Omletbloggen

Hur Eglu-hönshusen håller hönsen varma under vintern

På vintern får vi mycket frågor om huruvida Eglu-hönshusen kommer hålla hönsen varma. I detta blogginlägg förklarar vi vetenskapen bakom Egluns smarta design, som ser till att hönsen har det varmt och skönt också under vintern.

Isolering 

Luft är en fantastiskt isolator. Värme rör sig från en plats med mer värme till en med mindre genom att de varma molekylerna vibrerar snabbt och kolliderar med andra. På så sätt sprider sig energin. Om materialet värmen (i detta fall kroppsvärmen från hönsen) försöka röra sig genom har få molekyler i sig kommer det vara svårare för energin att ta sig fram. Luft har förhållandevis få molekyler i sig, och det är därför man ofta använder lager av luft för isolering i allt från väggar och fönster till matlagningsprodukter och termosar – och hönshus! 

Eglun har ett unikt dubbelväggssystem som fångar luft i en ficka mellan den yttre och inre väggen på hönshuset, och tar på så sätt vara på luftens fantastiska isoleringsegenskaper. Denna lösning hindrar den kalla luften utomhus från att ta sig in i huset, och behåller värmen från hönsen inomhus. Samma process håller också hönsen svala på sommaren, då den varma luften inte kan ta sig igenom väggarna och in i hönshuset.

Ventilation 

Kanske är ett hönshus ventilation ännu viktigare än dess isolering. Om hönshuset inte har bra ventilation riskerar du att antingen få otrevligt drag från lufthål placerade på fel ställen eller stora hål och öppningar, eller ett lager av fukt om huset har för tät isolering. Båda saker kommer hindra hönsen från att hålla sig varma under kalla vinternätter, och kan orsaka otrevliga luftvägssjukdomar.

Eglu-hönshusen är designade att låta frisk luft röra sig genom hönshuset, utan att det drar direkt på hönsen. Lufthålen är positionerade så att dina husdjur inte kommer märka den friska luften som rör sig genom huset, men den varma luften som avdunstar från djuren och deras spillning kommer röra sig ut, så att du inte behöver oroa dig för fukt på väggar och tak.

Hur hönsen håller sig själva varma

Höns, som många andra fåglar som inte flyttar söderut under vintern, har en lager av duniga fjädrar under sin synliga fjäderdräkt som de kan fluffa upp för att skapa luftfickor nära kroppen. Det kommer hålla kvar värmen, och gör att de inte fryser i samma utsträckning.

Hönsens redan höga metabolism snabbar på ytterligare under vintern, och hjälper på så sätt till att hålla deras kroppar varma. Detta är anledningen till att du kan behöva mata hönsen lite extra under vintermånaderna.

Höns kan också minska blodtillförseln till sina bara ben för att inte slösa med sin kroppsvärme . De överlappande fjällen på deras fötter och ben fångar varm luft, så att gå på snö och is kommer sällan orsaka några problem. När de sover lyfter de in sina ben och fötter under det varma fjädertäcket, och vissa höns tycker om att stoppa in huvudet under en vinge för att värma näbb och ansikte.

This entry was posted in Höns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *