Omletbloggen

Varför frisk luft är så bra för katter

Titta på en katt som jagar i högt gräs eller bara vilar i solen så inser du snabbt att de älskar att vara utomhus. Om du bor på landet är det inte nödvändigtvis ett problem, katter vänjer sig fort vid att kombinera livet inne och ute utifrån vad som passar dem bäst. I stan kan det dock vara svårare att låta katten springa vind för våg.

Stadskatter lever i allmänhet kortare än landskatter. Det är inte på grund av att de inte får lika mycket frisk luft, utan de flesta katter som dör i förtid blir påkörda av bilar, och där det finns fler bilar går de nio livet åt betydligt snabbare.

Varför tycker katter om att vara utomhus?

Tycker du om att vara ute i solen, med frisk luft i lungorna och en svag bris i ansiktet? Det gör katter också. Precis som vi mår de bra av att komma utanför hemmets fyra väggar. De stimuleras av rörelse, ljud och dofter, och även den minsta av trädgårdar ger dem allt de behöver och lite till. Katter kommer undersöka allt som världen har att erbjuda, och det förser dem med både fysisk och mental stimulans, en kombination som resulterar i en frisk och glad katt.

Forskning visar att vissa ljud, t.ex. pipande från gnagare eller kvitter från fåglar är speciellt stimulerande för katter. De tycker instinktivt att dessa ljud är tillfredställande och engagerande, och djur som får agera på sina instinkter mår bättre.

Om de får chansen kommer katter utnyttja livet i den friska luften så mycket de bara kan, och kommer utforska längre bort än trädgårdens gränser. Ibland kan deras revir sträcka sig flera kilometer bort från hemmet. De kommer skapa relationer inom detta område, med både vänner och fiender, vilket är en del av livet som utekatt.

Tillgång till frisk luft utanför hemmet minskar signifikant stress och ger katten många av de saker de behöver för att hålla sig pigga och nöjda, och kan göra katten mycket mer avslappnad.

Men frukta inte, ni som har innekatter. Alla kan ge sina katter de flesta av de fantastiska sakerna som livet utomhus för med sig!

Hur du tar med utomhus inomhus

Ras, och personlighet, spelar stor roll när det kommer till katters belåtenhet. Vissa raser, som burma, siames, korat, orientaliskt korthår och abessinier mår som bäst när de får fri tillgång till livet utomhus. Andra, inklusive perser, russian blue och ragdoll, verkar ha avlats fram för ett liv på soffan, och kommer inte sakna den friska luften över huvud taget. De flesta blandraser tycker om lite av varje, så om du har en innekatt du inte kan släppa lös ute, se till att deras vardag blir lite mer ‘vild’.

Ge dem stimulans med leksaker, gärna ett par med kattmynta. Öppna fönsterna tillräckligt för att släppa in frisk luft och alla dofter och läten från livet utanför, men inte mycket nog att katten kan smita ut. Du kan också öppna dörren ut i trädgården på vid gavel, men ha alla andra dörrar stängda. På så sätt kan luften cirkulera.

Om du har tillräckligt med plats är en kattgård en fantastisk sak. Den kan kopplas till huset via en kattlucka på dörren, så att din katt kan tillbringa precis så mycket tid i trädgården som hen vill. Eller så kan du, om du börjar tidigt, kanske lyckas få din katt att gå i koppel. Det kräver noggrann planering dock, och inte alla katter kommer trivas i koppel.

Även om du bor i lägenhet är det möjligt att låta din katt säker få frisk luft, så länge du har en balkong. Omlets balkonggårdar passar de flesta balkonger, och kommer ge din katt en säker plats att känna vinden i pälsen.

Det viktigaste att ta med sig är att katter behöver frisk luft, och allting som kommer med det. Men på samma gång kan stadskatter som är nöjda på soffan få i stort sett all den underhållning och stimulans som krävs utan faktiskt vistas utomhus.

This entry was posted in Katter


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *