Omletbloggen

Skaffa undulater – Var, när, vilka och varför?

 

Undulater blir fantastiska husdjur. De är lätta att ta hand om, intelligenta, lätta att träna, och små nog att inte äta dig ur huset eller kräva massvis med plats.

Eftersom det är lätt att få tag på undulater är det lätt att tänka att du bara kan promenera ner till närmsta djuraffär och skaffa en, ta med den hem och se hur det går. Vi rekommenderar dock att du funderar på några saker först, så att du är säker på att du tar rätt beslut, köper från rätt ställe, och tar med undulaten hem vid den bästa tiden.

Varifrån?

Den bästa platsen att skaffa en undulat från är en lokal uppfödare. De känner till fågelns stamtavla (och kan kanske till och med visa dig undulatens föräldrar!). De kommer också veta exakt hur gammal fågeln är, och kommer kunna berätta för dig om ditt nya husdjur. Detta spelar ingen roll när det kommer till att ta hand om undulaten, men det kan hjälpa dig förstå exakt varför din undulat har sin speciella teckning eller mönster: opaline, spangle, skyblue, texas etc.

Kolla online om du hittar en uppfödare nära där du bor. Ju närmare desto bättre, eftersom det är bäst att göra bilresan så kort som möjligt när du tar hem fåglarna.

Om det inte är möjligt är djuraffärer ett alternativ. Undulaterna där är oftast friska, men affären har inte fött upp undulaten, så de vet förmodligen inte allt om dess historia, eller specifik information om separata individer. Det är också möjligt att de inte vet exakt hur gamla fåglarna är. Ofta är undulater i djuraffärer äldre, och har förmodligen redan utvecklat vanor. Det kommer göra det svårare att träna dem.

Vart?

Undulater behöver en passande plats i sitt hem, borta från direkt solljus, drag, ångande kastruller, läskiga hundar och katter, skrikande barn och starka lampor. De behöver också en bur, inredd med allting de behöver.

När?

En undulat bör inte lämna sina föräldrar förrän den är åtta veckor gammal, och helst ska den inte vara äldre än 16 veckor. Unga fåglar är mycket lättare att tämja och träna, och det är större chans att lära hanar prata.

Äldre fåglar, speciellt sådana som bott tillsammans med andra undulater under en längre tid tenderar att vara mer misstänksamma mot människor, och är därför svårare att träna. En äldre undulat som dock är van vid att umgås med människor och att sitta på fingrar kommer ha lättare att anpassa sig till en ny situation, oavsett hur gammal hen är.

Du kan till viss del själv se hur gammal en fågel är, tack vare en enkel visuell ledtråd. Unga undulater har vågräta linjer över huvudet och pannan. Dessa försvinner efter att undulaten ruggat för första gången (tre till fyra månader efter att de kläckts). Så alla fåglar med dessa ränder kommer vara yngre än 16 veckor.

När det kommer till frågan “när” är det bäst att skaffa en undulat när det i övrigt är ganska lugnt. Renovering, flytt och långa semestrar är saker som inte fungerar så bra med nya husdjur.

Vilken sort?

Alla undulater är vackra, oberoende av ålder, kön, färg och mönster. Det är bäst att inte bli bländad av färg. Det kan vara så att du ser en undulat med en ovanlig eller väldigt färgglad fjäderdräkt som får dig att tänka “Där är den!”. Men det finns viktigare saker att tänka på, som ålder, personlighet och kön.

Det bästa är en ung, självsäker fågel. En äldre undulat kommer vara svårare att tämja, en blyg kommer alltid vara försiktig och rädd, och en hona kommer troligtvis aldrig lära sig prata (om det är något som är viktigt för dig som undulatägare, men det är värt att säga att det aldrig är säkert att någon undulat kommer lära sig prata).

Varför?

Det är en enkel fråga, som dock inte alltid har ett enkelt svar. Varför vill du ha en undulat? Är det till dig, till barnen, som sällskap till en fågel du redan har, eller en ersättning för en undulat som gått bort?

Alla husdjur kräver tid, och undulater är inget undantag. Köp aldrig en undulat bara för att ge mer färg till ditt hus, utan de bör ses som en vän och ett sällskap.

Barn är inte nödvändigtvis bra undulatägare, åtminstone inte om de är under 10 år. Fåglar är väldigt ömtåliga, och det är lätt att skada eller skrämma dem. De behöver också regelbunden och pålitlig tillsyn, speciellt när det kommer till rengöring och mat.

Det kan verkar som en bra idé att köpa en vän till din nuvarande ensamma undulat, men det är inte säkert att de kommer komma överens. Den nya fågeln kommer ofta mobbas och vara ledsen, så du kan behöva dela på dem. Det är ett mindre problem om du har en stor voljär med gott om plats för din nya fågel att komma på plats, och att gömma sig om det blir nödvändigt, tills hen fått sin plats i hierarkin.

Varför inte?

Allt är inte bara positivt, som med de flesta saker i livet. Undulater, även om de inte är i samma liga som nymfparakiter och papegojor, är mer högljudda än finkar och kanariefåglar. De blandar sitt musikaliska bubblande kvittrande med skrik som kan skära i öronen.

Om de skriker mycket betyder det oftast att fågel är olycklig över någonting i buren eller i rummet. Se till att det inte drar, att fågeln är fast i solljus utan någon skugga, att mat- och vattenskålar är fyllda, och att inga andra husdjur i rummet stressar fåglarna.

Sen är det smutsen. Undulater lyckas kasta ut frön och frökapslar över golvet, och när de ruggar kommer minsta lilla bris få fjädrar att flyga över hela rummet. De kräver inte daglig städning, men om det är viktigt för dig att ha ett skinande rent hem kan detta kanske stressa dig. 

Om du har tänkt över dessa saker och kommit underfund med att undulater nog är för dig kommer du mer säkerhet få många glada år tillsammans med din fjäderbeklädda vän!

This entry was posted in Undulater


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *