Omletbloggen

Tårta med smak av äggtoddy

Izy Hossack är en kock, bagare, matstylist och matfotograf som bor i London och hon har också skrivit böckerna “Top with Cinnamon” och “The Savvy Cook”. Izy har skapat två fantastiskt goda och festliga recept för Omlets adventskalender och du hittar receptet på hennes Bundt Cake med smak av choklad och pepparkaka här.

Den här tårtan är det perfekta bakverket för att imponera på gästerna under julhelgen. Smakerna som används påminner om äggtoddy och både tårtbotten och fyllningen är smaksatta med vanilj, muskotnöt, kanel och rom för en god efterrätt med smak av värmande kryddor och alkohol.

Fyllningen är lite annorlunda mot vanlig smörkräm, och om du tycker att smörkräm smakar för sött kommer du att älska den här versionen (och den innehåller inte florsocker!).

Basen är en vaniljkräm som görs tjockare med majsstärkelse och ägg tills den har rätt konsistens. Vaniljkrämen vispas sen ner i rumsvarmt smör tills smeten är fluffig och krämig. Fyllningen kan verka lite kompakt om smöret eller vaniljkrämen är för kall och då kan du behöva använda lite kokande vatten för att den ska bli riktigt fluffig. Det är definitivt värt den extra ansträngningen att göra den här fyllningen och inte bara använda vanlig smörkräm, eftersom den får en väldigt slät och luftig konsistens och precis rätt söthet.

För att dekorera tårtan brukar jag använda det sista av fyllningen och täcka tårtan med ett tunt lager på sidorna och ett aningen tjockare lager på ovansidan. Sen brukar jag använda något ätbart som får tårtan att se riktigt festlig ut och färska örter som rosmarin, timjan och salvia (som jag har använt här) brukar fungera väldigt bra och det gör hackade nötter också. Ett tunt lager malen kanel och muskotnöt är en sista touch som förhöjer smaken av äggtoddy.

Ingredienser:

Tårtbotten:

300g strösocker
140g rumsvarmt smör
60ml vegetabilisk olja
4 medelstora ägg
150ml naturell yoghurt
150ml mjölk
1 tsk vaniljpulver
330g vetemjöl self rising (kallas ibland också kakmjöl och är mjöl som innehåller bakpulver, om du inte kan hitta det kan du istället själv blanda vetemjöl och bakpulver)
1 tsk malen kanel
¼ tsk riven muskotnöt (köp gärna hel och riv själv)
¼ tsk salt
¼ tsk bikarbonat

Fyllningen:

150ml mjölk
1 tsk vaniljpulver
80g strösocker
20g majsstärkelse (maizena)
1 ägg
½ tsk malen kanel
¼ tsk riven muskotnöt (köp gärna hel och riv själv)
Lite salt
200g rumsvarmt smör
2 msk mörk rom

Gör tårtbotten:

 1. Sätt ugnen på 180°C. Smörj, klä botten med bakplåtspapper och mjöla sidorna på tre formar som är ca 18 cm i diameter.
 2. Rör ihop socker och smör i en stor bunke tills tills du har en blek och fluffig blandning. Blanda i oljan och sen ett ägg åt gången.
 3. Kombinera yoghurt, mjölk och vanilj i en tillbringare.
 4. Blanda mjöl (eller mjöl och bakpulver beroende på vad du använder), kanel, muskotnöt, salt och bikarbonat i en separat bunke.
 5. Häll i ⅓ av yoghurtblandningen i bunken med smör och socker, rör om för att blanda. Blanda sen i ⅓ av mjölblandningen och rör om igen. Repetera tills du har blandat alla ingredienser och har en slät smet.
 6. Fördela smeten jämnt mellan formarna och grädda i 25-30 minuter. Testa med en teststicka eller tandpetare, om stickan är torr är sockerkakan klar.
 7. Skär med en kniv runt insidan av formen och låt dem sen stå i 10 minuter innan du försiktigt tippar ur dem på ett galler för att svalna helt.

Gör fyllningen:

 1. Värm mjölken och vaniljpulvret i en liten kastrull på låg värme tills det börjar ånga.
 2. Blanda socker, majsstärkelse, ägg, kanel, muskotnöt och salt i en bunke tills du har en slät smet.
 3. Häll i lite av den varma mjölken och vispa snabbt tills smeten är slät. Häll sakta i resten av mjölken samtidigt som du hela tiden rör om för att blanda. Häll tillbaka smeten i kastrullen och ställ tillbaka på plattan.
 4. Värm över medelhög värme samtidigt som du vispar tills krämen börjar bli klumpig och tjockna. Fortsätt vispa tills vaniljkrämen ser slät och glansig ut, vilket tar ungefär en minut och ta sen bort kastrullen från plattan.
 5. Häll över vaniljkrämen i en grund bunke eller plåt med höga kanter och ställ in i frysen i 5-10 minuter tills den svalnat. Om du inte har plats i frysen kan du också ställa in den i kylen i en timme.
 6. Blanda det rumsvarma smöret med elvisp i en stor skål tills det är en slät och jämn massa och häll sen i den kalla vaniljkrämen, lite åt gången. Skrapa då och då ner det som fastnat på kanterna.
 7. Blanda i rom och fortsätt vispa tills fyllningen ser ljus och luftig ut. Om den fortfarande verkar väldigt kompakt kan du blanda i 1-2 msk kokande vatten för att göra smöret mjukare, vilket hjälper till att få rätt konsistens på fyllningen.

Gör tårtan:

 1. Skär av ojämnheter från dina kalla tårtbottnar och dra försiktigt bort bakplåtspappret.
 2. Lägg en tårtbotten på ett tårtfat eller en skärbräda och bred ut ett par generösa matskedar fyllning över hela ytan. Lägg på nästa tårtbotten och repetera.
 3. När du har lagt på din sista tårtbotten, bred ut hälften av fyllningen som är kvar på sidorna och ovansidan i ett tunt lager. Det kan vara praktiskt att använda en palettkniv som är varm (värm upp den genom att doppa den i en tillbringare med kokande vatten och torka av den om det behövs).
 4. Ställ in tårtan i kylen i 10 minuter för att låta fyllningen stelna.
 5. Ta ut tårtan ur kylen och bred det sista av fyllningen på sidorna och ovansidan av tårtan, du kan göra ett fint mönster om du vill.
 6. Dekorera tårtan som du vill, jag har använt malen muskotnöt och kanel, salviablad och mandelflingor för att ge tårtan ett härligt festligt utseende.

This entry was posted in Jul


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *