Omletbloggen

Behöver min hund verkligen en säng?

En valp leker med en hundleksak utanför en Fido Nook

Det är sant att hundar kan sova i stort sett var som helst! Men när man tänker på det är det ju likadant för oss; vi kan sova i tält, på en lång tågresa eller i soffan framför TV:n. Men om vi får välja sover vi helst i vår egen säng, så att vi kan vakna upp varma och utvilade snarare än tjuriga med ryggont. Hundar är likadana och det är därför det är så viktigt att de har den säng de förtjänar.

Därför är det viktigt att hunden har en bra säng

Din hund sover bättre

Om din hund känner sig bekväm i sin egen säng kommer det betyda att den sover mycket bättre. Precis som för oss människor är en god natts sömn viktigt för våra hundar av flera olika anledningar. Det hjälper hundens hjärna att utvecklas, det hjälper immunförsvaret och humöret! Vem sa att det bara var människor som blir på dåligt humör om de vaknar på fel sida?!?

Säkerhet

Hundar har revir, vilket betyder att de gillar att ha platser som de markerar som sina egna och där den plats som de tycker är “mest speciell” och som de vill ha för sig själva är den viktigaste delen av reviret. För många hundar är det här deras säng, där de bekvämt och ostört ska kunna ligga och vila, utan att bli störda av andra familjemedlemmar.

Ett misstag som många ägare gör är att skicka en busig hund till sängen som ett straff. Det ger hunden dåliga associationer till sängen, vilket kan påverka nattsömnen negativt eftersom hunden inte längre känner sig säker i sängen.

Om du har flera hundar kommer de i de flesta fall vilja ha separata sängar att sova i. Det är därför viktigt att du ser till att främmande eller nya hundar håller sig borta från sängar som redan tillhör en specifik hund. En hund som försöker sova i en annan hunds säng bör hindras från att använda den.

Stöd för lederna

Om din hund inte har en hundsäng kommer den att improvisera. Det kan vara favoritplatsen på mattan, i en fåtölj, ett mysigt och tyst hörn av huset eller till och med en gammal handduk eller filt. De här kan alla fungera som en hundsäng och hunden kommer att dra sig tillbaka till de här platserna när den vill vara ifred och sova, men problemet är att de kan faktiskt vara dåliga för hundens leder.

När hunden blir äldre blir lederna stelare och då kommer den att uppskatta att ha en bekväm madrass att sova på. Äldre hundar drabbas lätt av ledproblem som artros och höftledsdysplasi, och vissa större hundraser som schäfrar och grand danois drabbas oftare än andra hundraser. En hundsäng med en madrass i memory foam av hög kvalitet, som hundsängen Topology från Omlet ger stöd till hundens leder och förebygger onödig muskelvärk. En bekväm hundsäng kan också förebygga sår, förhårdnader och kala fläckar, något som ofta drabbar hundar som sover direkt på golv av trä eller sten.

Uppmuntra din hund att sova i sin egen säng

Det är heller inte ovanligt att hunden väljer din säng som sin favoritplats att sova på. Om du inte är hård och säger nej, kommer hunden att fortsätta sova i din säng! I en tidigare bloggartikel listade vi för- och nackdelarna med att låta hunden sova i din säng. Det finns såklart några fördelar, men det här kanske inte är något som passar alla. Därför kan det vara bäst att köpa en bekväm hundsäng som uppmuntrar hunden att sova där och inte i din säng! Det här är ytterligare en anledning att köpa en bekväm hundsäng.

En hund ligger på golvet och ser ledsen ut

Hitta den ultimata hundsängend

En hund sover i genomsnitt mellan 13 och 14 timmar varje dag, och valpar och äldre hundar sover ännu längre, så det är viktigt att hunden har en bekväm säng där den kan sova gott.

Men när det gäller att välja rätt hundsäng finns det otroligt många olika modeller att välja på , så det är inte konstigt att det kan kännas överväldigande att försöka hitta den som passar bäst. Så vad är det viktigt att tänka på för att hitta den perfekta hundsängen?

Något du bör hålla utkik efter när du väljer en säng till din hund är en madrass i memory foam, eftersom de inte bara är för oss människor! En madrass i memory foam ger din hund den ultimata komforten där den kan sova riktigt gott. Såklart är det viktigt att sängen är bekväm, men du bör också tänka på andra faktorer som att sängen också ska vara praktisk. Hur lätt är det att göra ren sängen när den blir smutsig? Det bästa är att välja en säng som går att tvätta i tvättmaskin, eller har ett avtagbart överdrag som är lätt att tvätta eftersom det kommer göra det mycket enklare att hålla både hunden och ditt hem rena, speciellt om du har en hund som älskar att leka i vattenpölar!

Ett annat alternativ är en Fido hundsoffa. En hundsoffa har en ram där madrassen placeras, precis som en vanlig säng, och det lyfter också upp sängen från golvet för att minimera drag så att hunden alltid kan sova gott. Om du har en Fido hundsoffa behöver du också bara byta ut madrassen när den blir sliten medan ramen håller i många år.


En bekväm hundsäng är inte för mycket att begära. Det ger hunden en varm och säker plats där den kan sova gott i lugn och ro. Men vi är inte lika säkra på vad vi tycker om en pyjamas för hundar…

En golden retriever ligger på en blå bolsterbädd från Omlet

This entry was posted in Hundar


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *