Omletbloggen

Katter och vilda djur i trädgården

Katt leker utomhus i katträdet Freestyle i Omlet kattgård

Är din katt hänsynslös som ett rasande lejon eller blyg som en mus när det gäller vilda djur i trädgården? Vi kanske vill tro att vår vän katten inte vill skada ens en fluga, men katter är naturliga rovdjur, vare sig vi gillar det eller inte. Men behöver eller vill alla katter döda och kan du stoppa dem från att jaga? Tyvärr är svaret nej, även om du skämmer bort dem och tillgodoser alla deras behov. De flesta katter vill ut och jaga när de har möjlighet, därför att det är deras naturliga djuriska instinkt. Så hur kan du göra din katts möte med vilda djur i trädgården säkrare?

Jägare eller jagad?

Även de mest gosiga och tillgivna katternakan använda sina jaktinstinkter, men de är inte alltid rovdjuret…

Att låta din katt ströva fritt i naturen är inte alltid det säkraste och eftersom de är ensamma varelser kommer de att jaga ensamma. Detta gör dem mer sårbara för attacker från större rovdjur som hundar, rävar, mink och tvättbjörnar (som är vanliga i länder som t.ex. USA). De riskerar också att hamna i slagsmål med andra katter och så finns förstås även mänskliga hot som bilar, förgiftning eller tjuvar.

Som rovdjur kan våra katter utgöra ett stort hot mot vårt djurliv. Din kattunge kan döda vilda djur som fåglar, reptiler och små däggdjur och även om de inte alltid tar med sig det döda bytet hem, finns det en chans att det redan har ätits.

Jakt och hunger

Jakt är inte enbart motiverat av hunger men sättet du matar din katt på gör förmodligen skillnad när det gäller hur de jagar. Katter är opportunistiska jägare och vet att om de bara jagar när de är hungriga kan de riskera att svälta, därför att de inte alltid lyckas fånga bytesdjur, då de inte alltid är tillgängliga. Idag har katter lärt sig att ändra sina dagliga rutiner beroende på vilken mat som är tillgänglig för dem.

För katter är jakt ett instinktivt beteende oavsett om de är hungriga eller inte. Den genomsnittliga husdjurskatten som får regelbunden mat av husse eller matte ägnar sig åt cirka 3 timmars jakt varje dag, medan en katt som matas mindre kommer att jaga mer, så det är viktigt att mata din katt med jämna mellanrum under dagen för att efterlikna deras naturliga ätmönster. Det är en fördel om maten har hög kötthalt.

Kattsäkerhet

För att undvika den jaktpåverkan som din katt har på det lokala djurlivet och skydda din katt från rovdjur och mänskliga faror, designade viOmlet kattgård. Nu kan katter äntligen leka säkert ute i friska luften! Omlet kattgård kan förlängas och anpassas för att passa din katt och utrymme och du behöver inte ha en stor trädgård för att använda den. Vi introducerar Omlets balkonggård för katter – perfekt för lägenhetsbalkonger. Nu kan katter få all stimulans de behöver samtidigt som både de och vilda djur utomhus är säkra.

Om din katt spenderar mycket tid utomhus och du är orolig för vilda djur och din katts jaktvanor, finns det några saker som kan hjälpa.

Svart och vit katt i kattgård för balkong

Mer tid att leka

Precis som deras matvanor, kan sättet katter leker på påverka hur de beter sig ute i naturen. Ta dig tid att regelbundet leka med din katt och ge din katt leksaker som liknar byten. Vi har sett många gånger hur katter böjer sig ner och gör sig redo att leka med en hopskrynklad boll gjord av tidningspapper. Så även om din katt inte går ut utan mest är inomhus, behöver du inte oroa dig för att du depriverar den från att jaga.

Du kan också introducera ett klösträd för katter för extra stimulering för hjärnan. Omlet Stak klösträd för katter är perfekt både för katter och för miljön och är tillverkad av hållbar papp som klarar av otaliga klös-sessioner.
Stimulera din katts nyfikna sinne och jägarinstinkt istället för att försöka minska den.

När ska man undvika att jaga

Försök att undvika gryning och skymning, som är de bästa jakttiderna. Kom dock ihåg att man behöver ändra en katts rutin långsamt så att det inte får en negativ inverkan på katten.

Katter behöver variation

Katter är neofiler, vilket betyder att de verkligen älskar variation – speciellt när det gäller mat. Att regelbundet ge dem olika mat kan hämma deras jaktbeteende eftersom de då inte behöver leta någon annanstans efter nya läckra godsaker.

Låt klockan ljuda

Att lägga till en klocka i halsbandet är ett sätt att varna bytet om att fara är på väg, men katter är otroligt intelligenta djur. Tänk bara på att även om detta verkar fungera till att börja med, kan din katt så småningom hitta sätt att närma sig sitt byte utan att ge ifrån sig ett enda ljud.

Omlet och din katts jagande

Omlet kan inte stoppa din katt från att jaga, men med produkter som den supersäkra Catio kattgård och Stak klösträd som kan underhålla din katt i timmar, kan din katts vanor bli säkrare både för egen del och för vilda djur.

Katt klöser på Omlet Stak klösträd med växt i bakgrunden

This entry was posted in Katter


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *