Omletbloggen

Varm sommar, svala höns

Holly Callahan-Kasmala är en frilansskribent och boskapshistoriker och Chrisie DiCarlo är en pensionerad djurskötare som båda bor i Maryland, USA. Tillsammans har de över 26 års erfarenhet av att ha höns och tillsammans har de podden ”Coffee with the Chicken Ladies”.

Höns äter svalkande godsaker på sommaren

Nu är sommaren och det varma vädret här! Det här är den tid på året då vi kan njuta av blommor, frukt och grönsaker från trädgården, men det är också den årstid då vi måste se till att det inte är för varmt för våra höns. Den här sommaren firar vi att vi tillsammans har 28 års erfarenhet av att ta hand om höns i det varma och fuktiga klimatet i nordöstra USA. Därför delar vi med oss av våra bästa tips på hur du håller dina höns svala i sommarvärmen, och se till att du läser hela artikeln för att hitta våra favoritrecept på godsaker som dina hönor kommer att älska.

Den allra viktigaste är att du måste se till att din flock har tillgång till skugga eftersom det ger dina hönor någonstans där de kan dra sig undan från den gassande solen. Direkt solljus kan nämligen få temperaturen att kännas 10-15 grader varmare än det är. Det är också viktigt att dina hönors vatten står i skuggan eftersom alla vattenbehållare, speciellt om de är inkapslade, kommer att dra åt sig värme från solen. Vi brukar ha isbitar till hands för att lägga i hönsens dricksvatten under sommarens varmaste dagar.

Träd är riktigt bra på att ge skugga, men om du inte har några träd kan du ändå skapa skuggiga platser till dina hönor. Häng upp solskydd tillverkade av segelduk, kanvas eller andra ljusa naturmaterial som kan hjälpa att skydda mot solens strålar och skapa skuggade platser. Glöm inte att använda utrymmet under hönshuset! Omlets hönshus som står på en ställning är perfekta för att skapa ett utrymme dit dina höns kan dra sig undan för vatten och svalka.

Hönshus kan bli väldigt varma så här års och även om skugga hjälper finns det ett par andra saker du kan göra för att det ska bli svalare inne i hönshuset. Vi brukar förespråka försiktig användning av en fläkt med ett finmaskigt nät (så att näbbar och fötter inte kan ta sig igenom). Du kan använda antingen en elektrisk eller batteridriven fläkt, men vi föredrar batteridrivna varianter. Det brukar gå att hitta modeller med laddningsbara batterier så att du inte behöver oroa dig över att behöva dra elektricitet eller ha en massa sladdar i hönshuset. Vi brukar slå på dem på kvällen och de hjälper till att cirkulera luften i hönshuset. I våra Eglu Cube-hönshus fäster vi en liten batteridriven fläkt med buntband på insidan av ventilen för att skapa drag.

Ett annat tips är kylklampar, både köpta och hemmagjorda. De är lätta att tillverka eftersom du bara kan diska och fylla flaskor i olika storlekar med rent vatten och frysa dem. Sen kan du placera de frysta flaskorna i hönsgården eller så kan du lägga dem i en grund pool eller skål som du kan låta dina hönor vada i för att svalka fötterna. För att svalka hönsen över natten kan du linda in (för att hålla den ren) en stor kylklamp eller fryst vattenflaska och lägga den i hönshuset. Det här fungerar speciellt bra i Omlets hönshus eftersom de har så pass bra isolering att en kylklamp kan hjälpa till att sänka temperaturen i hönshuset en hel del. Det är en riktig räddare i nöden här i Maryland, USA där det ibland fortfarande är över 27 grader varmt när vi stänger om hönsen på kvällen.

Med en normal kroppstemperatur på runt 40 grader kommer hönor verkligen att uppskatta mat och godis som är både läskande och kylande. Ett enkelt trick är att lägga en del av deras vanliga mat i en återörslutningsbar påse och lägga den i kylen eller frysen i ett par timmar. Du kan också anstränga dig lite extra genom att blanda maten med vatten, röra i goda bär eller annan frukt och frysa det i bakformar av silikon. Dina hönor kommer att älska de här godsakerna och du hittar receptet här under!

Det finns många andra frukter och grönsaker som du kan antingen köpa eller odla själv för att skämma bort både dig själv och dina hönor. Nästan alla meloner innehåller 90% vatten, elektrolyter och många näringsämnen. Det finns också vissa belägg för att lykopen, en antioxidant som finns i vattenmelon, cantaloupe och vissa andra meloner, kan hjälpa till att minska risken för värmestress hos fjäderfä.

Höns kan äta nästan alla delar av en melon från frön till nästan allt av skalet. Vi brukar skära upp en kall melon till oss själva och lämna lite av fruktköttet på skalet för att ge till hönsen. De älskar det!

Gurka är också en smaskig och läskande grönsak att ge till dina hönor. Skär den i mindre bitar eller ge dem en hel gurka, med eller utan skalet. Våra hönor gillar gurkan bäst när den har kylts en stund innan de får den.

Du kan också göra en fruktsallad som mellanmål till dina hönor. Lägg krispig och kall isbergssallad i botten på en liten form och lägg på bär, skurna vindruvor (ge dem inte hela vindruvor eftersom det finns en kvävningsrisk), tärnade äpplen och päron och lägg till sist på lite bladgrönsaker från trädgården. Om du inte har det går några maskrosblad lika bra. Du hittar hela receptet här under.

Värmestress är något som kan vara väldigt farligt för höns och andra fjäderfän, men med lite planering kan du hjälpa dina hönor igenom det värsta av sommarvärmen. En kombination av skugga, kallt vatten, is och läskande godsaker kan göra sommaren mycket roligare för både dig och dina hönor.


Frysta bär- och smulformar

475 ml av din flocks vanliga foder (det går att använda pellets men de behöver blötläggas längre och kan behöva mer vatten)
475-700 ml vatten eller mer efter behov
1 urkärnat äpple skuret i bitar
475 ml blandade bär (vi brukar blanda vad vi har till hands)

Blanda foder och vatten i en stor skål och låt stå i minst 5 minuter. Du vill att blandningen ska vara blöt men inte för mosig.

Blanda frukten i den blöta foderblandningen och fördela i mindre bakformar av silikon eller andra mindre muffins- eller bullformar, men det är lättare att ta ut dem ur silikonformar.

Ställ in de fyllda formarna i frysen i en halvtimme. När det är dags att servera, ta ur godsakerna ur formarna och servera på en tallrik eller i en form. Sen kan du titta på dina hönor när de glatt äter sina godsaker!

Recept på svalkande godsaker för dina höns

Sallad med isberg och frukt

1 huvud isbergssallad eller andra krispiga blad (se till att skölja dem)
1 näve vindruvor, skurna i klyftor
1 näve valfria bär
2,5 dl melon skuren i mindre bitar och/eller melonskal och frön/innanmäte som blivit över
1 liten näve bladgrönsaker
1 sked osötat yoghurt (valfritt)

Hitta en grund skål eller bricka som är säker för hönsen att äta från, dra loss bladen från salladshuvudet och täck botten. Lägg melonbitar och skal på salladsbladen. Sprid ut bär och vindruvor, avsluta med de gröna bladen. Om du vill göra det extra lyxigt kan du toppa med en klick osötad yoghurt. Servera till dina hönor på en riktigt varm sommardag och se hur de hugger in!

This entry was posted in Höns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *