Omletbloggen

Därför är höns perfekta husdjur för barn


Lär dig att hantera dina höns


Om du väljer att skaffa kycklingar istället för vuxna hönor är chansen större att dina barn kommer att forma en nära relation med dem. Att regelbundet hantera höns är både lätt för barnen och något som de tycker är roligt och ett säkert sätt att få dem att känna sig bekväma runt hönsen. Vissa hönsraser, som silkeshöns eller sussexhöns gillar till och med att bli klappade då och då, lite som en katt! Det är viktigt att påminna barnen att de ska vara försiktiga med fåglarna oavsett om de är små kycklingar eller vuxna hönor och även om hönan är “tam” är det viktigt att närma sig den försiktigt och med respekt eftersom plötsliga rörelser kan få hönan att flaxa, skrika eller till och med få panik!
Det är viktigt att barnen lär sig att tvätta händerna efter varje gång de har klappat eller rört vid en höna eller efter att de har gjort rent i hönshuset eller matat hönsen. Höns, precis som oss människor, bär på bakterier som är bra för dem, men inte nödvändigtvis för oss!

Dagliga rutiner

Precis som med de flesta andra husdjur behöver hönsen skötas om varje dag, men samtidigt är de relativt lättskötta. Det här är en perfekt kombination för barnen eftersom de får lära sig att ha dagliga rutiner för att sköta om sina husdjur men de har också tid över för att umgås med sina fjäderklädda vänner.
Att involvera barnen i de dagliga rutinerna är både roligt för dem och det lär barnen att ta eget ansvar för någon annan. Den första uppgiften varje morgon är att öppna dörren till hönshuset. Barnen kommer förmodligen vilja bege sig ut i trädgården efter frukosten och när de har fyllt på mat och vatten är det dags att öppna upp hönshuset och släppa ut hönorna i hönsgården eller trädgården. Det här är relativt enkla uppgifter som dina barn kommer tycka är roliga.
Friska hönor äter och dricker en hel del varje dag, så det kan vara bra att få dina barn att läsa guiden “Ge dina höns mat och vatten” så är de snart experter!
Att städa rent i hönshuset är ett jobb som passar bäst för barn i elvaårsåldern och äldre, men yngre barn kan också hjälpa till med att fylla på med nytt strö och lägga tillbaka leksakerna när rengöringen är avklarad. Det kan vara kul att “möblera om” i hönshuset då och då, och det märks när hönorna verkligen trivs i sitt hus!
Barnen kommer att älska att hämta färska ägg i hönshuset som de kan äta till frukost! Om de är tillräckligt gamla för att kunna använda spisen och lära sig att laga mat kan äggkokning vara perfekt att börja med, du kanske till och med snart får frukost på sängen…

Lär barnen att ta ansvar


Att ha höns är ett perfekt sätt att lära barn att ta ansvar och genom att ta hand om sina höns kommer de också att lära sig hur mat produceras!
För många är ett husdjur den enda anledningen till att de går ut varje morgon och de flesta husdjursägare håller med om att de mår mycket bättre av att komma ut i den friska luften. Att behöva gå ut i trädgården och mata hönsen varje morgon kan vara en rolig rutin som får ut barnen oavsett väderlek.

Låt dina barn vara med och bestämma vilken hönsras ni ska köpa

Om du vill ha en kärvänlig höna för dina barn är silkeshöns ett bra val eftersom de är kända för att vara tillgivna. Andra barnvänliga raser är australorp, kochin, orpington, plymouth rock, sussex and wyandotte.
Om du vill ha mer information om hur du kan involvera barnen när det är dags att välja hönsras kan du läsa vår guide “Barn älskar att ha höns.
Det kan inte garanteras att en höna kan tämjas på samma sätt som andra husdjur, men det är viktigt att vänja dem vid att bli hanterade och nära människor från en ung ålder. Om barnen börjar spendera tid med hönsen så fort de flyttar in kommer det att vara störst chans att de får en fjäderklädd bästis.
Om du låter barnen vara med och välja vilken sorts höns ni skaffar kommer de att känna ett större ansvar från början eftersom de var en del av beslutet. Sen får vi inte glömma den roliga uppgiften att välja passande namn till alla hönor!

Ha ägg-stra kul under påskhelgen

Många påsktraditioner involverar ägg, med påskägg som det mest uppenbara exemplet. Varför inte gömma hönsägg som era egna höns har värpt för en äggjakt, eller dekorera era egna äggskal som dekoration för påskriset. Och såklart ska äggen ätas både till frukost, lunch och middag under hela påskhelgen!

En annan klassisk påsktradition som brukar uppskattas är att måla de kokta äggen så att de ser fina ut i äggkopparna. Eller varför inte utmana varandra på äggrullning ner för en backe? Hitta en bra backe, eller bygg en tillfällig backe i trädgården, sen är det bara att rulla de kokta äggen nerför backen och den som har det ägg som håller längst vinner! Det finns många olika varianter på den här leken som var vanligare förr så hitta på er egen variant!
Oavsett om du använder äggen i sockerkakor och pajer, använder skalen som påskdekorationer eller bara har hönsen som husdjur som barnen får ta hand om, så finns det många anledningar till att höns är perfekta husdjur för barn!

This entry was posted in Höns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *