Omletbloggen

Guide till att ha höns

En höna i Omlet walk-in hönsgård med Omlet matbehållare för höns

Att ha höns är ett fantastiskt fritidsintresse för människor i alla åldrar och samhällsskikt. Att ha höns i trädgården ökar i popularitet och de flesta kommuner tillåter små flockar i bostadsområden utan speciella tillstånd. Med de rätta tipsen och rätt utrustning kan du njuta av att ha din egen flock höns i din egen trädgård.

Är höns rätt husdjur för mig?

En del av sakerna du behöver tänka på innan du skaffar höns är:

Höns är underbara husdjur som ger underhållning, sällskap och naturligtvis ägg. Den tid som behövs för att hålla hönsen friska och glada är flexibel – och beror till stor del på de raser du har valt och hur du väljer att hålla dina höns. Du kan planera att spendera allt från 1 till 4 timmar per dag för att sköta din flock.

Din flock kommer att trivas på det utrymme du kan ge dem. Höns vill naturligtvis utforska, picka och skrapa runt i jorden, så ju större området är, desto mer plats för dessa aktiviteter.

Vilken hönsras ska jag välja?

Dessa raser behöver mer utrymme än andra raser då de gillar att springa och picka, och pga deras storlek. Raser som klarar sig bra i instängda eller mindre utrymmen inkluderar:

Lagar om hönshållning

Svenska regler och lagar om hönshållning Det finns i stort sett inga lagar som hindrar dig från att skaffa ett par höns i trädgården. De flesta kommuner låter dig ha mellan 2-7 höns i trädgården utan speciella tillstånd, även om du bor i ett tätbebyggt område. En del kommuner kräver att du har ett speciellt tillstånd, och andra vill bara att du har grannarnas godkännande. Ibland gäller andra regler för tuppar, så det bästa är att undersöka vad som gäller där du bor. Regler om hönshållning inkluderar troligtvis:

Var man kan köpa hönor och kycklingar

Du kan köpa din flock från gårdar och uppfödare som säljer höns året runt. Ett av de bästa sätten att hitta folk som säljer höns är att googla “köpa höns + din stad eller landskap”. Det finns ett par hemsidor där privatpersoner kan lägga ut annonser om höns, men du kommer också hitta kontaktuppgifter till gårdar och uppfödare som säljer kycklingar. Det finns också Facebook-grupper och forum där entusiastiska hönsägare diskuterar allt som har med höns att göra, och där kan man ibland se annonser där folk säljer eller letar efter nya hem till deras höns. Uppfödare kan ha vuxna höns till salu, eller så kan du adoptera vuxna höns från privatpersoner.

Kycklingar är fluffiga och söta och det kan vara frestande att börja med kycklingar istället för vuxna höns, men de kräver extra omsorg och utrustning som inte vuxna höns gör. För att föda upp kycklingar behöver du:

 • En särskild täckt väl ventilerad låda
 • Värmelampor eller en värmeplatta
 • Foder- och vattenbehållare för kycklingar
 • Särskilt foder för kycklingar

Kycklingar behöver en värmekälla tills de är mellan 6 och 12 veckor gamla, beroende på ras. Under denna tid måste de förvaras i tryggt förvar i en låda, skyddade från väder och vind, med korta besök utomhus för att sakta vänja sig vid sin miljö.

Att föda upp kycklingar kan vara givande, men om du inte vill vänta flera månader på dina första ägg, eller inte vill gå igenom processen med att ha kycklingar i en låda eller värmeplatta, kan det bästa valet för dig vara att börja med vuxna höns. Vuxna höns kan flytta in direkt i din hönsgård. De flesta raser börjar lägga ägg vid 16-20 veckors ålder, så äldre höns kommer att kunna förse din familj med ägg med en gång.

Att välja hönshus

Det bästa hönshuset för nybörjare är ett som kommer hålla en hel livstid och som kan växa och anpassas till din flock. Stora hönshus är bäst till att börja med, så att du kan ge så mycket plats som möjligt åt din flock.

Omlets hönshus har allt du behöver för att börja med höns. När du väljer hönshus behöver du tänka på vad som är viktigast. Kompromissa aldrig vad gäller säkerhet, komfort och funktionalitet när det gäller ditt hönshus. När du väljer mellan ett hönshus i trä och ett hönshus i plast, tänk på allt underhåll som kommer med ett hönhus i trä och hur svåra de är att rengöra. Våra hönshus i plast är lätta att rengöra och håller din flock bekväm och skyddad året runt.

Att välja hönsgård

En hönsgård är bra för din flock på flera sätt. Hönsgårdar hjälper till att hålla dina höns friska och glada och de hjälper även till med att hålla dem borta från dina blomsterrabatter och skyddar dem från rovdjur. Och med rätt hönsgård blir det ännu enklare att ha höns.

Walk-in hönsgårdar är perfekta för både hönsägare och höns. De är tillräckligt höga för att göra det möjligt att gå med din flock, och erbjuder tillräckligt med utrymme för hönorna att motionera och utforska sin omgivning. Alla våra walk-in hönsgårdar har en unik rovdjurssäker golvlist runt hela gården som hindrar rovdjur från att kunna gräva sig in och de är helt inhägnade med tak. Och med förlängningssatser till walk-in hönsgårdar och väderskydd till walk-in hönsgårdar är det lätt att anpassa hönsgården och skydda hönsen från väder och vind.

En höna promenerar i Omlets walk-in hönsgård

Skydda dina höns från rovdjur

Höns är bytesdjur, så det är upp till dig som hönsägare att skydda dem från rovdjur. Tillsammans med ett robust hönshus och en hönsgård som står emot rovdjur, ger en automatisk dörröppnare till hönhus ett extra lager av säkerhet mot rovdjur. Hönsrovdjur är som mest aktiva på natten, så genom att ha en hönhshus-dörr som stängs automatiskt antingen baserat på solen eller en viss tid, ser du till att de är i tryggt förvar när de är som mest sårbara.

Foder och vatten till dina höns

Foder- och vattenutrustning för höns är viktigt för hönsägare. De bör vara tillräckligt upphöjda för att avskräcka hungriga gnagare, och ha ett skydd för att hålla fukt ute och för att förhindra att dina höns slänger runt fodret. Höns bör få kvalitetspellets, tillsammans med enstaka hönsgodsaker.

Din flock bör också ha rent, färskt vatten tillgängligt hela tiden. På sommaren kan du lägga till isbitar i deras vatten för att hålla dem svala. På vintern behöver isen brytas ofta för att se till att dina höns har tillgång till tinat vatten.

Underhåll din flock

Som de flesta husdjur gillar höns leksaker. Det är ett sätt för dem att underhålla sig själva och engagera både sina kroppar och hjärnor. Våra unika favoriter inkluderar:

När du lägger till dessa berikande föremål till dina höns utrymme, tillför du glädje åt alla. Det finns inget som går upp emot att se dina höns uppvisa sina naturliga beteenden genom lek.

Uppmuntra till äggproduktion

När de får kvalitetsfoder och en säker bostad kommer hönsen att börja värpa någon gång mellan 16-20 veckors ålder. Det finns olika sätt att uppmuntra dina höns att lägga ägg under stressiga perioder, men friska höns lägger ägg året runt förutom under ruggningssäsongen (vanligtvis under mitten-slutet av hösten). Dina hönors ägg kan ligga kvar i hönshuset i flera dagar utan att deras näringsvärde försämras, men att samla in dem varje dag är bäst.

Förvara färska, oönskade ägg i rumstemperatur i veckor, eller ännu längre i kylskåpet. Äggsnurror är unika och funktionella produkter som visar upp äggen från dina värphönorsarbete

En typisk rutin för hönsägare

Din dagliga rutin med din flock kommer förmodligen se ut ungefär såhär:

Morgon

 • Släpp ut hönsen ur deras hönsgård
 • Ta ut spillningsbrickan, torka den och fräscha upp ströet
 • Fyll på foder- och vattenbehållare

Eftermiddag

 • Kolla efter ägg
 • Se till att vattnet är färskt och har en lagom temperatur

Kväll

 • Se till att dina höns är i sitt hönshus för natten
 • Ta bort alla matrester från hönsgården för att avskräcka gnagare

Du kommer snabbt lära dig när den bästa tiden att erbjuda godsaker och umgås med dina höns är, beroende på deras personligheter. Vissa höns är mer aktiva på morgonen, medan andra kan vara mer pigga att umgås med på kvällarna. Höns lägger vanligtvis sina ägg från förmiddagen fram till sen eftermiddag, och det är bäst att lämna dem ifred under denna tid. Det är en bra idé att planera att städa hönshuset runt din flocks äggläggnings-schema.

Vanliga hälsoproblem hos höns

Höns är i allmänhet tåliga husdjur som klarar av många olika klimat och förhållanden. Friska höns är pigga och alerta med god aptit och ett förutsägbart äggläggnings-schema. Och dina hönors ägg kan vara en bra indikation på hur deras övergripande hälsa är.

Det finns inga obligatoriska hönsvaccinationer i Sverige, då sjukdomsläget bland höns i Sverige är relativt god i jämförelse med hur det är i andra länder. Det bästa sättet att se till att dina höns är friska och mår bra är att göra regelbundna hälsoundersökningar. Om du hittar något ovanligt eller misstänker att din höna är sjuk, kontakta din veterinär.

Vad man ska undvika när man skaffar höns

Att ha höns ska vara avkopplande och roligt för både flocken och deras ägare. För att eliminera potentiell stress när du sköter dina höns, undvik:

 • Att börja med tuppar
 • Att köpa ett hönshus av trä som kommer ruttna och behöva repareras regelbundet
 • Hönshus och hönsgårdar utan tillräckligt med plats för din flock
 • Hönshus och hönsgårdar som inte kan byggas ut eller anpassas senare

Att ha höns med Omlet

Omlet finns här för att hjälpa dig genom din resa som hönsägare – från allra första början. Från våra roliga och udda hönskläder till våra praktiska och populära sittpinnar för höns, vi har allt du behöver för att få ut det mesta av din nya flock. Så luta dig tillbaka och slappna av i vetskapen om att Omlet finns här för att göra det lättare och mer givande att ha höns än någonsin tidigare.

En hönsägare tittar på hennes höns i deras Omlet walk-in hönsgård

This entry was posted in Höns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *