Omletbloggen

Aktiviteter för dina marsvin – så underhåller du dem

Ett marsvin använder Zippi-plattformar för marsvin

Marsvin är sociala, intelligenta och lekfulla, men de kan lätt bli uttråkade. För att dina marsvin ska vara glada och må bra är det viktigt att de alltid har många leksaker för både fysisk och mental stimulans.

Lekdags är något som du och ditt marsvin kan ha roligt med tillsammans. Först är det viktigt att du vet vad ditt marsvin har för personlighet och vad det gillar att göra. Är det skyggt eller nyfiket? Verkar det gilla att jaga en boll eller föredrar det att gnaga? Det här kommer att hjälpa dig att komma på aktiviteter och lekar som ditt marsvin uppskattar. Det är också viktigt att det är någonstans där det kan känna sig säkert.

Ge dem mat på ett intressant vis

‎Ge dem inte bara maten i buren utan se till att de får jobba för sin mat! Använd vår Caddy godsaksbehållare eller frukthållare för att lyfta upp maten från marken och underhålla dina marsvin på samma gång. Du kan också gömma maten i ett höställ eller inuti en pappersrulle. Du kan till exempel lägga en bit gurka inuti rullen och sen “stänga” ändarna med hö. Då behöver marsvinet äta sig igenom höet för att få tag på gurkbiten. Eller fresta marsvinet med mat som du håller i handen, men håll den inte hårt och släpp så fort ditt marsvin har tagit en tugga.

Ett annat sätt att underhålla ditt marsvin med mat är att trä grönsaker, frukt och blad på ett rep som de sedan måste plocka den från, istället för att bara äta den direkt från marken. Det är viktigt att repet är tillräckligt tjockt så att marsvinet inte kan fastna och skada sig.

Ett annat bra sätt att ge ditt marsvin något att gnaga på är att köpa en gnagleksak för vad kan vara bättre än en ätbar leksak?

Du kan också leka “tagare” med din fluffiga vän! Knyt en liten godisbit eller leksak som ditt marsvin älskar på ett snöre och dra det längs golvet så att ditt marsvin kan jaga efter. Det här är bra motion och träning för ditt marsvin men det är viktigt att du ser till att marsvinet inte fastnar i snöret eller sväljer små delar. Du bör också se till att ditt marsvin har olika matalternativ. Sommartid kan du till exempel ge dem färskt gräs och majs. Det här ger dem både en mer varierad kost och håller dem underhållna.

‎Hinder, tunnlar och rör

‎Marsvin älskar att utforska tunnlar och när de lever vilt behöver de hela tiden vara på sin vakt och akta sig för rovdjur så de uppskattar att ha många olika gömställen där de kan känna sig säkra. Bygg en hinderbana med olika tunnlar och ändra den lite då och då. Ditt marsvin kommer att älska att springa runt i tunnlarna och för att göra det lite extra kul kan du gömma godis inuti tunnlarna eller gömställen som de behöver sniffa sig fram till. Det här är ett bra sätt att hålla dina marsvin aktiva och efter leken kan de ta en tupplur i en av tunnlarna. Vårt Zippi tunnelsystem och tillbehör ger dem mer utrymme och spännade nya platser att leka på. Du kan också kombinera dem med vårt höställ för ännu flera roliga stunder!

Varför inte bygga en hinderbana till ditt marsvin? Precis som andra husdjur gillar marsvin roliga och stimulerande aktiviteter och de är väldigt smarta! Bygg hinder med kartonger eller andra saker du har hemma och se till att de har tillräckligt med plats för att springa runt och hoppa över hindren. Om du känner dig extra pysslig kan du bygga en labyrint!

Ett marsvin äter ur en Caddi godsaksbehållare från Omlet

Utsiktstorn

Det är en bra idé att se till att ditt marsvin har ett utsiktstorn och det behöver inte alltid vara hus med ett platt tak. Korkrör, tegelstenar och höställ har också tillräckligt mycket plats för att ditt marsvin ska kunna använda det för att hålla koll på sina omgivningar. De gillar nämligen att hålla ett öga på eventuella faror så att de kan varna gruppen. Du kan också använda små trälådor med en handduk som stöd eller skaffa våra Zippi-plattformar.‎

Leksaker

Se till att dina marsvin alltid har leksaker som bollar i plast, obehandlat vide eller torkat gräs och små stoppade leksaker. Det är viktigt att se till att de inte kan skada sig på leksakerna eller råka svälja mindre delar.

Sätt dig på golvet med ditt marsvin och rulla en liten boll till det. Du kan också använda våra passande och säkra leksaker och tillbehör för fåglar eller katter. De hängande fågelleksakerna med bjällror och tuggpinnarna i trä ska vara säkra nog att lämna med ditt marsvin, men ta bort bjällran om den inte är så stor att ditt marsvin inte kan stoppa den i munnen.

Ljud kan också vara väldigt bra för att träna ditt marsvin, använd en bjällra när det är dags för mat så kommer det snart att reagera på ljudet. Om du vet vad ditt marsvin tycker om kan du också lätt hitta rätt leksak till det.

Träbroar är väldigt populära tillbehör för marsvin och de har många användningsområden och kan användas som en tunnel, ett gömställe, en ramp eller mycket annat!

Pappersrullar är också alltid en omtyckt leksak både för att mata ditt marsvin eller en större rulle som en tunnel. Men vi rekommenderar att dela dem på längden så att marsvinet inte kan fastna med huvudet.

Flytta runt inredningen

Marsvin behöver variation för att hålla igång både fysiskt och mentalt. Ett enkelt trick är att flytta runt inredningen varje gång du gör rent i buren eller gården. Ditt marsvin kommer omedelbart att ge sig ut på upptäcktsfärd och sniffa på alla gömställen och upptäcka allt igen! De älskar nämligen att konstant hitta ännu bättre gömställen, lekplatser och plattformar och du kan alltid gömma godis för att underhålla dem.

Du kan också skapa några mysiga sovställen eftersom det inte finns något ditt marsvin gillar bättre än en mysig sovplats (förutom mat…). Några populära alternativ är ett gömställe i fleece eller en filt, men se upp eftersom de ibland använder dem som en toalett.

Se till att deras omgivning är varierad och intressant med olika nivåer och utrymmen att upptäcka med saker som ramper och kartonger.

Men det är några saker du ska tänka på

Leksaker: Marsvin älskar att leka, men vissa leksaker är säkrare och bättre för dem än andra. Använd alltid leksaker med mjuka och runda kanter eftersom de kan skada sig på vassa kanter. Undvik också leksaker som kan vara giftiga om de gnager på dem och leksaker med mindre delar som de kan svälja av misstag.

Motionsbollar och hjul: De kan faktiskt vara riktigt farliga och till och med dödliga för dina marsvin. De har nämligen en annorlunda kroppsbyggnad än sina släktingar vilket betyder att de kan skada ryggen om de använder en boll eller ett hjul. Det är heller inte tillräckligt mycket luft i en motionsboll vilket kan leda till att de får värmeslag och det är något som kan vara dödligt för ett marsvin. De här aktiviteterna passar bättre för råttor, möss, gerbiler och hamstrar.

Broar: Broar kan vara fantastiska för dina marsvin men tänk på att de inte är de skickligaste djuren så ostadiga broar kan vara farliga, speciellt om du har flera marsvin i buren.
Koppel/sele: Om du har tänkt testa att använda en sele eller ett koppel på ditt marsvin bör du tänka om eftersom marsvin är inte djur som bör gå i koppel .

Med hjälp av våra tips kommer du att kunna underhålla ditt marsvin i många timmar vilket hjälper den att hålla sig frisk och glad!

Marsvin äter broccoli i en marsvinsgård från Omlet

This entry was posted in Husdjur


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *