Omletbloggen

Tio saker vi människor gör som katter hatar

Foto: Aiden Craver från Unsplash

Visserligen är alla katter olika, men det är vissa egenskaper som alla katter har gemensamt. Till exempel är de flesta katter eniga om vad de verkligen ogillar och dessvärre är det mesta som katter verkligen inte gillar sånt som vi människor gör utan att tänka på det, och ofta är vi inte medvetna om hur mycket våra katter ogillar det.

För att hjälpa kattägare att inte oavsiktligt göra något som katter inte tycker om har vi listat de tio vanligaste sakerna vi människor gör, men som våra katter önskar att vi slutade med.

1. Katter hatar höga ljud

Kattens öron är designade för att leda ljudet, och deras hörsel är mycket bättre än människans. Det betyder att tvättmaskiner, höga röster, musik, telefoner, och såklart saker som fyrverkerier och fester, är något som katter hatar. Därför måste vi respektera kattens känsliga hörsel och hjälpa till att minimera problemet. Katter är väldigt bra på att fly undan höja ljud och gömma sig någonstans där det är tystare. Det är bara när de inte kan komma undan från ljudet, som till exempel fyrverkerier, som katten kan bli riktigt stressad.

2. Katter gillar inte att bli hårdhänt klappade

Medan vissa hundar gillar att bli relativt hårdhänt klappade på ryggen eller kliade på magen, föredrar katter en mycket mjukare behandling. Hårdhänt klappande eller hanterande av tassar och svans kommer att få katten att känna att den är i fara och då kommer den antingen att fly, fälla ut klorna och klösas eller bara bli allmänt stressad. Många katter gillar heller inte att bli kramade och det är till och med ett tillstånd som har ett namn, Feline hyperestesi eller FHS. Det är framförallt vanligt hos katter tidigare varit hemlösa och som adopterats, så ta det alltid lugnt när du klappar din katt, invänta kattens reaktion och tvinga dig inte på den om den inte verkar tycka om det. Att klä ut din katt i söta kläder är något som också faller i den här kategorin så se till att alla i familjen, inklusive barnen, vet om de här reglerna.

3. Vissa katter gillar inte att bli ignorerade

Även om inte alla katter kräver din uppmärksamhet så älskar många tama katter det och då framförallt när det passar dem. En katt som inte vill bli lämnad ensam och som hela tiden vill att du ska sluta med det du håller på med och fokusera på dem kommer att hoppa upp på ditt knä eller skrivbord och vara i vägen så att du måste klappa dem. När många just nu jobbar hemifrån är det många kattägare som har blivit väldigt medvetna om hur katten söker uppmärksamhet och många gånger verkar vara en permanent del av skrivbordet, tangentbordet eller soffan!

4. Katter tycker inte om vatten

Att katter inte tycker om vatten är så välkänt att det nästan har blivit en klyscha, men det betyder inte att det inte är sant! Katter undviker vatten, gömmer sig från regn och hatar att duscha. Katten tycker att tungan är ett universellt rengöringsverktyg som kan ge en perfekt kattdusch. Du ska bara bada eller duscha din katt om det verkligen är nödvändigt, som att tvätta den om den har fått något som är giftigt eller oljigt på pälsen eller för att förbereda den för en utställning.

5. Katter hatar att åka bil

Katter gömmer sig ofta under bilar när de är rädda, men de allra flesta katter tycker inte alls om att åka bil och vissa katter är livrädda för bilar. Kombinationen av rörelse, höga ljud och konstiga lukter gör att katten känner sig väldigt stressad och de har också lätt för att bli åksjuka. Bilresor är därför något som de bara borde utsättas för när det är absolut nödvändigt, som när de måste till veterinären eller till ett kattpensionat om du ska på semester.

6. Katter tycker inte om andra husdjur

Trots att en kattunge har vuxit upp med andra katter, eller till och med hundar, och tolererar att vara i deras närhet behöver katter sitt eget revir och de är ensamvargar av naturen. Till skillnad från människor och många hundraser behöver katter inte ha en partner i sitt liv. Du behöver bara titta på hur katter reagerar när en annan katt är i deras revir, som i trädgården, för att se hur sant det här är.

7. Katter hatar att äta medicin

Du kan lura en hund att ta sin medicin genom att stoppa in den i en korv eller blanda den i matskålen. Men katter är inte lika lätta att ge medicin och du behöver oftast en annan teknik. Att ge katten tabletter involverar ibland att gömma den i smör och sen försiktigt massera kattens hals.

8. Katter går inte på en låda som inte har gjorts ren

Katter är väldigt rena djur och kommer inte att gå på en låda som inte gjorts ren. Därför är det viktigt att kattlådan regelbundet görs ren och att kattsanden fylls på regelbundet så att det luktar fräscht. Det är många som undrar “vilka dofter är det katter hatar?” och svaret är att “kattkiss och kattbajs” hittas högt upp på listan (tillsammans med luftfräschare, rökelse och skalade citrusfrukter!).

9. Använd aldrig fysiska handlingar för att straffa katten

Det här är något som en katt förmodligen aldrig kommer att förlåta en människa för. Om du behöver avskräcka en katt från ovälkommet beteende bör du göra ett inte alltför högt ljud, som att slå en rullad tidning i handflatan eller klappa med händerna (men kom ihåg att de inte heller gillar höga ljud). Att istället ta till fysiska handlingar för att straffa katten kommer att göra det svårt att få katten att lita på dig igen.

10. Katter behöver sitt utrymme

Kattens säng, favorit-krypin eller lugna hörn i trädgården bör vara platser där människor aldrig tränger sig på. Barn brukar ofta behöva påminnas om detta eftersom de instinktivt vill lyfta upp katten från sängen för att ge den en kram. Det är värt att upprepa att katter är territoriella djur och behöver sina egna lugna och säkra platser där de kan koppla av.

Det är viktigt att veta vad din katt gillar och ogillar så att du kan undvika att irritera den i onödan, vilket betyder en gladare katt. En av de viktigaste lärdomarna är att katter inte är som hundar eller människor. De är katter – unika och fantastiska.

This entry was posted in Katter


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *