Omletbloggen

Tecken på värmeslag hos höns

Två vita och grå höns dricker från Omlet Eglu Cube vattenbehållare

Sommaren är en bra tid att njuta av dina höns. Men sommaren medför ibland hög värme och luftfuktighet. Att vara medveten om tecknen på värmeslag hos höns kan hjälpa till att hålla din flock frisk och underlätta för dig att njuta av de varmare månaderna tillsammans med dem.

Vad är värmeslag hos höns?

Värmeslag är vad djur, inklusive höns, kan drabbas av när de blir så överhettade att deras organ slutar fungera. Värmeslag kallas även för solsting och värmeslag hos höns är mer än bara en varm höna – det är resultatet av att deras kroppstemperatur är förhöjd över en normal nivå under en längre tid. Höns som är för varma för länge kan helt enkelt inte kyla sig själva längre och kommer att drabbas av värmeslag. När det inte behandlas korrekt och snabbt kan värmeslag snabbt bli dödligt för alla drabbade höns. Det är viktigt att hjälpa dina höns att hålla sig svala under sommaren för att undvika att deras kroppstemperatur blir farligt varm.

Är några hönsraser mer mottagliga för värmeslag?

Vissa hönsraser är mer värmetoleranta än andra. De raser som tenderar att inte klara sig lika bra i varma klimat är de som föds upp främst för kött som t.ex. Jersey Giant höns, och Deleware höns. De flesta äggläggande hönsraser klarar sig bra i det varma vädret så länge de har det de behöver – även om vissa kan behöva lite mer hjälp än andra.

Silkeshöns är en ras som inte gillar varmt väder. Detta beror till stor del på deras ovanliga fjädrar och på att de inte kan cirkulera luft lika bra som höns med vanliga fjädrar. Deras pälsliknande fjäderdräkter på huvudet kan också hindra deras syn, vilket kan göra det svårare för dem att lätt hitta vatten. Tunga raser som Brahma höns och Orpington höns kan också ha det jobbigt i värmen på grund av sin storlek.

Värmetålighet beror också på var kycklingar föds upp. Höns som är anpassade till värmen kommer att klara sig mycket bättre än de som flyttats från ett svalare klimat till ett varmare. Om du lägger till nya höns till din flock och det är intensivt varmt på sommaren, är det bäst att skaffa höns som redan är vana vid de varmare temperaturerna.

Hur man förhindrar värmeslag hos höns

Det gäller att förebygga snarare än bota när det kommer till att skydda din flock från värmeslag. En av de viktigaste metoderna när det gäller att hålla dina höns svala är ordentlig ventilation i hönshuset. Traditionella hönshus i trä kan bli kvava och fuktiga, vilket gör hönsen varma och obekväma. Detta kan snabbt orsaka problem när temperaturen stiger.

Vårt Eglu Cube hönshus ger gott om ventilation för att flytta svalare luft in i hönshuset, vilket hjälper till att hålla den inre temperaturen nere. Du behöver också ha så mycket skugga som möjligt i din hönsgård. Detta kommer att hjälpa till att hålla nere kroppstemperaturen, samt att hålla dricksvattnet svalare. Andra förebyggande metoder för att förhindra värmeslag hos höns är:

  • Ge dem mycket färskt, kallt vatten
  • Ge dem regelbundna sandbad
  • Ge dem frysta godsaker som majs eller andra höns-säkra grönsaker
  • Tillsätt elektrolyter till deras vatten
  • Titta till din flock ofta för att se hur de mår

Svarthöna svalkar sig i ett sandbad

6 tecken på värmeslag hos höns

Att snabbt kunna känna igen värmeslag hos höns är viktigt. Överhettade höns behöver omedelbar vård för att återhämta sig helt, så håll utkik efter följande tecken på värmeslag i din flock.

1. Minskad äggproduktion

Höns tar deras jobb att leverera ägg till din familj på allvar, så om de saktar ner eller slutar producera ägg så är det troligen något som är fel. Försommaren är inte en vanlig ruggningsperiod för höns – vilket är den enda naturliga anledningen till att unghöns slutar lägga ägg. Du bör undersöka orsaken till eventuell minskning av äggläggningen hos dina höns, särskilt under sommarmånaderna, eftersom detta kan vara ett varningstecken på att din flock är för varm.

2. Letargi

Höns som inte vill röra sig eller som verkar matta eller tröga bör undersökas för värmeslag. När hönsen vilar brukar de lätt vakna till liv när det är dags att äta eller av mänsklig kontakt. Slöa höns som är långsamma till att vakna eller vägrar gå upp för att äta kan lida av värmeslag.

3. Flåsande

Andning genom öppen mun som ofta förknippas med hundar är faktiskt en kylmekanism som används av höns också. Även om höns kanske inte släpper tungan ur näbben, kan de flämta med öppna näbbar. Att flämta under korta stunder är en naturlig reaktion på värmen, men håll noga koll på din flock om du märker att de kippar efter luft eller har onormala andningsljud. Erbjud kallt vatten eller frysta godsaker så fort du märker att de uppvisar detta beteende.

4. Ökad törst

Dricker din flock mycket? Det är bra för höns att dricka mer vatten under sommaren, men se till att deras vattenautomater förblir fulla och rena. Höns kan bli uttorkade snabbt under varma dagar och om deras törst inte kan släckas kommer de snabbt försämras. Om du märker att din flock dricker mycket oftare än vanligt kan det vara ett tecken på att de är för varma.

5. Minskat foderintag

Friska höns äter bra. Höns som inte äter måste kontrolleras noggrant. Se till att dina höns alltid har tillgång till pellets av hög kvalitet och ge dem ofta frysta godsaker och färsk frukt och färska grönsaker under sommaren. Det är bäst att ge hönsen spannmål som vete, rågvete, korn och havre på kvällarna, eftersom det ökar ämnesomsättningen, vilket gör att hönsens kroppar värms upp. Hur mycket du ska mata dina höns behöver inte ändras under de varmare månaderna och du kan räkna med att dina höns kommer äta lika mycket som vanligt. Många djur (inklusive höns) äter naturligt mindre under sommarmånaderna, men det bör inte vara stor skillnad hos din flock.

6. Utsträckta vingar

Höns har inga svettkörtlar, så de måste hitta kreativa sätt att driva ut värme från sina kroppar. Flåsande är ett sätt och att sträcka ut sina vingar eller hålla fjädrarna mer upprätt är ett annat. Detta tillåter mer luftcirkulation runt deras kroppar och genom deras fjädrar i ett försök att sänka deras kroppstemperatur.

Alla dessa symptom kan vara tecken på värmeslag hos höns, men de kan också peka på andra problem. Gör dig bekant med hönssjukdomar så att du kan skilja mellan olika åkommor som kräver olika behandlingar.

Hur du behandlar värmeslag hos höns

Att förebygga värmeslag hos höns är den bästa behandlingen. Men om du skulle upptäcka att någon höna i din flock uppvisar symtom på värmeslag måste du agera snabbt. Och om dessa åtgärder inte får din höna att förbättras, är det dags att ringa din veterinär.

Först måste du flytta alla drabbade höns till ett svalt, skuggigt område. Det kan vara frestande att ta med dem inomhus, men att kyla ner dem för snabbt kan faktiskt få dem att drabbas av chock – vilket kan vara dödligt.

Om din höna är vid medvetande och medgörlig kan du fylla en hink med tillräckligt med kallt (inte iskallt) vatten att sänka ner dem i från halsen och nedåt. Det är viktigt att inte använda för kallt vatten, eftersom nerkylning av en varm höna för snabbt kan få den att drabbas av chock, vilket kan bli dödligt. Efter denna korta blötläggning, placera hönan i ett svalt, skuggigt område tills den fungerar normalt igen.

Omlet och hur du skyddar dina höns

Omlets Eglu Cube hönshus har designates för att hålla dina höns svala på sommaren och varma på vintern. Vi vill att höns över hela världen ska vara bekväma året runt. Genom att fästa ett väderskydd över din flocks hönsgård och ge dem vår dubbelisolerade Eglu Cube hönsgård, kommer både du och dina höns att kunna njuta av en kravlös sommar.

Flicka och hönor vid Eglu Cube hönshus på sommaren

 

This entry was posted in Höns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *