Omletbloggen

Är det för kallt för min hund?

En hund står omgiven av snöklädda träd utomhus

Foto: Jamie Street från Unsplash

Vissa hundar älskar att rulla runt och leka i snön och andra föredrar att sitta inne i värmen och bara titta ut på den. För hundar som kan leka i snön i timmar är en tjock päls helt klart en fördel. Raser som siberian husky och alaskan malamute som har avlats fram för att kunna bo och jobba på kallare breddgrader kommer inte att ha några problem när det blir kallt.

Andra tåliga hundraser med tjock päls som schäfrar, pudlar och golden retrievers kommer också att älska att gå långa vinterpromenader även när det är kallt ute. Hundar med tunnare päls som greyhound och whippet och små hundar som chihuahua och yorkshireterrier behöver skyddas från kylan och valpar och äldre och sjuka hundar kan också behöva lite extra omsorg vintertid.

Oavsett ras är det viktigt att du aldrig lämnar din hund utomhus när det är kallt eftersom även tåligare hundar kan ta skada om deras kroppstemperatur blir för låg.

Hur vet man om det är för kallt för hunden?

Du kommer snabbt att märka om din hund fryser eller tycker att det är för kallt eftersom den kommer att berätta det för dig! Den kommer inte vara lika sugen på att gå ut på promenader och kanske inte är lika aktiv som vanligt under promenaden, sätter sig någonstans lite mer skyddat eller går mycket saktare än vanligt. Kalla hundar kan bli oroliga, gnäller eller går vid din sida och tittar bönfallande på dig. Mindre hundar kommer att börja skaka väldigt snabbt när det är kallt, och även större raser kan börja skaka efter ett tag. Om marken är snötäckt kan hunden börja halta eftersom den inte gillar känslan av snö under tassarna.

Oftast så är det här inget problem, speciellt inte om din hund är frisk och kry. De kommer att springa så mycket att de knappt kommer att känna kylan under tassarna så länge inte snön börjar fastna i pälsen eller mellan tårna.

Hur kallt är för kallt för en hund?

Generellt sett så känner sig alla hundar bekväma när det är 7°C eller varmare. När temperaturen sjunker mot 0°C kan mindre tåliga hundar behöva ha en tröja eller jacka för att hålla sig varma. Vid riktigt kalla temperaturer kan alla raser bli för kalla, undantagen är jättetåliga raser som avlats fram för att klara sig i riktigt kalla klimat som siberian husky, alaskan malamute, samojed och newfoundland.

Hur vet man om hunden behöver en tröja eller jacka?

Frågan om det är för kallt för din hund handlar mest om vilken ras den är men också hur gammal den är och om den har några sjukdomar.

Hundar med tunn päls och/eller smal kroppsbyggnad som greyhounds kommer att behöva ha en tröja eller jacka utomhus när det blir kallt. Om det är snö på marken kommer mindre hundar och valpar också behöva ha en jacka under promenaden eller lek i parken. Eftersom de är små kommer de att bli kallare mycket snabbare än större hundar och deras mage blir kall mycket snabbare eftersom den på grund av de korta benen är mycket närmare marken.

Gamla hundar och valpar har relativt svaga immunsystem och kan snabbt bli sjuka om det är för kallt. Äldre hundar som lider av ledinflammation kommer också att behöva hållas varma och de kan till och med behöva ha en jacka inomhus för att hålla lederna varma.

Hundar med tunnare päls kan dra nytta av en mörk jacka för att absorbera lite av värmen från vintersolen. Om det blåser kallt kan en jacka göra att de flesta raser känner sig mer bekväma (med undantag av raserna som kan bo i kallare klimat).

Även en tålig hund kan känna sig obekväm om det är för mycket snö på grund av att den kan börja fastna i pälsen och mellan tårna. Hundar kommer av naturlig instinkt att försöka få bort snön genom att gnida huvudet i snön och på så sätt kommer ännu mer snö att fastna! Om snön fastnar under tassarna kan det också bli obekvämt för dem.

Du kan borsta av snön då och då under promenaden (men om den har fryst fast ordentligt kan det vara svårare att ta bort den). Snön och isen kommer snabbt att smälta igen när ni kommer in i värmen.

Så här håller du din hund varm under vintern

Det är viktigt att du vet vad din hund behöver för att du ska veta om den är för kall. Men hundar behöver inte vara jättevarma hela tiden och du kanske har märkt att de ibland drar sig till en lite kallare del av golvet att lägga sig på, framförallt när värmen är på i hela huset vintertid. Det är till och med så att det är farligare för dem att bli för varma än att känna sig lite kalla.

Hundar med mörkare päls kan dra nytta av vintersolen genom att absorbera lite av värmen från den. Ljusare pälsar kommer istället att reflektera både ljuset och värmen.

Om din hund behöver en jacka för att hålla värmen är det enkelt att skaffa. Tänk på att en varm och mysig säng att kura ihop sig i när de kommer tillbaka från promenaden eller på natten är också viktigt.

Om du har en hund som regelbundet får pälsen klippt kan det vara en bra idé att inte göra något alltför drastiskt vintertid eftersom pälsen hjälper din hund att hålla sig varm!

Hur vet jag om det är för kallt för min hund på natten?

Så länge som din hund har en mjuk och skön hundsäng att sova i och det inte är minusgrader i rummet så är det osannolikt att din hund kommer frysa. Din hund kommer kura ihop sig och kroppstemperaturen kommer att hålla den varm för en god natts sömn.

Det är viktigt att se till att du har en hundsäng som är ändamålsenlig och det blir inte mycket mysigare än hundsängen Topology eftersom den kan lyftas upp från golvet med snygga ben för att förbättra luftcirkulationen och förebygga att sängen blir för varm på ett varmt golv eller för kallt på ett kallt golv. Den har också bäddmadrasser som fästs med en dragkedja så att de är lätta att byta ut om de blir smutsiga eller blöta när snön i hundens päls smälter efter en härlig långpromenad.En spaniel sitter på hundsängen Topology med bäddmadrassen fårskinn inomhus

En supermjuk hundfilt kan också vara ett bra val, speciellt om din hund har en hundgård utomhus. Din hund kommer att kunna kura ihop sig under den, eller sparka av sig den, precis som du kanske gör med täcket, så att de kan hålla den perfekta temperaturen hela natten.

Men tänk på att det bara är väldigt tåliga hundraser som kan sova utomhus i en hundgård vintertid, även om den har isolerats.

 

Vad händer om min hund blir för kall?

De vanligaste tecknen på att din hund är för kall är att den skakar eller gnäller. En hund som skakar bör lindas in i en varm filt och flyttas någonstans där det är varmt så fort som möjligt.

Om en liten eller svag hund blir för kall kan den bli sjuk. Kylan försvagar deras immunsystem vilket betyder att de lättare blir sjuka. Om din hund ofta nyser och har rinnande ögon och/eller nos kan det vara tecken på att den har drabbats av förkylning, hundinfluensa eller någon annan sjukdom.

Hundar med hypotermi

Trots att det är väldigt ovanligt är det möjligt för en hund att drabbas av hypotermi, vilket är när kroppstemperaturen sjunker från den normala temperaturen som är cirka 38°C till 39°C ner till 37°C eller lägre. Ett sånt här fall i kroppstemperaturen kan vara dödlig, även om du snabbt tar in din hund i värmen.

Du vet om din hund har drabbats av, eller riskerar att drabbas av, hypotermi genom att titta på hur den beter sig. Symptomen inkluderar håglöshet och att den är sömnig, rör sig klumpigt, har stela ben och andningssvårigheter.

Det enda botemedlet här är att förebygga att det inte händer. Du känner din hund och vad den klarar av så använd ditt omdöme och se till att hunden inte hamnar i en situation där den är för kall och kan drabbas av hypotermi.

Hundar med förfrysning

Förfrysning är en annan risk i kallt väder. Vid extrem kyla skyddar ett varmblodigt djurs kropp de vitala organen genom att förflytta blodet dit. Det betyder att extremiteter som öron, nos, svans och tassar riskerar att förfrysa. Om någon av dessa kroppsdelar blir röda eller svarta kan din hund ha drabbats av förfrysning och bör omedelbart värmas upp.

Om din hunds öron, svans eller tassar känns “som isbitar” när du håller dem är det med största sannolikhet dags att ta den snabbaste vägen hem till värmen igen.

Generellt så gäller att om du tycker att det är kallt utomhus, trots att du har vinterjacka, mössa, vantar och halsduk så kommer din hund också att tycka att det är kallt. Här är det sunt förnuft som gäller när du bedömer om det är för kallt för din hund och ett djur som är så intelligent som en hund kommer att berätta för dig om den tycker att det är för kallt.

This entry was posted in Hundar


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *