiken.

Vad behöver finnas i ditt nya hönshus

Ett bra hönshus håller hönsen bekväma, säkra och skyddade från väder och vind – men det ger också underhållning och berikar hönornas liv. Höns blir uttråkade om de inte får tillräckligt med stimulans, vilket kan leda till problem med både beteende och hälsa. Se till att erbjuda en mängd olika saker för att hålla din flock sysselsatt när de är i deras hönsgård i anslutning till hönshuset. För att motverka tristess, försök att erbjuda:

Ju mer utrymme och aktiviteter dina höns har, desto gladare och friskare blir de. Några andra idéer för att motverka tristess är att servera färska grönsaker i en Caddi godsaksbehållare, umgås med din flock, eller flytta ett mobilt hönshus till en ny gräsplätt med färskt gräs att picka.

Bästa tipsen för att ta hand om ditt hönshus för nybörjare

Nya hönsägare bör ha följande i åtanke när de tar hand om sina hönshus:

 • Rengör ditt hönshus dagligen för att hålla det fräscht och för att hålla dina höns vid god hälsa
 • Använd luktabsorberande strö som träpellets eller spån
 • Ta ut spillningsbrickan och andra lösa delar från ditt hönshus minst en gång i veckan för att högtryckstvätta dem, eller skrubba dem med tvål och vatten
 • Samla ägg dagligen för att förhindra ruggiga hönor och besök från rovdjur

Att regelbundet rengöra ditt hönshus är ett av de bästa sätten att se till att dina höns håller sig friska. Som de flesta fåglar håller hönor sig rena genom putsning av fjädrar och sandbad – men det är upp till deras ägare att rengöra deras hem.

Välj en hönsgård som din flock kommer älska

Vanliga tillägg till hönshus är hönsgårdar. Även om du vill att dina höns ska ha tillgång till större delen av din trädgård, kommer det att finnas tillfällen när du vill hålla dem instängda i en hönsgård. Stora hönsgårdar ger hönsen en känsla av att de är frigående, utan riskerna.

Det bästa valet för stora utrymmen är ett walk-in hönshus. Det maximerar inte bara dina höns utrymme, utan det låter dig gå med din flock och komma närmare dina höns än någonsin tidigare. Omlets walk-in hönsgårdar kan också förlängas när som helst för att rymma en växande flock. Väderskydd till walk-in hönsgårdar kan läggas till för att ge din flock skugga från solen eller skydda dina höns från snö, regn eller vind.

Andra saker att tänka på när du väljer hönshus

När du har gjort research och valt den typ av hönshus som passar din livsstil bäst måste du också tänka på saker som rovdjur och klimatet där du bor.

Rovdjur

Omlets hönhus är designade att skydda mot hönsrovdjur. Vilka typer av rovdjur som finns varierar beroende på var du befinner dig. Vanliga hönsrovdjur i USA är:

 • Tvättbjörnar
 • Hökar
 • Prärievargar
 • Rävar
 • Ormar
 • Lösgående katter och hundar

Att lägga till en automatisk hönshusdörr till ditt hönshus ger ett extra lager skydd mot rovdjur. Autodörren ser till att din flock stängs in i sitt hus varje kväll och den horisontella öppningsmekanismen gör det extremt svårt för rovdjur att bryta sig in.

Bantam höns går ut genom Omlet Eglu Go hönshus-dörr

Årstider

Höns är otroligt motståndskraftiga och skapade för att leva utomhus. Men inte alla raser klarar sig bra i extrema temperaturer. Det är därför det är så viktigt att välja raser som passar ditt klimat. En del raser gillar inte värme, medan raser som tolererar värme bra kan ha svårt för bitter kyla. Åldrande höns klarar inte heller alltid de växlande årstiderna som de en gång gjorde och en del mindre förändringar av deras hönshus kan hjälpa dem att klara extrema temperaturer.

För områden med minusgrader på vintrarna, kan ett Eglu väderskydd för extrema temperaturer läggas till ditt hönshus som ett extra lager isolering. -Överdrag till Eglu hönsgårdar i form av slitstarka, genomskinliga och täckande överdrag kan också läggas på dem för att skydda dina höns från snö, regn och vind.

Samma presenningar och överdrag kan också användas för att ge skugga under varma dagar. Höns mår ofta bra i varmt väder så länge de har tillräckligt med skugga och vatten. Du kan också erbjuda dina höns frysta godsaker som majs för att kyla ner dem.

Lagar och förordningar beroende på var du bor

Ibland behöver man anmäla innehav av höns till Jordbruksverket eller till din kommun. Ta reda på vad som gäller där du bor.

Lagar och regler för hönsägande beror ofta på:

 • Hur många höns du vill ha
 • Storlek, typ och läge på ditt hönshus
 • Om du har tuppar

För att alltid vara uppdaterad om den senaste informationen och eventuella nya eller ändrade regler är det bäst att kontakta de relevanta myndigheterna för vad som gäller och din veterinär kan också ge dig tips och råd.

Att skaffa höns för första gången

Att skaffa höns för första gången är spännande. Men glöm inte de viktiga förberedelserna när du gör dig redo att ta hem din flock. Se till att du har den tid, utrymme och förvaring som krävs för dina höns innan du bestämmer dig för att bli hem åt en flock. En del extra saker att tänka på när du skaffar höns är:

 • Ett säkert, bekvämt hönshus
 • Hönsgård
 • Sittpinnar
 • Foder
 • Foder- och vattenbehållare

Se till att all din utrustning är monterad och bekanta dig med den innan du introducerar den till din flock. Du kanske vill göra mindre justeringar som att flytta runt foder- och vattenbehållare eller sittpinnar. Din flocks nya hem bör vara iordningställt när dina höns kommer hem.

Ditt första och sista hönshus med Omlet

Att välja hönshus är ett viktigt val och när tillverkaren av hönsgården är lika engagerad i hönsen och deras ägare som Omlet är, kan du vara säker på att få den bästa möjliga upplevelsen. Och glöm inte att ha kul med din flock! Tillbehör till dina höns tar hönsägandet till nästa nivå och hönsgodsaker hjälper dig att snabbt bonda med dina höns.

När du väljer ett hönshus och tillbehör från Omlet, köper du inte bara ditt första hönshus, utan det är det enda hönshuset du någonsin kommer att behöva köpa – så länge du inte drabbas av höns-matematik och behöver fler hönshus. Säg inte att vi inte varnade dig!

En höna på en Omlet fristående hönspinne med Omlet Eglu Cube hönshus bakom

This entry was posted in Höns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *