Omletbloggen

Hur du håller din hund sval i värmen

Precis som med människor skiljer sig hundars åsikter om värme åt. Några älskar värmen och kommer ta varenda möjlighet att hitta en solig plats att vila på, medan andra föredrar att stanna i skuggan och dricka kallt vatten i väntan på hösten. Vissa sorters hundar är mer benägna att få det svårt i värmen, t.ex. plattnosade hundar, hundar med tjock päls, stora hundar, överviktiga hundar och hundar som har sjukdomar eller andra medicinska problem, så om din hund tillhör en riskgrupp är det extra viktigt att du ser till att han eller hon håller sig sval. Här är några sätt du kan hjälpa din hund under varma dagar:

1. Anpassa motionen

När det är riktigt varmt utomhus är det bäst att stanna inne under de varmaste timmarna på dygnet. Din hund måste fortfarande få sina dagliga promenader, men om det är möjligt är det bra att hålla er till tidigt på morgonen eller senare på kvällen när det är svalare.

Det är också värt att försöka promenera så mycket som möjligt i skuggan, undvika varma trottoarer och plattor, och att hindra din hund från att springa runt för mycket när ni är ute, kanske genom att hålla hen i kort koppel.

2. Tänk på vätskebalansen

Se till att din hund alltid har tillgång till rent, kallt vatten, gärna i alla rum i huset. Om ni ska gå ut, ta med en flaska vatten och en ihopvikbar skål.

Om du är orolig över att din hund inte dricker tillräckligt med vatten kan du försöka ge hen saker att äta som både kommer återfukta och svalka. Frysta frukter och grönsaker är toppen, men du kan också stoppa lite kokt kyckling i en matberedare och mixa med banan eller några goda bär och sedan frysa i isformar.

3. Håll koll på pälsen

Detta är extra viktigt för raser med tjock päls, eftersom de har det svårast i värmen, men de flesta hundar kommer må bra av att någon tar hand om deras päls. För vissa kommer det räcka att borsta bort döda hårstrån regelbundet, men andra behöver en rejäl klippning för att må så bra som möjligt under sommaren.

Lockas inte att ta fram rakapparaten och snagga din hund; den plötsliga avsaknaden av isolering kan chockera hunden och skada pälsen, samt göra att din hund känner sig väldigt utsatt! Ta med dem till en salong och hör dig för vad som gäller för din hunds päls.

4. Ta ett dopp

Att ha tillgång till vatten att svalka sig med kommer uppskattas av de flesta hundar. Du kan ställa en grund plaskpool på en skuggad plats i trädgården, sätta igång vattenspridaren och låta hund springa genom den, eller låta honom eller henne leka med vattenslangen.

Om du bor nära havet eller något annat vattendrag och din hund är van vid att simma kan du ta med hen till vattnet för att sänka kroppstemperaturen på kvällen. Kom dock ihåg att simning är energikrävande motion, så kalla tillbaka hunden upp på land när du tror att hen svalkat av sig.

5. Ha det svalt inomhus

När det är väldigt varmt ute kommer din hund förmodligen tillbringa större delen av sin tid inomhus, så det är viktigt att försöka hålla huset så svalt som möjligt. Kanske kan du öppna fönster på olika sidor av huset för att skapa drag, eller hitta andra sätt för att låta sval luft röra sig? Det är en bra idé att dra för gardiner eller persienner i sovrum så att de inte värms upp av solen under dagen.

6. Undvik bilen

Om det är möjligt, försök att undvika att åka bil tillsammans med din hund när det är varmt. Det är superviktigt att aldrig någonsin lämna en hund ensam i bilen när det är varmt, det spelar ingen roll om bilen är parkerad i skuggan, om du har ett fönster öppet eller om det bara handlar om några minuter. En stillastående bil kommer snabbt bli väldigt, väldigt varm, och det kan döda din hund.

Om du kan välja att inte åka bil alls under väldigt varma dagar är det bäst att låta bli, speciellt om din hund inte tycker om det till att börja med.

7. Skaffa en kyldyna

När det är väldigt varmt kommer din hund uppskatta att vila på en sval plats. Omlets kyldynor kräver inte el eller tid i kylskåpet, utan absorberar kroppsvärme samtidigt som de svalkar din hund. Dynan med memory foam kan vikas, och är superbekväm, så att du kan ta med den vart du än åker i sommar. På så sätt kan du minska risken för värmeslag och se till att din hund alltid har det bra!

This entry was posted in Hundar


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *