Omletbloggen

Fem sätt att uppmuntra din hunds positiva beteende

En hund som har fått lära sig ett positivt beteende kommer att vara rolig, tillgiven och pålitlig hund och din bästa vän. Det är faktiskt relativt enkelt att lära din hund det här positiva tänkandet, men det händer inte självmant utan du måste leda vägen och uppmuntra hunden.
Det finns många olika sätt att lära din hund vad som är rätt och fel och det inkluderar hur de beter sig mot andra hundar. I den här artikeln delar vi med oss av fem tumregler för alla hundägare, oavsett om du tränar en vuxen hund eller en liten valp.

Uppmuntra positivt beteende om du har en valp

Valpar märker när vi är glada eller missnöjda med något eftersom det är en del av deras instinkter och det var den här instinkten som hjälpte deras förfäder att hitta sin plats i flocken. För att din hund ska lära sig sin plats är det viktigt med uppmuntran.
1. Godis. Hundar i alla åldrar älskar mat och kommer att göra sitt bästa för att göra vad du ber dem om så länge det finns en belöning för mödan. Det betyder att du kan använda godis för att träna på allt från att lära din hund att gå på toaletten till lydnadsträning och att lära den att umgås med andra hundar. Motivationen här är tydlig, gör något rätt så får du godis!
2. Tillgivenhet. Det här är nästan bättre än godis! Att lära känna din valp inkluderar fysisk kontakt i form av att du klappar hunden, kliar den på magen och ger den beröm.
3. Roliga lekar. Dragkamp, hämta bollen och att bara springa runt i trädgården är alla lekar som valpar älskar. Det är också något som stärker bandet mellan dig och ditt husdjur och det är den perfekta grunden för ett bra förhållande och för att uppmuntra ett positivt beteende.
4. En utflykt någonstans hunden gillar. Det här är en fantastisk belöning för hunden och kan vara något så enkelt som en promenad till parken eller någonstans hunden tycker om, eller kanske till butiken som säljer hundens favoritgodis! Om det här är en belöning för ett positivt beteende är det viktigt att din hund förstår det genom att du säger att hunden är en duktig pojke/flicka när du kopplar den eller öppnar bakluckan så att hunden kan hoppa in.
5. Lek med andra valpar. Det är bra att börja tidigt med att låta din valp leka med andra valpar och vuxna hundar eftersom det lär hunden hur den ska umgås med andra hundar och är basen för träning med positiv förstärkning. Valpar älskar att träffa varandra och även om det kanske blir ett väldigt busig möte så är det en viktig del av valpens träning.

Uppmuntra positivt beteende om du har en vuxen hund

Grunderna är enkla, träning med positiv förstärkning är när hunden belönas för att göra något positivt och där man ignorerar, istället för att straffa hunden, när den gör något som inte är positivt. Att straffa hunden leder bara till att den blir förvirrad och rädd vilket betyder att du riskerar att inte få ut den fulla potentialen från träningen med positiv förstärkning.
Här är fem olika sätt att få träningen att gå bra oavsett vilken hundras du har.
1. Krångla inte till det. Kommandon som består av ett ord är mycket bättre än längre och krångligare varianter. Framförallt när det gäller vanliga lydnadskommandon som sitt, ligg, hit, stanna och så vidare. Spar de längre orden och meningarna för belöning och uppmuntran! Träning baserat på enkla kommandon och godis är en bra start för att uppmuntra ett positivt beteende. Vilket leder oss till…
2. Godis. Precis som valpar så är det lättare att uppmuntra vuxna hundar om det involverar godsaker. Vissa hundraser styrs mer av godis än andra, men alla hundar lär sig snabbt att de får godis när de gör som du säger.
3. Kvalitetstid. Hundar är sociala djur av naturen och de älskar att umgås med människor. När du och din hund känner varandra och är bästa vänner är det mycket lättare att träna den genom att uppmuntra ett positivt beteende. Om din hund är nervös eller reserverad är det svårare för den att ta in allt du försöker lära den. Så det är viktigt att ni har en nära relation och leker tillsammans varje dag.
4. Se till att det är roligt. Din hund kommer väldigt snabbt att tycka att ett långt träningspass med “sitt, ligg, stanna och hit” är väldigt tråkigt. Därför är det bättre att istället ha ett kortare träningspass följt av lek som hunden tycker är roligt eftersom det kommer att få den att se fram emot träningen. Efter fem eller tio minuter (beroende på din hunds koncentrationsförmåga) är det bra att avsluta träningen för att istället leka en lek eller gå på en promenad. Din hund kommer snart att koppla ihop att om den gör den första biten så följs den av den lite roligare aktiviteten. Det är en metod som fungerar lika bra på barn med “Gör klart läxorna så kan vi ta en cykeltur sen”, eller något i den stilen.
5. Involvera familj och vänner. När din hund har förstått principen är det dags att involvera hela familjen eller dina vänner som också kan belöna hunden när den gör något positivt. Hunden lär sig då att den positiva förstärkningen är en del av deras liv och att det är något som gäller i alla situationer och inte bara med husse eller matte.

Det kan ta lite tid innan din hund inser att positivt beteende lönar sig i alla situationer och inte bara när husse eller matte säger ett visst kommando, och vissa raser är lättare att träna än andra. Men träningen kommer att ge resultat och du kommer att ha en hund som också är en bästis som du kan vara stolt över!

This entry was posted in Hundar


One reply on “Fem sätt att uppmuntra din hunds positiva beteende”

Ulla-Britt Ragnarsson says:

Kloka, normala, enkla erfarna råd. Trevligt i dagens hysteriska samhälle. Har läst om kycklingar och hundar/valpar. Tack

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *