Omletbloggen

Är det för kallt för mina höns?

En pojke sitter i en Eglu-hönsgård som står ute i snön

Höns är tåliga fåglar och de är riktigt bra på att anpassa sig efter vädret oavsett om det är högsommar eller snöoväder. Så länge du inte bor i de delar av landet där det blir riktigt kallt på vintern kan dina höns oftast hålla sig varma genom att kura ihop sig i hönshuset och det kalla vädret kommer inte att stoppa dem från att gå ut i hönsgården eller krafsa och picka i trädgården som vanligt.

Hur håller sig höns varma under vintern?

Deras hemlighet är att de har inbyggd isolering eftersom deras fjädrar hjälper dem att hålla kroppsvärmen och värmer luften under deras fjädrar. När en höna vilar är hennes kroppstemperatur 40 – 43 grader och hennes hjärta slår ungefär 400 slag i minuten och detta är tecken på en hög ämnesomsättning vilket passar väldigt bra för vintervädret. När du ser hönsen krafsa på den frusna marken och promenera runt i snön kanske du undrar hur de håller sina fötter och ben varma eftersom det trots allt är en del av deras kropp som inte är täckt av fjädrar (om du inte har en ras som kochin, brahma eller silkeshöns som faktiskt har fjäderklädda ben). Anledningen är att hönsens ben har fjäll som hjälper dem att hålla i alla fall lite av värmen. De flesta hönsen rör också på sig nästan hela tiden, vilket betyder att de inte står still på den kalla marken speciellt länge.

Hur vet du om det är för kallt för dina höns?

Du behöver bara titta på dina hönor för att veta om de tycker att det är för kallt, de kommer att ha burrat upp sina fjärdrar och sitter nära marken, kanske med ett ben under sig. Deras halsflikar och kammar kan också se blekare ut än vanligt. Det här är inte tecken på att det är något fel på dina höns (annat än att de är kalla) och så länge de bara har en tillfällig vilostund och inte sitter så hela dagen så är det inget du behöver oroa dig över.

Men det är viktigt att höns inte är blöta. Det är faktiskt farligare för dem att vara blöta än när det är väldigt kallt ute eller om det snöar, och i extrema fall kan det leda till hypotermi. En höna som drabbats kommer att kännas stel och kall om du rör henne och hennes ögon kommer att vara vidare och inte blinka eller stängda. Om du hittar en av dina hönor i det här tillståndet måste du ta in henne och svepa in henne i en varm handduk. När hon hämtat sig ska du placera henne i en låda med strö eller halm och ställa den någonstans där det är varmt i ett par timmar.

Håller sig hönsen varma när de sitter på en sittpinne?

Precis som många andra fåglar är det vanligt att höns sitter på ett ben vintertid och stoppar in det andra i värmen nära kroppen. Detta minskar den totala värmeförlusten och undviker att fötter och tår blir frusna på den kalla marken. Precis som alla andra fåglar är höns varmblodiga och deras egen kroppsvärme gör snart sitt.

Fyra hönor sitter tillsammans på en sittpinneDet här är ett av de mest effektiva sätten för hönsen att hålla sig varma. När en höna slår sig ner för natten burrar hon upp fjädrarna och viker in benen mot den varma kroppen. Om du har plats i ditt hönshus kan du montera en platt sittpinne eftersom det låter dina höns slå sig ner för natten utan att behöva böja fötterna runt sittpinnen, vilket när det är riktigt kallt kan göra att deras tår fryser. En uppochnervänd kruka, en stock, lastpall eller något annat som är upphöjt från marken ger dina fåglar en plan yta att slå sig ner på för att komma undan snön och kylan.

Hur kallt är för kallt för höns?

Höns kan reglera sin temperatur och sitt beteende efter vädret, så där människor kan bo, kan höns också bo. Det är kombinationen av kallt och blött som kan vara farligt så det är extremt viktigt att se till att de har ett torrt hönshus och om någon av fåglarna blir blöta bör de torkas med en handduk. Att smörja in kammarna med vaselin hjälper till att förhindra förfrysning.

Kan höns frysa ihjäl?

Kallt väder brukar inte vanligtvis vara dödligt för höns, så länge de har ett varmt och torrt hönshus att dra sig undan till när vädret blir för extremt. Men kalla hönor kan lättare drabbas av sjukdomar och parasiter och de kommer att lägga färre ägg. Hönsen kommer att kura ihop sig på sittpinnar och i värpreden med fjädrarna uppburrade runt sig.

Vilket hönshus är bäst för kallt väder?

Vilken sorts hönshus du har kommer att göra stor skillnad. När det är riktigt kallt på vintern kan ett hönshus i trä med en dörr som inte är tät snabbt bli både fuktigt och fruset, för att inte tala om draget. Ett mer robust och specialdesignat hönshus som en Eglu kommer att hålla kylan och fukten ute och låta hönsen värma upp sig efter en dag ute i hönsgården. Temperaturen i en Eglu Cube kommer fortfarande att vara relativt hög när hönsen kurar ihop sig på kvällen.

Du kan hjälpa dina hönor att hålla sig varma i snön och kylan genom att se till att hönshuset är torrt och rent. Städa ur snö som dragits in av fåglarna och se till att det alltid ligger ett lager halm på golvet eftersom det fungerar som isolering. Du kan isolera hönshuset för att hjälpa dina hönor att hålla värmen, men se till att det alltid är ventilerat så att gaser från hönsens spillning kan hitta en väg ut.

En automatisk hönshusdörrr hjälper också till att hålla hönshuset varmt. Om du väljer att installera någon sorts element måste det vara ett som designats för att användas just i hönshus och det är bäst att bara använda det om temperaturen faller under -5°C eftersom du annars riskerar att dina hönor blir vana vid värmen och det skulle kunna få förödande konsekvenser om elementet går sönder och fåglarna helt plötsligt är exponerade till kylan. Höns kan nämligen dö av den plötsliga kylan om de befunnit sig i ett väldigt varmt hönshus.

Vad händer om en kyckling blir för kall?

Kycklingar och unga hönor är mycket lättare påverkade av kyla än äldre fåglar. Om en unghöna har sin fulla fjäderdräkt kommer den att klara sig lika bra som de äldre fåglarna. Små kycklingar behöver däremot skyddas mot kylan och bör hållas under en lämplig värmelampa. En kyckling som lämnas för att klara sig själv i kylan kommer att dö.

Tips för kallt väder

Två bruna hönor tittar ut ur sitt hönshusDe här försiktighetsåtgärderna kommer att se till att dina höns klarar vintern på bästa sätt:

  • Skydda hönsens kammar och halsflikar från förfrysning med vaselin eller liknande produkt.
  • Se till att vattnet inte fryser. Kolla minst två gånger om dagen att det inte har frusit. Om väderprognosen är riktigt kallt väder är det bäst att ta in behållarna på kvällen eller köp en uppvärmd behållare avsedd till att förhindra att vattnet fryser.
  • Hönsen återvänder vanligtvis till hönshuset vid skymningen, men under de kortare vinterdagarna kan de försöka få mer tid att picka. Om dina hönor har en tendens att vandra runt i mörkret kan en jacka eller reflexväst hjälpa dig att hålla koll på var de är och se till att alla andra också kan se dem om de lyckas rymma från trädgården. Jackorna hjälper också hönsen att hålla sig bekväma så de är extra bra på vintern.
  • Värmelampor eller oljefyllda element kan också ge hönsen extra värme i uthus eller bodar men generellt sett så är det bara svagare fåglar eller fåglar som inte har en full fjäderdräkt (som höns som tidigare varit burhöns) som behöver det. Utrymmet ska i så fall bara göras lite mindre kallt snarare än att försöka värma det helt.
  • Om du inte har en varm och mysig Eglu till dina höns kan ett hönshus i trä isoleras med bubbelplast, kartong eller gamla mattor och filtar.
  • Extra strö eller annat passande material på golvet i hönshuset hjälper också dina höns att hålla sig varma.
  • Se till att dina höns har någonstans i hönsgården som skyddar från väder och vind.
  • Lite extra majs som godis innan det är läggdags för hönan fungerar också som ett element när hönan smälter maten över natten. Generellt sett så äter hönsen mer mat under de kallare månaderna eftersom de behöver mer energi för att hålla sig varma.
  • Vissa hönsägare brukar ge sina höns lite extra protein eller talg i maten för att öka deras fettdepåer för vintern. Fett håller kvar värmen och hela fågeln får nytta av det, inte bara benen.

Så svaret på frågan som vi började artikeln med – “Är det för kallt för mina höns?” är vanligtvis att “Nej det är det inte”. Men det är viktigt att se till att hönsens omgivningar och framförallt hönshuset och hönsgården passar alla väder för då kommer dina höns att kunna trivas oavsett temperatur.

This entry was posted in Höns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *