Omletbloggen

Varför älskar katter laserpekare?

En katt leker med den röda laserpunkten på golvet

Alla som har turen att ha en kattvän i sitt liv kommer att kunna bekräfta hur mycket katter älskar laserpekare. Fascinationen av en ljusstråle är det som gör att ingen katt kan motstå en laserpekare. Att jaga en lysande, rörlig ljusstråle är långt ifrån naturligt, men en katts kärlek till laserljus kan inte vara mer instinktiv. Vi kommer att utforska sanningen bakom vad som gör laserpekare så oemotståndliga för katter och hur man bäst kan tillgodose detta behov i hemmet.

Släpp lös deras vilda sida

Oavsett hur gosig din katt är, är katter naturliga jägare och kapabla att döda små däggdjur, fåglar och reptiler i trädgården. Att ha en innekatt kommer med bonusen att ditt katt inte tar hem sitt byte, men du kan ana deras inre naturliga rovdjur när du ser dem leka.

En laserpekare härmar hur en katt jagar ute i naturen, med den lilla röda pricken som fungerar som ett snabbt rörligt byte. För en katt finns det inget mer spännande än att kasta sig mot sitt mål efter att långsamt ha närmat sig sitt byte. Och speciellt för innekatter kan en laserleksak tillfredsställa jägaren i dem mer än andra leksaker.

Lek sedd genom en katts ögon

Katter älskar inte bara laserpekare för att de stödjer deras primära jaktinstinkter. En annan orsak bakom katters starka intresse för dessa darrande ljusstrålar har att göra med hur deras ögon uppfattar dem.

Det vi ser som en röd laserpunkt är inte vad katter ser. Enkelt uttryckt har katter sex till åtta gånger fler stavceller i ögonen än vad människor har. Detta gör dem mycket bättre på att upptäcka ljus vid låga ljusnivåer. Katter har också en utmärkt perifer syn, vilket innebär att de kan upptäcka röda laserpunkter från ögonvrån.

Hjärnträning hos katter

Katter behöver mer än bara fysisk träning. För att se till att de blir stimulerade är mental träning lika viktig. Att leka med en laserpekare är inte bara bra motion för din katt utan det ger dem också den hjärnträning de behöver genom att de behöver lista ut hur de kan fånga deras “byte”, alltså den röda laserpunkten.

Säkerheten hos laserpekare för katter

Laserleksaker kommer inte utan kontroverser. De två största farhågorna är att det blir ett tvångsmässigt beteende för din katt att jaga och att lasern inte är hälsosam för din katts ögon. Låt oss förklara.

Som vi har nämnt älskar katter att kasta sig, jaga och fånga sitt byte – därav deras kärlek till att jaga röda laserpunkter. Men ute i naturen, där deras jakt slutar med en välförtjänt “belöning”, kan laserpekare göra att din katt blir frustrerad. Denna frustration kan leda till en överupphetsad katt som gör det till en vana att attackera saker de inte borde (till exempel dina händer, fötter, flimrande ljus, reflektioner och andra husdjur).

Det finns några viktiga saker du kan göra i ett sådant här läge. Först och främst, stoppa laserleken om du märker att din katts beteende förändras, till exempel om den blir orolig eller nervös. Du bör också kontrollera uteffekten på din katts laserpekare och se till att den är lägre än 5 milliwatt. Och viktigast av allt är att man aldrig ska peka med lasern direkt in i din katts ögon.

Trots dessa farhågor är lockelsen av en laserpekare ofta stark för både katter och husdjursägare, men tänk om det finns ett alternativ? En leksak som katter älskar lika mycket som laserpekare, eller kanske ännu mer? En leksak som stödjer en katts naturliga önskan att jaga, kasta sig och klösa? En leksak som gör det möjligt för katter att leka säkert, som också råkar vara den coolaste produkten någonsin? Vi introducerar klösträdet Switch.

En katt tittar på de starka ljusen i klösträdet Switch

Starta ljusshowen

Vårt Switch klösträd är kattprodukten du inte visste att du behövde… tills nu. Vi vet hur viktigt det är att stödja våra husdjurs önskemål och uppfylla deras naturliga behov. Katter behöver jaga och klösa men husdjursföräldrar behöver också vara säkra på att deras katter är säkra när de leker.

Vi började med att fråga oss hur modern teknik kan tillgodose våra katters naturliga behov? Kan vi skapa ett klösträd som ger våra katter träning för både hjärnan och hela kroppen? Detta tänkande ledde till skapandet av klösträdet Switch.

Med över 1200 oemotståndliga ljuslägen som enkelt kan justeras med fjärrkontroll, har kattägare full kontroll över hur deras katt leker med klösträdet Switch. Styr hastighet, ljusstyrka och läge från soffan. Förutom en innovativ användning av teknik är Switch ett hållbart alternativ som sparar upp till 33,5 kg avfall under en katts livslängd, och det har en slitstark bas i bambuträ och 100% biologiskt nedbrytbara sisalhylsor. Klösträdet Switch är också 20% högre än andra klösträd, med anti-vipp-teknik för att säkerställa ett stadigt, tillfredsställande klösande och en väl genomtänkt konstruktion in i minsta detalj.

Husdjursvård med Omlet

På Omlet är vi fascinerade av hur viktigt det är för katter att hålla sig aktiva och underhållna, och av vad som driver deras behov av att jaga och klösa. Det är därför vi designar innovativa lösningar som klösträdet Switch, katträdet Freestyle och Maya katthus för inomhusbruk. Vi är inte bara produktingenjörer – först och främst är vi experter på husdjur som uppfinner nya sätt att ta bättre hand om våra älskade husdjur.

En katt är omgiven av rosa ljus på klösträdet Switch

This entry was posted in Katter


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *