Omletbloggen

Håll katten borta från julgranen

Katter älskar träd, de älskar saker som hänger och dinglar, och de älskar glitter och skimmer. Med det sagt är det inte svårt att förstå att din vackert klädda julgran framstår som en fantastisk lekplats för din fyrfota vän. Men en vält gran kommer inte bara ställa till med oreda, det kan också skada din katt, så det är bäst att göra allt du kan för att hålla din nyfikna katt borta från ditt festliga träd. Här är våra bästa tips:

Välj rätt gran, och rätt plats

En svart och vit katt som ligger ner framför en suddig bakgrund med julgransljusOm du har en riktig gran, välj en med så vassa barr som möjligt, eftersom katten inte kommer vilja närma sig den med sina ömtåliga tassar. Dammsug upp barren varje dag, eftersom de kan göra väldigt ont om de fastnar mellan kattens trampdynor. 

Ställ granen någonstans en bit ifrån bokhyllor, soffor och andra möbler som katten kan använda som en plattform att hoppa från.

Säkra granen

För att se till att granen inte gungar och välter om katten skulle få tag i en gren, se till att du väljer en bred fot som klarar en del potentiell gungning. Beroende på var du har granen kan du också knyta en bit stark fiskelina i toppen och fästa den andra änden i taket.

Utmana inte ödet

När du är på jobbet eller ligger och sover är det bäst att stänga dörren till rummet där granen står för att hindra katten från att leka med den. Helst vill du att katten ska kunna ha tillgång till resten av huset, men om du måste låsa in hen i ett rum, se till att det är stort nog och att hen har allt hen behöver. 

Sätt fokus högt i granen

Försök att inte hänga för mycket pynt på de lägre grenarna dit katten kan nå, speciellt inte saker som du är rädd om, eller som automatiskt skulle gå sönder ifall de ramlade av. En idé kan vara att skaffa pynt som låter, som bjällror, och hänga dem längre ner i granen. Det kommer inte bara potentiellt avskräcka katten från att ta sig högre upp, du kommer också höra när katten har närmat sig, och kan gå emellan innan någon skada är skedd. 

Du kan också säkra dekorationer och pynt med extra ståltråd, eller klämmor du kan fästa runt grenarna. Dessa kommer vara svårare för katten att dra av. Det finns dock en risk att detta kan locka hen att dra ännu hårdare…

Saker katter inte gillar

Katter hatar doften av apelsiner, så för att avskräcka dem från att komma nära granen kan du lägga torkade apelsinskal runt julgransfoten. Du kan också vira aluminiumfolie runt stammen på trädet. Katter tycker inte om känslan av folie mot tassarna, eller ljudet det ger ifrån sig. Detta fungerar bättre om du har en kattunge eller yngre katter, men det är värt att prova.

Säkra elektriciteten

Vissa katter kommer gnaga på sladdarna till ljusen, vilket både kan skada dem och skapa potentiella brandfaror. Det kan vara värt att investera i husdjurssäkra kabelkanaler, eller så kan du använda silvertejp för att fästa sladdarna i golvet eller mot väggen, eller välja batteridrivna ljus som inte behöver kopplas till ett eluttag.

Hoppa över glittret

Använd inte glitter i granen om du har katt. Det är otroligt lockande för katter, och det finns en stor risk att de kommer försöka dra ner det från granen och sprida det över hela huset. Glitter kan också orsaka stora skador ifall katten skulle få för sig att äta det, så över lag är det bäst att undvika.


This entry was posted in Jul


One reply on “Håll katten borta från julgranen”

Sven Gavelin says:

Folie ha våran katt älskar att leka med folie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *