Omletbloggen

Så ser du till att ditt marsvin är säkert i sommar

Ett marsvin äter frukt från sin Caddi matbehållare på sommaren

Att se till att ditt marsvin är säkert i sommar är viktigt för att dina marsvin ska vara friska och glada under de varma sommarmånaderna. Precis som oss kan marsvin njuta av sommaren så länge som de kan hålla sig svala, bekväma och har tillräckligt med färskt vatten. Omlet gör det möjligt för ditt marsvin att njuta av det varma vädret och sommaren så mycket det går.

Tycker marsvin om sommaren?

Som många husdjur är marsvin anpassningsbara och kan njuta av det varma vädret så länge som:

 • Dina marsvin är vana vid att vara utomhus flera timmar om dagen
 • De har mycket vatten och skugga
 • Du kan se till dem varannan timma

Marsvin som hålls inomhus kan få en chock av den plötsliga temperaturförändringen om de tas ut när det är som varmast på dagen. Om du planerar att ta ut dina marsvin som bara varit inomhus, se till att introducera dem till de högre temperaturerna gradvis och börja under den svalaste delen av dagen.

Marsvin kan bo utomhus året runt om de bor i en välventilerad och välisolerad marsvinsbur. Vår Eglu Go marsvinsbur är designad för marsvin i alla väder. Den unika dubbelisolerade väggen hjälper till att reglera den interna temperaturen och hålla ute den externa värmen.

Tecken på att dina marsvin är för varma

Att känna igen tecken på värmestress hos dina marsvin är avgörande för att förhindra att de får värmeslag. Håll ett öga på både dina marsvin och termometern för att se till att de inte blir för varma ute.

Övervaka dina marsvin så att de inte får värmeslag

Även marsvin som hålls utomhus bör övervakas noggrant när vädret blir varmt. Plötsliga temperaturhöjningar eller långvariga temperaturer över 27 C kan orsaka värmestress hos marsvin, vilket kan leda till värmeslag. När marsvin börjar få värmeslag är det mycket svårt att vända effekterna. Inte alla marsvin kommer att uppleva värmestress vid dessa temperaturer, men det är viktigt att hålla ett öga på dem oavsett.

Värmestress och värmeslag hos marsvin

Värmestress är början på värmeslag. Värmestress uppstår när ditt marsvins kroppstemperatur stiger över den normala temperaturen på 39,5 C. Marsvin som upplever värmestress kan verka slöa med tyngre andning än vanligt. Symtomen kan uppträda plötsligt eller komma gradvis, men ett marsvin som blir utmattat av värmen kan snabbt utveckla värmeslag. Marsvin som blir överhettade bör flyttas till ett svalare område tills de fungerar normalt igen.

Symtom på värmeslag hos marsvin

När ett marsvin har gått från värmestress till värmeslag kan deras symtom snabbt bli allvarliga. Symtom på värmeslag hos marsvin inkluderar:

 • De ligger ner – speciellt utsträckta på sidorna
 • Tung andning eller flåsande med öppen mun
 • Uttorkning
 • Letargi
 • Epilepsi-liknande anfall

Om du ser att dina marsvin uppvisar något av dessa symtom, ta in dem omedelbart. Avstå från att kyla ner ditt marsvin för snabbt – eftersom det kan få deras kropp att gå in i chock. Placera dem framför en fläkt och bjud på vatten om de kan dricka. Använd rumstempererat vatten för att kyla ner dem, aldrig iskallt. Placera trasor indränkta i vatten på dina marsvin för att kyla dem gradvis och byt ut dem med några minuters mellanrum.

Ring din veterinär omedelbart om ditt marsvin inte piggnar till inom några minuter efter att ha varit inne. Vissa effekter av värmeslag är irreversibla, även av en veterinär, så tiden är avgörande. Som en försiktighetsåtgärd kan du ändå kontakta din veterinär för att diskutera nästa steg och om händelsen förväntas orsaka bestående skada, även om ditt marsvin piggar till och agerar normalt efter ett tag inomhus.

Vilka marsvin kan bli för varma?

Marsvinspäls kan ha flera olika längder och tjocklekar. Långhåriga eller tjockpälsade marsvin har det jobbigast i varmt väder. Dessa raser inkluderar:

 • Peruanska marsvin
 • Sheltie marsvin
 • Merino marsvin
 • Alpaca marsvin

På grund av deras tjocka päls har de svårare att känna de kylande effekterna av vinden. De kräver också extra skötsel för att hålla pälsen i “fungerande” skick. Ett marsvins päls fungerar som naturlig isolering och håller värme och kyla borta från huden. Om ett marsvins päls blir tovat ner till huden förlorar det den isolerande effekten.

En annan ras att vara extra försiktig med är hårlösa marsvin (skinny pig), eftersom de saknar hår helt och hållet – vilket innebär att de inte har någon inbyggd isolering för att stå emot värme. Även om det kan verka som om de skulle passa bra i varmt väder, är de faktiskt mer känsliga för varma temperaturer än marsvin som har full päls.

3 tips för att hålla marsvin svala på sommaren

Tillsammans med en ventilerad och välisolerad bur finns det andra sätt att hålla dina marsvin svala under sommarmånaderna. Förbered dina marsvin på en lyckad sommar med dessa tips och tricks.

1. Skapa skugga

Din marsvinsgård är ett bra ställe att skapa skuggiga platser där dina marsvin kan koppla av under varmare väder. Zippi plattformar för marsvin ger inte bara ge dina marsvin mer utrymme i marsvinsgården, utan ger också en skuggig plats att dra sig tillbaka till när solen skiner. Zippi marsvinsgömställen kan placeras runt omkring i marsvinsgården för att skydda från UV-strålar också. Och med väderskydd till marsvinsgårdar kan du skapa stora skuggiga områden där dina marsvin kan kyla ner sig.

Lägg till hjul och handtag till dina marsvins Eglu Go bur för att lätt kunna flytta dem till en skuggigare plats i trädgården. Om du lägger till hjul till denna bur, kan du lätt flytta dina marsvin så ofta som solen rör på sig.

2. Erbjud frusna godsaker

Vem njuter inte av goda frysta godsaker en varm sommardag? Släng in lite marsvinsmat i frysen som du kan ge under varmare månader. Fyll en Caddi godsaksbehållare med kylda godsaker för att minska avfall och göra så att de håller längre. Caddi godsaksbehållare hängs lätt på en Omlet marsvinsgård eller annan marsvinsgård och kan justeras för att hjälpa marsvin av alla storlekar att nå sina frysta godsaker.

Du kan också frysa vattenflaskor som kan placeras i marsvinsgården eller buren med dina marsvin. Placera de frysta flaskorna på sidorna på en plats där de inte rullar för att förhindra skador. Erbjud 1-2 flaskor per marsvin och se hur de dras till dessa kylbehållare.

3. Spendera tid inomhus

För särskilt varma temperaturer kan det vara bäst att ta med dina marsvin inomhus när det är som varmast under dagen. Du kan skapa ett säkert utrymme för dem inne med en Zippi lekhage för marsvin så att de kan njuta av en svalare miljö på ett säkert sätt. Den ideala temperaturen för marsvin är mellan 18-29°C. Om du planerar att sätta tillbaka ditt marsvin utomhus, se till att inte ha dem inomhus i mer än några timmar. Den bästa tiden att ta in dem är under den varmaste delen av dagen – vanligtvis runt 15:00-16:00 fram till solnedgången. När solen går ner och utomhustemperaturen börjar sjunka, kommer det att vara säkert att sätta tillbaka dina marsvin i deras hem utomhus.

Omlet och dina marsvin

Att hålla dina marsvin svala under sommaren behöver inte vara jobbigt. När du har rätt utrustning är det mycket mindre arbete att komplettera deras utrustning för att öka deras välbefinnande – vilket ger mer tid för sommarnöjen med dina marsvin. Låt dina marsvin bo i en Eglu Go marsvinsbur för att vara bekväma året om och lägg till Zippi marsvinsplattformar så att de kan ha kul i skydd från solen. Du kan också lägga till en Caddi godsaksbehållare, och dina marsvin kommer att kunna njuta av sommaren i många år framöver.

En pojke i Omlet marsvinsgård med Zippi marsvinsgömställe med två marsvin

This entry was posted in Marsvin


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *