Omletbloggen

Därför är en hund den bästa träningskompisen

Har du som mål att komma i bättre form men behöver lite motivation? Många tycker att det är både roligare och nästan nödvändigt att ha en träningskompis som kan peppa och motivera. Och vem kan vara en bättre träningskompis än din hund!
En kvinna joggar på en strand med sin hund

Vi har redan skrivit en artikel om att göra yoga med din hund. Nu tittar vi istället på varför din hund är den bästa kompisen för många andra träningsaktiviteter.

Nu när många av oss jobbar hemifrån istället för på kontoret rör vi mindre på oss än någonsin tidigare eftersom vi inte längre går till bussen eller cyklar till kontoret. Det kan vara svårt att hitta motivationen att ge sig ut på en cykeltur bara för att motionera istället för att motionen är en del av den dagliga rutinen, och resultatet är en försämring både av vår fysiska men också vår psykiska hälsa.
Bristen på träningsmotivation är också skadligt för våra husdjur och studier har visat att mellan 25% – 50% av hundar anses vara överviktiga.

Så det har aldrig varit viktigare att hitta motivationen för att motionera för att förbättra både den psykiska och fysiska hälsan men såklart också för att må bra överlag.

Nyårslöften och ett träningskort i plånboken är bra, men att faktiskt få in en regelbunden träningsrutin är det som är viktigt. Att stänga av TV:n och snöra på sig joggingskorna kan vara mycket svårare än det låter och det är här en träningskompis kan vara till stor hjälp för att motivera och se till att ni kommer iväg! Så varför är en hund den ultimata träningskompisen?

Fem anledningar att träna med sin hund

En hund och hundens ägare är med i en tävling
1. Hundar har mycket energi och tycker alltid att det är kul att gå ut på promenad

De allra flesta hundarna älskar att gå ut på promenad och blir riktigt exalterade när du föreslår att ni går ut. Därför kommer hunden alltid att vara positiv och ha tid för en promenad till skillnad från om du ringer till en kompis som kanske inte känner för det, eller inte är på rätt humör, eller har andra planer, vilket kan få dig att tappa motivationen.

Hundar är också vanebildande djur som gillar rutiner. Om du regelbundet gör samma sak under flera dagar kommer hunden att se det som en rutin som den förväntar sig ska hända och det är perfekt om du känner dig omotiverad men inte vill göra din hund besviken. Så chansen att du tar på dig joggingskorna är mycket större när hunden står redo vid ytterdörren och väntar på dig.

2. De gillar att hålla igång och hålla farten

Precis som vi nämnde här ovanför är hundar vanedjur som gillar att ha rutiner. Men förutom det gillar de att hålla farten uppe och har massor av energi att göra sig av med.
Att hålla igång med en regelbunden fart låter dig optimera din träning för att få resultat. Det är mycket roligare att springa ikapp med hunden än att använda klockan! Om du är för långsam kommer hunden att stanna, så försök hitta en fart som passar er båda!

3. Du kan alltid känna dig säker tillsammans med din hund

Beroende på var du bor och vilken tid på dygnet det är kanske det inte alltid känns säkert att ge sig ut på promenad eller på en löparrunda ensam, vilket också gör det lättare att tappa motivationen. Men om du har din hund med dig kan du känna dig tryggare om det är mörkt i spåret. En hund är bra på att känna på sig om något inte står rätt till och du bör alltid lita på din hunds instinkter, men såklart ska du också alltid hålla ett öga på hunden så att den inte skadar sig.

4. De har alltid tid för träning och du behöver inte vänta på dem

Det svåraste med att träna tillsammans med någon är att hitta en tid när båda kan. Det är alltid någon som har något planerat eller behöver flytta tiden en timme hit eller dit vilket kanske inte passar dig lika bra! Om hunden är din träningskompis är det här inget problem eftersom hunden alltid har tid och alltid är motiverad att bege sig ut på promenad med dig!

5. De ber inte om några gentjänster, utan vill bara spendera tid med dig!

Din hund kommer inte att vilja ha några gentjänster för att vara din träningskompis. Tvärtom så kommer din hund att uppskatta att bara spendera kvalitetstid med dig! Hunden är också den bästa tränaren du kan ha, den skriker inte på dig (förutom kanske ett skall eller två) och du behöver inte betala den några dyra avgifter för att vara din personliga tränare.

Vad är det bäst att träna med hunden?

Du kan träna med hunden på många olika sätt, allt från en snabb promenad till många andra träningsformer!
Har du hört talas om canicross? Det kallas ibland också linlöpning och är löpträning i terräng där din hund är kopplad med en lina till ett midjebälte. Hunden kan hjälpa till att dra dig fram i terrängen och det är en riktigt bra aktivitet för att komma närmare din hund genom intensiv fysiskt ansträngning. Aktiviteten passar de allra flesta hundraserna!
Du kan också cykla med din hund och det finns utrustning att köpa som gör det lättare och säkrare.

Lewis Hamiltons bästa träningskompis är hans hund!

Den flerfaldiga Formula 1-stjärnan Lewis Hamilton har delat en film som visar när han tränar med sin hund Roscoe:

 

Varje gång du går ut med din hund är det nästan garanterat att du får mer energi och blir på bra humör!

This entry was posted in Hundar


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *