Omletbloggen

Varför behöver nya höns sitta i karantän?

Två hönor utanför hönshuset Eglu Go från Omlet

Innan du introducerar nya höns till en flock är det viktigt att de isoleras och hålls i karantän. Samma sak gäller med fåglar som är sjuka eller visar symptom på sjukdom.

Anledningen till att du behöver separera nya fåglar från de höns du redan har är åtta delar förnuft och två delar noja. Om du köper hönsen från en ansedd säljare eller själv har kläckt äggen är det en väldigt liten risk att fåglarna bär på någon sjukdom. Däremot är problemen som du skyddar din flock mot inte alltid lätta att märka. Höns kan ha både interna och externa parasiter eller bära på bakterier och virus som orsakar sjukdom.

Om du isolerar de nya fåglarna är risken att de kan sprida några sjukdomar eller parasiter till din flock mycket mindre. I och med covid-19 förknippar många karantän med isolering och något som är besvärligt. När det gäller höns är den enda skillnaden att de får gå och sprätta själva och inte tillsammans med resten av flocken, förutom det är det precis som vanligt för fågeln!

Vad är karantän och när behöver jag sätta en fågel i karantän?

Karantän betyder helt enkelt att fågeln separeras och isoleras från resten av flocken. Syftet är att minimera risken att sjukdom sprider sig mellan den nya fågeln och din hönsflock.

Alla nya fåglar bör isoleras och sättas i karantän. Om du har köpt dina höns någonstans där de har varit nära många andra fåglar, som på en mässa eller marknad är detta extra viktigt. Även om du köper dina höns från en ansedd säljare så är fåglarna inte immuna mot sjukdomar och till och med om du kläcker dina egna ägg kan kycklingarna bära på sjukdomar eller bakterier som kan penetrera äggskal och infektera kycklingar som ännu inte kläckts.

Varför behöver höns sitta i karantän?

Sjukdomar och parasiter hos fåglar sprider sig extremt snabbt och när du märker att fåglarna har symptom är det oftast för sent för att hindra att andra fåglar smittas. Stressade hönor har också större risk att bli sjuk och en ny höna kommer alltid att vara stressad. Det är inte mycket du kan göra för att förhindra stressen eftersom det är kopplat till att flytta från vana omgivningar till din trädgård.

En fågel som är sjuk behöver isoleras från resten av flocken för att minimera risken att sjukdomen sprider sig. Om hönsen har drabbats av parasiter som löss, loppor eller mask är risken stor att det redan har spridit sig till resten av hönsen redan när du upptäcker det första fallet. I de här fallen behöver du behandla alla fåglar istället för att bara isolera en fågel.

Hur länge behöver en höna sitta i karantän?

En ny höna bör isoleras i minst fyra veckor. Om den bär på någon sjukdom kommer det att märkas under den första veckan, så fort fågeln har lugnat ner sig från stressen från flytten. Det är viktigt att du gör en hälsokontroll minst varannan dag.

Under den sista veckan av isoleringen brukar hönsägare som har många fåglar introducera en äldre höna som inte längre lägger ägg till karantänen. Om den här hönan fortfarande är frisk i slutet av den sista veckan så är det inga problem, men om dina nya hönor bär på någon sjukdom kommer den äldre hönan att visa symptom. Den är helt enkelt “kanariefågeln i gruvan” (ett uttryck baserat på att kanariefåglar förr togs ner i gruvor eftersom de först kände av giftig gas och när de dog var det dags att ta sig ut, det vill säga at de offrades för att gruvarbetarna skulle vara säkra). Alla hönsägare är såklart inte beredda på att offra en äldre höna som kanske har blivit en del av familjen, men det är viktigt att komma ihåg att du redan är 90% säker på att det inte är några problem.

Notera att fågelinfluensa har en inkubationstid på 21 dagar, så en höna som smittades samma dag som den flyttade in hos dig kommer inte att visa några symptom på tre veckor. Det här är en av anledningarna till att hönan måste isoleras så länge.

Hönor går fritt utanför hönshuset Eglu Cube från Omlet

Vad behöver man för att lyckas med karantänen?

Det finns en enkel checklista som du kan följa för att lyckas med isoleringen:

1. Gör en hälsokontroll på de nya hörnorna och titta speciellt efter tecken på löss eller loppor. Kolla konsistens på deras spillning och allmänt hur deras hållning är. Du hittar med information i vår guide för enkla hälsokontroller.

2. Se till att hönshuset och hönsgården där hönorna ska bo under isoleringen har allt de behöver, som sittpinnar, ett värprede, mat och färskt vatten och skydd mot väder och vind.

3. Se till att inga fjädrar, strö, damm, mat eller vatten från de isolerade fåglarna kommer i kontakt med dina andra fåglar.

4. Ha inte på sig samma skor och kläder när du sköter om de friska och de isolerade hönorna. Infektioner kan sprida sig snabbt, speciellt på dina händer och skor.

5. De nya hönorna bör hållas så långt borta från de andra hönsen som möjligt. Helst ska de vara minst 10 meter från resten av hönsen och helst ska de placeras någonstans där vinden inte blåser mot resten av dina hönor. Det här kanske inte alltid är möjligt och att bara se till att de hålls separat från de andra hönorna kan vara det mesta många hönsägare har plats för. Om du har en byggnad där hönsen kan bo är det perfekt och om du inte kan hålla tillräckligt avstånd är det ännu viktigare att se till att vinden blåser i rätt riktning.

Vad ska jag göra om en av de isolerade hönorna blir sjuk?

Om en av dina nya hönor visar symptom på sjukdom är det viktigt att identifiera vad de drabbats av. Om du inte är säker är det bäst att be någon som vet om hjälp med diagnosen. Beroende på sjukdomen kan de nya fåglarna behöva hållas i fortsatt karantän i ytterligare en månad eller till och med längre. Om det visar sig att fågeln har drabbats av fågelinfluensa eller en annan dödlig sjukdom kommer fåglarna att behöva avlivas. Om det är fågelinfluensa hittar du mer information i vår artikel “Vad du behöver veta om fågelinfluensan år 2020”.

Att sätta nya fåglar i karantän är att ta det säkra före det osäkra och se till att dina älskade hönor inte drabbas om en av de nya hönorna bär på något. Det har också fördelen att dina nya fåglar får vänja sig vid sina nya omgivningar i din trädgård innan de lär känna dina andra hönor.

This entry was posted in Höns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *