Omletbloggen

Vilken hundsäng är bäst för en orolig hund?

 

Många hundar är ängsliga, oroliga eller har ångest. Vissa raser är mer benägna att vara oroliga än andra och vissa hundar kan ha upplevt något när de var en valp som gör dem oroliga senare i livet. Andra hundar kan ha problem som ledvärk, vilket betyder att de behöver en extra bekväm och mysig sovplats.

Symptom på ångest och ängslan hos en valp eller vuxen hund kan inkludera att hunden gömmer sig, “gräver” bland filtar, kuddar eller på en säng (hundsängen eller ägarens säng!) eller visar sig underdånig med svansen mellan benen. Vissa hundar visar sin oro genom att gnälla och gny, flåsar fast de inte har varit aktiva eller skakar. Att hunden hoppar och kanske till och med nyper och nafsar på dig kan också vara tecken på att din hund har ångest.

Behandling för en hund som har ångest är inte alltid enkel. Medans människor kan prata med någon om sina problem och få råd, har inte hundar samma möjlighet. Positiv träning kan vara till stor hjälp med att reducera din hunds ångest och öka deras självförtroende, samtidigt som lugna omgivningar också kan ha en väldigt positiv effekt. Här kan hundsängen göra en väldigt stor skillnad.

Vad kan lugna en orolig hund?

Hundar som har ångest eller är oroliga är det oftast på grund av något som hände när de var en valp. Om du har adopterat din hund vet du oftast inte mycket om hundens första månader och tidigare liv. När hundar är oroliga eller har ångest brukar det oftast vara separationsångest. Hundar som tidigare blivit illa behandlade är ofta rädda eller saknar tillit, men ångest är något annat. En hundsäng av hög kvalitet kan ha en lugnande effekt och hjälpa hundar med en mildare separationsångest, vilket är när din hund är orolig när den lämnas ensam eller drar sig mest bara till en person i familjen.

Hundar kan också vara oroliga om de känner obehag. Många hundar lider av ledvärk, framförallt i höfterna när de blir äldre och om de då sover på en filt, en tunn hundsäng, eller i en säng som är för liten känner de sig inte alltid helt bekväma och sover därför dåligt. Detta kan leda till en ond cirkel där de sover oroligt, vilket leder till mer stress och oro.

En bekväm hundsäng ger en orolig hund en känsla av trygghet och har ofta ortopedisk stoppning och mjuka filtar eller bäddmadrasser så att hunden verkligen kan boa in sig, mjuka kuddar eller en fast kant som din hund kan stödja huvudet mot.

Inte ens den bästa hundsängen i världen kommer att “bota” din hunds ångest eller oro och de behöver vara en del av i övrigt hundvänliga omgivningar kombinerat med konsekvent träning, en hälsosam diet, kosttillskott och – endast om det verkligen är nödvändigt – medicinering. Att se över din hunds sovplats är en bra början på att lösa problem med ångest eller oro hos din hund, men det är bara en del av lösningen.

Den bästa hundsängen för en orolig hund

En av de viktigaste sakerna för att en hund ska känna sig lugn och trygg är sovplatsen. Var sängen är placerad är också viktigt eftersom hunden behöver sova någonstans där det är lugnt och där den kan känna sig säker och att den har kontroll. Sängens design är minst lika viktig, och en bekväm madrass är en viktig början, även om det också finns andra viktiga delar.

Vilken sorts säng föredrar min hund? För många hundar är sängen helt enkelt bara den plats där de lägger sig tillrätta för att sova och det behöver inte ens vara på samma ställe varje dag. Vissa hundar gillar att sova i sin säng vissa nätter, på köksgolvet nästa natt och inklämd i fotändan på din säng andra nätter. Men om du har en orolig hund, eller en hund med ångest så är det viktigt att de har en konsekvent plats att sova på och det är viktigt att det är rätt säng på rätt plats.

En lugnande hundsäng där hunden kan känna sig trygg hjälper aktivt till att reducera hundens stress och ångest, och tillsammans med träning för att hunden ska känna sig mindre orolig kan de göra stor skillnad. Lugnande kosttillskott kan också hjälpa och i extrema fall kan din veterinär rekommendera stressreducerande medicin.

Hjälper det verkligen att skaffa en ny hundsäng?

En ny hundsäng kan ha en lugnande effekt eftersom det handlar om att din hund ska känna sig trygg och bekväm. Här är designen viktig och det finns många olika modeller att välja på. De bästa modellerna är de som erbjuder extra bra komfort för din hund och som har detaljer som utbytbara överdrag, ortopediskt skum, memory foam, tvättbara överdrag (helst maskintvättbara) och generellt är lätta att hålla rena. Hundar älskar att känna sig bekväma och en god natts sömn är trots allt ett av de bästa sätten att få din hund att känna sig mindre orolig.

En väldesignad hundsäng kommer att vara mjuk, maskintvättbar och hygienisk. Omlets Bolsterbädd är ett exempel på en säng som ger din fyrbenta vän en bekväm säng med en madrass i memory foam, högre kanter och ett överdrag som går att tvätta i maskin. Hundsängen Topology kombinerar de här fördelarna med möjligheten att köpa till ben som lyfter upp sängen från golvet, vilket förbättrar luftgenomströmningen och minimerar uppbyggnaden av mögel, damm och smuts, något som ofta kan vara ett problem med en hundsäng med sämre luftcirkulation. Hundsängen Topology har också utbytbara bäddmadrasser, där vissa av madrasserna har designats just för att bättre absorbera fukt och smuts medan andra bara är ett extra mjukt lager för hunden att boa in sig i. En hund älskar att ha det mysigt!

Enbart en ny hundsäng kommer inte att bota din hunds ångest eller oro, men det är viktigt att se till att din hund får en god natts sömn och om du ser till att de har en bekväm sovplats gör det resten av de ångestdämpande åtgärderna lite lättare.

This entry was posted in Hundar


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *