Omletbloggen

Att fånga in en höna

Närbild på en brun- och vitfärgad höna

Bara väldigt tama höns gillar att du lyfter upp dem och de allra flesta hönorna känner sig väldigt stressade av att du hanterar dem, så du bör bara lyfta upp dem om du verkligen måste. Men det finns många olika anledningar till att du kan behöva fånga in en höna. Dina höns kan vara i fara, de kan behöva göras rena om de kommit i kontakt med något oljigt eller klibbigt eller du kanske behöver göra en hälsokontroll på dem.

Det finns flera olika sätt att fånga en höna beroende på omständigheterna och varför du behöver få tag på den. Om hönan har rymt ut på en väg eller in i en trädgård där det bor en hund och är i fara så är det vanligtvis bättre att försöka mota tillbaka hönan istället för att försöka lyfta upp henne. Om en hund är problemet brukar det också vara lättare att först flytta hunden till en annan plats. Om din höna har rymt och du behöver fånga henne är den bästa metoden att försöka mota tillbaka henne till säkerheten genom att stå med armarna utsträckta och uppmuntra henne att själv gå tillbaka till hönshuset. I såna här situationer kommer hönan att sakna resten av sin flock och vara desperat att ta sig tillbaka till dem, så försök “styra” henne mot det hål i staketet, den öppna grind eller annan öppning som hon rymde genom.

Om hönan istället har lyckats flaxa över ett staket fungerar inte den här metoden lika bra, så då måste du kanske istället försöka några traditionella metoder för att fånga in din höna.

En flicka fångar en svartvit hönaHur fångar du in en höna som har rymt?

Om dina höns är väldigt tama kan du ge dem några godsaker och sen bara försiktigt böja dig ner och lyfta upp hönan, men alla hönor är inte lika lätta att fånga in! Några är ungefär lika lätta att fånga som en blöt tvål i duschen och de kan springa i en hastighet av 14,5 kilometer i timmen, så du måste oftast mota in dem i ett hörn innan du kan få tag på dem.

Om en höna har rymt, eller om hon bara gömt sig någonstans i en stor trädgård eller på en äng och du har hittat henne, är den bästa metoden att ha tålamod och förlita dig på hennes instinkt att hitta hem. När det börjar skymma kommer hönan instinktivt att bege sig hem till hönshuset. Det är något som gör det enkelt att ha höns!

Det bästa sättet att fånga in en höna

Tycker höns om att hanteras och bli upplockade? Rent generellt är svaret att nej det gör de inte. Men om du av någon anledning behöver fånga in en höna finns det flera olika sätt att göra det på, men inte alla rekommenderas för nybörjaren.

  • Att använda en håv. Det här kan också vara en farlig metod eftersom hönans klor kan fastna i nätet och göra så att den skadar sig. Om du väljer att använda den här metoden bör hönsen fångas så fort som möjligt för att minimera stress, men de kommer för all framtid få panik när de ser en håv! Du bör alltid använda en så stor håv som möjligt när du fångar dina höns och det kan vara säkrare att använda en filt för att försöka fånga dem.
  • Att använda en bur som en fälla. Att placera godsaker i en bur och sen försöka stänga dörren med en lång pinne eller stång är en väldigt effektiv metod. Det enda negativa är att alla de andra hönorna också kommer vilja ta en titt!
  • Att använda en kartong eller låda. Ett annat sätt att fånga en höna är att mota in den i ett hörn i hönshuset eller hönsgården och sen placera en låda eller kartong över den. Den här tekniken fungerar bra om du behöver fånga in en höna i dagsljus (fast den fungerar lika bra när det är mörkt) eller om hönan är aggressiv.
  • Ljuset från en ficklampa gör det lättare att fånga dina höns. Det här är den enklaste och mest effektiva metoden när du behöver fånga in en höna som satt sig till rätta för natten. När hönsen är med resten av flocken och sitter på sina sittpinnar eller i sina värpreden i hönshuset på kvällen håller de sig instinktivt stilla. Om du öppnar hönshuset och lyser med en ficklampa (en pannlampa är enklast att använda) för att hitta den höna du letar efter, kan du plocka upp henne utan större problem.

Att lyfta upp en höna

När du lyfter upp en av dina hönor behöver du vara bestämd, men inte hårdhänt och det är viktigt att få ett bra grepp och förhindra att hon kan flaxa med vingarna. Det rätta sättet att hålla en höna är att använda båda händerna för att hålla fast vingarna längs sidorna på kroppen och hindra hönan från att flaxa, och sen hålla henne nära din kropp. Om hönan är väldigt nervös kan du behöva lägga en handduk över henne för att hon ska hålla sig lugn.

En höna som är tam är enklast att fånga. Muta henne med några godsaker, håll fast och klappa henne över ryggen så att hon håller sig lugn. Så fort du har undersökt hönan eller gjort klart vad du behövde fånga in henne för behöver du bara ställa ner henne på marken och ta ett steg tillbaka. Hönan kommer snabbt att skynda tillbaka till säkerheten med resten av flocken.

Sammanfattningsvis finns det flera metoder för att fånga en höna, men det är något du bara borde försöka dig på när du verkligen behöver. Undvik att använda en snara eller håv om du kan och använd den metod som bäst passar både din höna och omständigheterna.

This entry was posted in Höns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *