Omletbloggen

DIY eller köpa? Är det bättre att bygga ett eget hönshus?

“Jag kan bygga något bättre för mindre pengar.”

Som ambassadör för Omlet får jag höra detta hundratals gånger på utställningar och mässor över hela USA. Eftersom jag själv brukade bygga hönshus, och dessutom ägt hönshus från Omlet under en lång tid så vill jag för en gång skull berätta varför en Eglu är det bästa valet en hönsägare kan göra.

Detta var min tidigare stolthelt:

Ett lyxigt hönshus som skulle passa på vilken Pinterest-board som helst, och gjord av de bästa material jag kunde hitta. Det har ett kraftigt tak med takpannor och ett takfönster i mitten med UV-skydd så att det inte skulle skadas av den varma Texas-solen. Vi använde metallklamrar i alla hörn för att se till att allting var säkert. Bakom dubbla lager av slitstark filt gömmer sig hundratals skruvar. Jag skojar inte, hundratals. Jag använde tryckimpregnerat trä som skulle klara kontakt med marken, och behandlade det med tätningsmedel. Jag använde fibercement som skulle klara av hagelstormar och skador från saker som blåste på huset. Jag snålade absolut inte när jag byggde mitt Fort Knox-hönshus, och jag tänkte att det skulle hålla livet ut. Jag beställde till och med speciella hönsformade handtag till dörrarna:

Varför är det bättre att köpa ett hönshus från Omlet än att bygga ett själv?


 • Omlet grundades 2003, och har utvecklat sedan dess. Det är över 16 års erfarenhet när det kommer till att bygga hönshus. Det är 16 år av att förutsäga och förhindra rovdjur från att få kyckling till middag. De flesta hemmabyggare jag träffar på mässor eller pratar med på forum är förstagångsägare som inte upplevt kreativiteten och beslutsamheten hos rovdjur som tvättbjörnar, rävar och hundar.
 • I priset på alla Omlet-hönshus ingår 16 års utveckling för att ge hönsägare de bästa hemmen för våra flockar. 16 år av att förbättra hönshusen som levereras över hela världen. Jag kan inte vara tydlig nog när jag säger att detta är den viktigaste anledningen till att jag väljer Omlet över att bygga själv. Det är inte 16 år av att göra samma hus om och om igen, som vissa färdigbyggda hönshus man ser. Det är 16 år av konstant uppfinningsrikedom och beslutsamhet att göra de säkraste hönshusen på marknaden. När du fortsätter läsa detta, ställ dig själv frågan om ett par google-sökningar, en Facebook-grupp eller som i mitt fall, Pinterest, kan mäta sig med 16 års arbete och tusentals hönshus sålda inte bara i USA, utan över hela världen. Tänk på hönsen du snart ska hämta hem, och som ska bo i huset. Vill du lägga deras liv i händerna på ett helgprojekt? Om du har barn som också kommer vara involverade i hönsen måste du tänka på traumat de kommer uppleva när de vaknar en dag och ser att en tvättbjörn har förvandlat deras favorithöns till en rekreation av ett CSI-avsnitt med en halshuggen höna som offer. Det kan verka som ett dyrt alternativ på kort sikt, men jag kan övertyga dig om att det kommer vara värt det i slutändan att kunna slappna av, vara flexibel, slippa lägga ner tid på att städa, och så många fler anledningar.
 • Det kan verka som att DIY är det billigare alternativet, men jag kan lova dig att första gången du vaknar upp och hittar din favorithöna sliten i stycken av en tvättbjörn eller plockad och halvt äten av en räv kommer du med säkerhet inte tänka på de där slantarna du sparade. Varför gå igenom hjärtesorgen det innebär att förlora höns och sen tillbringa de kommande dagarna med att behöva gräva i plånboken för att renovera och reparera ditt hönshus? Dessutom, när ett rovdjur väl tagit sig in i ditt hönshus kommer de komma tillbaka. De kommer putta, dra och försöka hitta nya sätt att komma in eftersom de vet vilken smaskig måltid som väntar på andra sidan. Varför inte hindra dem direkt så att de inte ens funderar på att försöka igen?

Material

 • De flesta hönshus du hittar på nätet är gjorda i trä. Trä kan antingen vara behandlat eller obehandlat. Behandlat trä är trä som blivit dränkt i kopparprodukter under extremt tryck för att se till att det skyddas mot moder jord några extra år.
 • Behandlat trä skyddar dock inte mot hönsens ammoniak-rika spillning. Höns kissar och bajsar inte separat som människor gör. Istället kombinerar de båda akter, och deras spillning är väldigt koncentrerad och otroligt frätande för många ytor. Det leder till snabbare nedbrytning av alla trädelar av hönshuset. Det är väldigt viktigt att tänka på eftersom ruttnande trä otroligt ömtåligt, och ömtålighet är ingenting en hönsägare vill ha när det kommer till deras hönshus. Det enda sättet att komma bort från detta är att regelbundet byta ut skadade paneler så fort du märker att de försvagats. Det innebär i sig att köpa mer material, lägga tid på att byta ut träet och få det att se bra ut, och stressar dessutom din flock eftersom du inkräktar på deras hem.
 • Det finns flertalet olika oljor och färger som kan användas på både behandlar och obehandlat trä, men enligt min erfarenhet handlar det bara om att förlänga tiden innan träet oundvikligen ruttnar. Dessa medel kan också vara farliga för din flock. Höns kommer försöka äta det mesta som får plats i deras näbbar, så när färg och tätningsmedel börjar spricka kommer de utan tvekan försöka äta bitar de kan picka bort eller som de hittar på marken. Jag är inte veterinär, men jag tror inte det behövs för att veta att det inte är bra att få i sig målarfärg.
 • Omlets hönshus är gjorda av plastpolymer med hög densitet som inte är porös, och är designad för att hålla mot både väder, vind och höns. Hönsens frätande spillning påverkar inte hållbarheten på Omlets hönshus, och de kommer inte försvagas och ruttna som hönshus i trä. Eglus håller sig starka och säkra i decennier, och behöver inte repareras, bytas ut eller renoveras.
 • Jag skulle säga att det bästa tipset är att hålla sig borta från hönsnät så gott det går, för varje vecka hör jag om folk som har gårdar med bara hönsnät som får sina höns uppätna. Hönsnät är perfekt för att hålla hönsen på plats, men det fungerar inte för att hålla rovdjur ute. Tvättbjörnar kan sträcka in sina armar genom det, och kan dra i sönder nätet inom en timme. Prärievargar, rävar och hundar har inga problem att bita sig igenom nätet, och ormar slinker in utan problem.
 • Omlets gårdar är gjorda av armeringsnät i stål, och liknar kompostgaller. Jag skulle kunna gå in på detaljer, men jag tror att bilden här nedanför säger mer än tusen ord:

Flyttbarhet

 • Jag var ledsen när jag tvingades separera från mitt Pinterest-hönshus eftersom vi sålde vårt hus och inte kunde flytta på hönshuset utan att hyra en truck med personal och lyfta upp den på ett flak.
 • Detta kommer aldrig behöva hända med Omlets hönshus. De går att flytta som de är, men kan också monteras ner och transporteras i delar, så jag kan utan problem få plats med flera Eglus i min skåpbil. Jag gjorde faktiskt detta när vi nyligen flyttade från Tulsa, Oklahoma till Austin, Texas.

Modulär och förlängningsbar

 • En av de svåraste sakerna med att designa och bygga ett eget hönshus är att du måste veta hur många höns du vill ha från början. Det kanske inte verkar så klurigt, men det finns ett fenomen hos hönsägare där ett par höns snabbt blir fler. Det är något jag har upplevt själv. Det som började som 3 höns har nu blivit 31, och jag är inte klar än. Vårt hemmasnickrade hönshus var byggt för 5-6 höns, och att utöka min flock hade varit både kostsamt och tidskrävande, och dessutom påverkat husets struktur så att det inte höll samma säkerhet.
 • Våra Omlet-hönshus blir fler och större allt eftersom familjen växer, och vi håller i nuläget på att spara ihop till en stor Walk in-hönsgård. Att förlänga dessa tar verkligen knappt en timme. På grund av den smarta designen kan du lätt bara öka på med fler paneler på din nuvarande gård.

Kostnader

 • Jag betalade ungefär $1600 för mitt Pinterest-hönshus. Det var stort nog för 5 höns, och höll i ungefär 2 år innan vi började byta ut paneler som ruttnat.
 • Du kan hitta hönshus på nätet från $250 till över $1,000. De flesta är dock gjorda i trä och kommer behöva behandlas och renoveras regelbundet för att fungera som de ska.
 • Det finns ett par andra hönshus i plast på marknaden, men det finns inga andra där du har möjlighet att koppla in en större gård, eller förlänga och utöka allt eftersom din flock (eller din trädgård) växer. Du kommer därför i slutändan förmodligen spendera betydligt mer än vad en Eglu kostar för någonting som inte är lika anpassningsbart och flexibelt som en produkt från Omlets ekosystem.

Lugnet i att veta att allt är genomtänkt och planerat

 • Som jag sagt tidigare har Omlet mer erfarenhet än vilken hemmabyggare som helst. De har gått igenom alla möjliga scenarion och problem och hittat lösningar. Du kan vara lugn i att allting du behöver kommer i ett hönshus som kommer hålla i decennier, håller din flock säker och dessutom kan anpassas efter vad du möjligtvis behöver i framtiden, och det är värt att lägga lite extra pengar för att få detta lugn.

This entry was posted in Höns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *