Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Omletbloggen

Katter och vilda djur i trädgården

Att låta naturen ha sin gång eller att ingripa

Är din katt lika hänsynslös som ett jagande lejon eller försiktig som en liten mus när det gäller djurlivet i trädgården? Vi kanske gärna vill tro att våra katter inte skulle skada några andra djur, men katter är rovdjur oavsett om vi gillar det eller inte eftersom de är besläktade med andra större kattdjur som behöver jaga för att överleva. Men gillar alla katter att jaga och döda andra djur, eller kan du få dem att sluta jaga? Dessvärre är svaret att det inte är möjligt, eftersom de även efter att du har skämt bort dem med den bästa kattmaten gillar att gå ut och jaga om de får möjligheten, helt enkelt eftersom det är deras naturliga instinkt.

En katt sitter på kattbädden Maya Donut och tittar ut genom fönstret

Byte eller rovdjur?

Vi har etablerat att även de gulligaste och mest tillgivna katterna kan bli hänsynslösa jägare, men det är inte alltid de som är rovdjuret.
Även om din katt gillar att få gå fritt utomhus så är det inte alltid helt säkert för katten. Katter är ensamjägare och de kan därför attackeras av andra djur, som hundar, rävar, minkar, tvättbjörnar (beroende på vilket land du bor i) och också hamna i slagsmål med andra katter eller drabbas av andra hot som bilar, gift eller tjuvar.

Som rovdjur är våra katter ett stort hot för andra djur, och de dödar vilda djur som fåglar, reptiler och mindre däggdjur. Och även om de inte bär hem sitt byte finns det en chans att de har ätit upp det eller bara lämnat det.

En tabbymönstrad katt och katträdet Freestyle för inomhusbruk

Kan man få en katt att sluta jaga?

Hur du matar din katt kan definitivt påverka hur de jagar, men de jagar inte bara för att de är hungriga. Katter är opportunistiska jägare och vet att om de jagar bara när de är hungriga kan de riskera att istället behöva svälta på grund av att de inte alltid lyckas fånga något byte, eller att det inte alltid finns något att jaga. Katter har utvecklats för att ändra sina dagliga rutiner beroende på när mat finns tillgänglig.

I genomsnitt ägnar sig en katt som har fått ordentligt med mat åt att jaga ungefär tre timmar om dagen och katter som inte har fått lika mycket mat jagar mycket mer, men de kommer att jaga även om de inte är hungriga. Om du är orolig för djurlivet i trädgården och inte vill att din katt ska jaga finns det ett par saker du kan göra för att hjälpa till! Vi har samlat ett par idéer här under.

Mat

Våra katter bör matas på regelbundna tider under dagen för att imitera hur de naturligt söker efter mat, och det kan vara bra att ge dem mat som innehåller mycket kött.

Katter behöver variation

Katter är neofiler, det vill säga att de älskar variation och att testa något nytt. Det gäller speciellt deras mat! Att regelbundet ge katten olika saker att äta kan minska deras behov av att ge sig ut och jaga, eftersom de inte behöver bege sig ut för att hitta nya godsaker.

Mer tid till lek

Hur katten leker kan också påverka hur den beter sig när den beger sig ut på jakt och det är bra att regelbundet leka med din katt och ge den kattleksaker som ser ut som ett byte. Vi har alla sett hur katten hukar sig för att sen attackera en boll av hopknycklat tidningspapper. Underhåll deras nyfikna sinnen och jaktinstinkt istället för att försöka minska den. Det kan nämligen räcka för att katten ska känna att den redan har jagat klart innan den ens beger sig ut.

Undvik tider när katten helst jagar

Försök undvika gryningen och skymningen som är när katten helst jagar. Men kom ihåg att om du ändrar kattens rutiner behöver du göra det sakta och försikigt så att det inte påverkar katten negativt.

Varna bytet!

Att sätta en bjällra på kattens halsband kan vara ett bra sätt att varna andra djur att det är fara i närheten, men tänk på att katter är väldigt intelligenta. Så även om det kanske verkar fungera till att börja med är det inte omöjligt att din katt snart klurar ut hur den ändå kan ta sig nära sitt byte utan att höras.

Kattens säkerhet

För att undvika att katten jagar vilda djur eller för att skydda den från rovdjur och andra faror kan du skaffa Omlets kattgård så att din katt kan leka säkert ute i den friska luften! Kattgården kan förlängas och anpassas på många olika sätt för att passa din katt! Om du bor i lägenhet och inte har en trädgård finns det andra alternativ som en balkonggård. Nu kan din katt få all stimulans och motion den behöver samtidigt som både din katt och de vilda djuren i omgivningarna kan känna sig säkra.

Svartvit katt i en balkonggård

Så här kan du låta din innekatt gå på jakt

Om din katt är en innekatt som aldrig går ut behöver du inte oroa dig över att du berövar dem chansen att jaga. Att låta dem jaga behöver inte betyda att de behöver döda något och kan istället anpassas till lek.

Om du regelbundet leker med din katt och ser till att den har tillräckligt många leksaker och andra tillbehör kan det räcka som stimulans och få dem att känna sig som jägare. Du kanske har sett hur din katt hukar sig ner redo för att attackera en fluga eller ett blomblad (eller allt ditt fina julgranspynt!). Det är viktigt att de kan leka av sig på det här sättet.

Katträdet Freestyle är perfekt för att de ska kunna leka och nyfiket utforska något nytt. Läs vår guide som förklarar hur du väljer det perfekta katträdet för din innekatt.

This entry was posted in Katter


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *