Omletbloggen

Kan man ha höns tillsammans med andra husdjur?

En hund och en höna umgås tack vare hönsgården Omlet Eglu Cube

Man kan ha höns med andra husdjur när ordentliga förberedelser och försiktighetsåtgärder har gjorts. Vissa husdjur som katter och hundar kan ha en medfödd drift att jaga sitt byte, så det är viktigt att ta introduktionerna mellan djuren långsamt för att det ska fungera bra. Med dessa tips kommer du att med tillförsikt kunna introducera dina husdjur för dina höns, eller introducera nya husdjur till din befintliga flock.

Att ha höns med hundar

Hundar är det vanligaste husdjuret i hela världen, med hundratusentals hundägare över hela Sverige. Så om du tillhör den stora skaran hundägare är det möjligt att också skaffa höns om du tar hänsyn till din hunds temperament och hur träningsbar den är.

Gör en bedömning av din hund

Om du är hundägare är det första du behöver göra att utvärdera hundens temperament. Olika hundraser kan nämligen reagera olika på höns. Till exempel kan raser som: Labrador retriever hundar och korthåriga Vorsteh hundar lätt bli upphetsade kring höns på grund av deras naturliga jaktinstinkt. Andra raser som har ökad bytesdrift är:

Oavsett ras, kommer din hunds beteende om den blir upphetsad eller överdrivet nyfiken bland små djur, sannolikt att vara likt hundens beteende mot hönsen. Om din hund till exempel blir upphetsad över småfåglarna i trädgården, eller dras till parkänderna på dina kvällspromenader, kommer den förmodligen att stressa upp din flock – och sig själv.

Hundar utan hög jaktdrift eller som inte är intresserade av höns kommer sannolikt inte att utgöra ett problem för dina höns, men alla hundar reagerar olika när nya husdjur kommer in på deras territorium. Vanligtvis kommer de flesta hundar att anpassa sig bra till de nya husdjuren efter en acklimatiseringsperiod. Du kommer sannolikt att märka att din hund visar intresse för dina höns i början – den kanske hänger runt hönsgården och nosar. De kan till och med vilja interagera med dina höns genom lekfulla ställningar och beteenden. Att förstå din hunds kroppsspråk runt dina höns kommer hjälpa dig att förutse hur deras relation kommer bli.

Höns är bytesdjur för rovdjur och kan lätt skadas. Hundar kan inte leka med höns på samma sätt som med andra hundar eller ens andra husdjur. Det är viktigt att lära din valp att höns är ömtåliga vänner – inte leksaker eller något att jaga.

Att lära hundar att umgås med höns

Om inte promenader med hundkoppel gör din hund överdrivet upphetsad, bör deras första möte med dina höns göras med ett hundhalsband och koppel. Se till att deras hundhalsband är tillräckligt hårt så att de inte glider ut, men inte så hårt att det är obekvämt. Gå med din hund fram till din hönsgård och låt dem nosa. Håll ett stramt koppel tills du ser din hunds reaktion, och låt kopplet sakta bli lösare för att belöna ett gott beteende.

Låt din hund se dig spendera tid med dina höns. Detta bör göras med dina höns i tryggt förvar i en

walk-in hönsgård. Om din hund gör mer än att nosa eller hänga runt hönsgården, ta ett steg tillbaka och närma dig deras möte från en annan vinkel.

Det kan ta flera veckor för din hund att acceptera dina höns helt. Några andra sätt att hjälpa din hund att anpassa sig till dina höns är:

  • Att sätta upp hönsstängsel runt ditt hönshus så att din hund kan titta på hönsen på avstånd.
  • Om din hund har en hundgård eller lekhage, ställ den bredvid dina höns hönsgård och minska långsamt avståndet under flera dagar tills de är sida vid sida.
  • Belöna din hund med deras favoritgodis varje gång den är lugn runt dina höns.

Lämna aldrig din hund utan tillsyn med dina höns – särskilt i början. Även om de inte kan ta sig in i deras hönsgård, kan en upphetsad hunds skällande lätt stressa din flock.

Att ha höns med katter

Katter är svårare att träna än hundar och deras beteende är mindre förutsägbart. De flesta katter ser inte en stor höna som ett potentiellt byte på samma sätt som en hund, vilket är positivt. De flesta kattägare håller med om att deras katter visar lite eller inget intresse för höns. Faktum är att katter och höns har ett något symbiotiskt förhållande.

Höns och hönsfoder kan locka till sig gnagare, vilket katter gillar. Så när det finns en katt i dina höns omgivning, är chansen stor att eventuella problem med gnagare kommer att försvinna.

En del katter kan visa ökat intresse för dina höns. Detta beror till stor del på din kattras och temperament. Katter kommer att utgöra ett större hot mot kycklingar än mot vuxna höns, men genom att hålla din flock i ett robust hönshus och hönsgård, kan du att se till att de hålls på ett säkert avstånd från din katt.

Att ha höns med marsvin

Det kan vara frestande att ha några söta marsvin med dina höns, men i verkligheten är det inte klokt. Hönor kommer sannolikt att picka på dem, och med sina korta ben kan marsvin inte springa ifrån dem snabbt. Deras kostbehov är också väldigt olika och dina höns kan äta dina marsvins mat istället för sin egen, vilket innebär att inget av djuren kommer att få de näringsämnen de behöver. Om du har marsvin och vill ha dem nära dina hönor, är det bäst att de har sin egen marsvinsbur och gård.

Att ha höns med kaniner

Kaniner å andra sidan är snabba nog att försvara sig själva mot höns, och om de föds upp tillsammans från en ung ålder, kan de klara sig bra runt höns. De har sina egna kostbehov och behöver ett rent ställe att sova på. De behöver även plats för att gräva i kaningården eller under buren.

Det enklaste sättet att ha olika djur tillsammans är att lägga till skiljeväggar till walk-in hönsgård. Detta gör att du kan skapa “rum” för varje typ av djur för att se till att de alla får vad de behöver. Du kan öppna skiljeväggarna så att alla kan vara tillsammans när du vill, eller skapa ett tredje utrymme som ett gemensamt område.

Kom ihåg att försöka ge varje djurart så mycket utrymme som möjligt i sina respektive områden för att de ska känna sig trygga och bekväma.

En brun kanin hoppar bakom en höna

Höns och andra djur

Höns kan också gärna blandas med getter och med ankor. Ironiskt nog blandas de inte gärna med andra fåglar i en voljär. De kommer att äta allt som faller på voljärgolvet, men de kommer också gärna att picka de andra fåglarna när de kan och detta kan locka råttor och möss, vilket kommer att orsaka problem för de mindre fåglarna.

Om du bor på landsbygden kan du ha höns tillsammans med andra ladugårdsdjur. Du kan gärna blanda höns med:

  • Getter
  • Får
  • Kor
  • Alpackor eller lamadjur
  • Grisar
  • Kvinnliga ankor, marsvin, påfåglar, gäss eller fasaner

Alla andra fågelarter som hålls med höns bör vara fogliga och helst honor, eftersom hanar kan mobba och hacka på höns. Mindre fåglar som vaktel eller duvor kommer sannolikt att bli pickade av höns, så det är bäst att hålla sig till större fåglar att dela utrymme med. Små husdjur som hamstrar, gerbiler, sköldpaddor eller grodor ska aldrig hållas med höns – de kommer bli pickade och riskera att dö.

Omlet och dina husdjur

Omlet har alla husdjursprodukter du behöver för att hålla dina lurviga och fjäderklädda familjemedlemmar friska och glada. Att ha flera typer av husdjur är spännande, och genom vår kollektion med hönshus, hönsgårdaroch skiljeväggar till walk-in hönsgårdar, kommer du att kunna skapa en fristad där alla dina djur kan ha det bra. Och med vetskapen om att Omlets produkter skyddar din flock kan du sova gott om nätterna i vetskap om att du har gett din flock de bästa hönsgårdarna som finns.

En hund tittar på höns genom Omlet Eglu Cube hönshus

This entry was posted in Gerbiler


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *