Omletbloggen

Guide till värpreden för höns

En brun höna i värpredet i Eglu Cube hönshus från Omlet

Värpreden för höns finns i många olika former, storlekar och material, så det kan vara svårt att bestämma vilken typ som är bäst för din flock eller hönshus. Höns behöver robusta, säkra och avskilda områden för att lägga sina ägg bekvämt, och att välja rätt värprede kommer att hjälpa dem att göra detta. Vi har sammanställt den ultimata guiden för värpreden så att du kan ge din flock den bästa upplevelsen av att lägga ägg, samtidigt som du kan minska din egen arbetsbelastning.

Vad är värpreden för höns?

Höns lägger instinktivt sina ägg på vad de uppfattar är det säkraste stället. Flera höns kommer att använda samma plats för att lägga ägg och litar på bedömningen av den första hönan som valde platsen. Majoriteten av hönsen känner sig mest bekväma med att lägga sina ägg på en upphöjd plats, men de kan också föredra ett mörkt och avskilt område på marknivå.

Att ge äggläggande höns ett bekvämt värprede är en viktig del av ditt ansvar som hönsägare. Utan ett värprede kommer höns att bli nervösa när de förbereder sig för att lägga ägg, och olika negativa beteenden kan följa om de inte har ett säkert ställe att lägga ägg på. Dessa inkluderar:

 • Hönor kan äta sina egna ägg, eftersom de inte upplever det som att deras värpställe är säkert
 • Ägg som ligger på marken i hönsgården kan locka till sig gnagare eller rovdjur, och uppmuntra flocken till att äta äggen
 • Hönsen kan bli stressade och tappa fjädrar och få dålig aptit eller matt utseende
 • Hönsen kan lägga färre ägg

Unga höns kan börja lägga ägg så tidigt som vid 16 veckors ålder, så det är viktigt att ditt hönshus har lämpliga värpreden från det att hönsen flyttar in.

Problem med värpreden i hönshus

Om din flocks värpområde inte är på rätt plats, eller inte har idealiska förhållanden, kommer dina höns att sluta använda det. Här är några vanliga problem med värpreden.

Placering

En av de största anledningarna till att höns inte använder sitt värprede beror på dålig placering. Värpreden utnyttjas bäst när de är en del av hönshuset och inte ute i hönsgården. De bör stå i ett särskilt, avskilt område där höns varken sover eller gör något annat än att lägga sina ägg.

Tillgänglighet

En annan viktig designfunktion för ett värprede är tillgängligheten – för både dig och dina höns. Höns ska lätt kunna komma åt värpredet. Det bör stå mellan 30 – 90 centimeter från marken och ha en bekväm ramp eller stege som leder upp till det. Vägen till värpredet ska hållas fri från hinder, och inte stå i ett besvärligt läge på hönsgården så att du måste böja dig eller klämma dig in för att samla ägg. Om hönsen inte enkelt kan komma åt sina värpreden, kommer du upptäcka att de gömmer ägg runt omkring i hönsgården. Det kan låta roligt att ha en påskäggsjakt varje dag, men denna metod för äggläggning är stressig för höns och kan lätt leda till oönskade beteenden på lång sikt som att hönsen äter sina egna ägg eller vägrar att använda deras värprede.

Komfortnivå

Höns som inte lägger ägg kan vara ett direkt resultat av att de inte känner sig bekväma i sitt värprede. Om värpredet är placerat på en bra plats och är lätt att komma åt, men dina höns fortfarande inte lägger sina ägg i det, är det dags att utvärdera hur bekvämt värpredet är. För optimal bekvämlighet, se till att dina höns värprede:

 • Inte står på en plats där hönor går förbi hela tiden
 • Inte får direkt solsken
 • Står på en plats med låga ljudnivåer
 • Är väl ventilerat
 • Hålls rent

Höns ska inte sova i sina värpreden, så ströet behöver inte bytas lika ofta som i resten av hönsgården. Beroende på ditt val av strö och antalet höns du har, räcker det att värpredet fräschas upp var 2-4:e vecka.

Olämpligt strö

Det finns många olika val för strö i ett värprede, men höns mår bäst av att lägga sina ägg i ett löst, fluffigt strö som spån eller halm. Undvik att använda konstgräs, kennelfoder eller gummimattor i värpreden, eftersom dessa känns onaturliga och inte ger mycket vaddering för äggen som läggs. Aspen bo-dynor (nest pads) för värpreden kan fluffas upp för att skapa ett acceptabelt bo, och är ett bekvämt alternativ för hönsskötare som vill använda ett material som är lätt att byta ut.

Hur många värpreden behövs för höns?

Fyra höns kan gärna dela ett värprede, men det kan bli trångt om fem hönor delar. Vissa större flockar delar gärna ett värprede, men det beror till stor del på dina höns personlighet och hur mycket de värper, vilket skiljer sig mellan olika hönsraser. Alla värpreden måste vara tillräckligt stora för att dina höns ska kunna stå upp, vända sig och undvika att krossa äggen, samtidigt som de ska vara tillräckligt små för att de ska känna sig trygga.

Medan termen “värprede” kanske får dig att tänka på ett värprede med kvadratisk form, kan du tillåta dig att tänka utanför ramarna när det gäller värpreden. Avlånga värpreden är ett utmärkt alternativ till traditionella värpreden, eftersom de ger hönsen mer utrymme att fluffa upp sitt strö och sätta sig i den position som är mest bekväm för dem. Omlets hönshus finns i flera olika storlekar och alla har integrerade områden för värpning för att rymma flockar av olika storlekar. Vårt Eglu Cube hönshus är en favorit bland hönsskötare då det har en upphöjd struktur, en dörr direkt till värpredet och en skjutbar skiljevägg inuti. Det rymliga området för värpning tillåter att två höns lägger ägg samtidigt och ger dina höns valmöjligheter om var de ska lägga sina ägg i utrymmet.

Det finns många olika typer av värpreden. Vissa är egenhändigt tillverkade, medan andra är kommersiellt gjorda av metall eller andra material. Vissa är förankrade i hönsgården, medan andra kan dras ut eller tas bort för enkel rengöring. Det finns för- och nackdelar med olika konstruktioner, men de flesta hönsskötare är överens om att integrerade värpreden som är lätta att komma åt och rengöra är den bästa typen.

Värpreden i trä

Värpreden i trä fungerar, men de är ökända för att vara en grogrund för bakterier, mögel och kvalster. Eftersom trä är poröst är värpreden av trä svåra att hålla rena eller sanera noggrant. De är relativt billiga att tillverka, men kan vara för tunga för att monteras i ett hönshus. På grund av detta behöver de ofta ett eget stöd som ben eller till och med ett bord att stå på – något som många hönsskötare inte har plats för i trädgården. Den som väljer att köpa ett värprede i trä istället för att själv tillverka ett bör vara medveten om att de vanligtvis är gjorda av tunna, billiga material som går sönder snabbt.

Fördelar:

 • Billigt att bygga och skaffa material till

Nackdelar:

 • Absorberar fukt, bakterier och kvalster
 • Tungt, krångligt och opraktiskt för de flesta hönsägare
 • Kommersiellt tillverkade versioner är ofta billiga och tunna

Värpreden i metall

När man tänker på värpreden, får de flesta fram bilden av traditionella hönsholkar av metall. Dessa strukturer kan ha allt från 1-10+ “hål” som leder in i en holk. De staplas i rader, vilket tar mindre plats, men kan bli för höga för att vissa höns ska kunna nå den översta raden. Metall håller längre än trä, men slits av väder och vind – särskilt i varma, fuktiga områden. Det är vanligt att värpreden av metall rostar och själva lådorna kan bli väldigt varma och kvava.

Fördelar:

 • Håller längre än trä
 • Lättare att rengöra än trä

Nackdelar:

 • Rostar med tiden
 • Kan lätt bli för varmt för höns
 • Dyrt

Egentillverkade värpreden

Detta billiga alternativ kan fungera, men bör endast användas för kompletterande eller tillfälliga värpreden. Gör-det-själv värpreden kan göras av återanvända plastlådor, förvaringskärl eller plasthinkar vända på sidan. Dessa material är dock svåra att placera och förankra på idealiska platser. De kräver också modifieringar för att göra dem säkra, vilket kan kosta mer än projektet är värt.

Fördelar:

 • Billigt
 • Lättillgängligt

Nackdelar:

 • Ostadigt
 • Obekvämt
 • Potentiellt farligt utan modifieringar

Värpreden i plast

Det bästa materialet för värpreden är plast. Detta icke-porösa material är lätt att rengöra och håller längre än andra typer av värpreden. Det avvärjer också parasiter och förhindrar att fukt byggs upp. Även om värpreden i plast kanske inte är lika populära som andra typer, gör deras långsiktiga hållbarhet dem prisvärda.

Fördelar:

 • Håller länge
 • Lätta att rengöra
 • Fria från parasiter

Nackdelar:

 • Inte lika lättillgängliga som andra alternativ
 • Dyrare att köpa

Det bästa av två världar: integrerade värpreden av plast

Tack och lov finns det ett allt-i-ett-alternativ med moderna hönshus. Omlets hönshus i plast har alla integrerade värpreden och sittpinnar för en bekväm interiör.
Värpområdet är en del av den avtagbara brickan, som kan spolas av och fräschas upp på några minuter.

Skapa det idealiska värpredet med Omlet

Med Omlet är det roligt och enkelt att skapa och underhålla det perfekta området för värpning. Dina höns kommer att känna sig trygga i det förhöjda och rymliga hönshuset Eglu Cube och dess integrerade område för att lägga ägg. Det här stora hönshuset har till och med en dörr som kan öppnas utifrån direkt till värpområdet för att samla in ägg utan att störa resten av hönshuset.

Med glada höns kommer du att få massor av ägg att samla in, vilket ger din familj en konstant tillgång till färska ägg. Ett rent och städat värprede kommer inte bara att få dina höns att känna sig bekväma, utan du kommer också att få uppleva tillfredsställelsen av att samla in ägg som fortfarande är varma från värpredet.

Hönsvård med Omlet

Att hålla dina höns glada handlar inte bara om att ha det perfekta värpredet. På Omlet har vi allt du behöver för att ta hand om höns. Från berikande
hönsleksaker och tillbehör till modern teknik som automatiska dörrar till hönshus som förenklar ditt schema och håller din flock säkrare – så att du kan sova gott om natten i vetskapen om att dina höns är glada och säkra i deras hönshus.

En pojke samlar in ägg från Eglu värprede

This entry was posted in Höns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *