Omletbloggen

Kan man ha höns och ankor tillsammans?

En höna med ankungar

Kan man ha hönor och ankor tillsammans? Detta är något som du kanske börjar fundera på när du har blivit mer erfaren som hönsägare. Ankor och höns kan leva tillsammans, men det finns vissa modifieringar och saker att ta hänsyn till. Till exempel bör du inte ha anddrakar (manliga ankor) tillsammans med höns, och vissa justeringar måste göras vad gäller ankors vattenbehållare. Ta reda på allt du behöver veta om att ha hönor och ankor ihop här, innan du börjar ha en blandad flock.

Varför ha höns och ankor tillsammans?

Hönor och ankor har liknande krav på kost och utrymme, så de kan lätt hållas ihop. Båda arterna kan frodas i en frigående flock, eller i hönshus och hönsgårdar. Ankor lägger också ägg och beroende på ras kan de lägga så mycket som ett ägg per dag.

Förutom att lägga till variation i din äggkorg, tillför ankor en ny personlighet till din hönsflock. Deras sociala beteenden liknar hönsens, men de tenderar att vara mer avslappnade än höns.

Lagar om att ha höns och ankor

Det finns lagar om hönshållning beroende på var du bor. Om du bor inom ett detaljplanelagt eller tätbebyggt område i Sverige kan det krävas tillstånd för att få ha höns och andra fjäderfän. En hönsflock på upp till fyra hönor anses vara sällskapsdjur och kan hållas utan tillstånd. Några andra vanliga begränsningar är:

  • Regler kring att ha tupp
  • Hönsen behöver ha ett visst antal kvadratmeter att röra sig på
  • Storleken på hönshus och hönsgård i förhållande till storleken på din flock /span>

Samma riktlinjer gäller för ankor.

3 tips för att hönor och ankor ska kunna leva i harmoni med varandra

Boende och utrymme

Ankor föredrar att sova på marknivå, medan höns tenderar att söka sig till en förhöjd sovplats. För blandade flockar kan du pröva dessa alternativ:

  1. Gör en sovplats för dina ankor under dina höns’förhöjda hönshus.
  2. Ställ ett hönshus på marknivå för dina ankor.

Området under Eglu Cube hönshus kan användas för dina ankor genom att täcka sidorna med ett väderskydd. Du behöver också ge dina ankor ett värprede på marknivå – som dina höns också kan använda.

Ett Eglu Go hönshus med sittpinnarna borttagna fungerar jättebra för ankor. De flesta tama ankor kommer att kunna bo bekvämt inuti, men var noga med att kontrollera storleken på de fullvuxna hönsen och ankorna, så att de får tillräckligt med plats. Om du är osäker kan du kontakta vår kundservice som kan hjälpa dig att avgöra om dina ankor kommer vara bekväma i något av våra hönshus.

Näbbar

Både hönor och ankor har näbbar. En ankas mun är formad så att den kan leta efter föda i våtmarker. Deras platta, breda mun har små hårliknande strukturer längs kanterna som kallas “lameller” som filtrerar deras fynd genom vatten och lera. På grund av formen på deras näbbar behöver de öppna vattenbehållare – men inte så stora att de blir frestade att klättra i för att simma. En vattenbehållare som monteras på hönsgården är ett bra alternativ för både ankor och höns.

Eftersom höns har smala näbbar istället för breda näbbar, är det en bra idé att servera spannmål och godsaker i pickleksaker och hängande godisbehållare för deras dagliga intag av foder. Ankor kan äta upp korn och godsaker snabbt med sina munnar som liknar spadar, ibland innan de blygare hönsen kan komma åt maten.

Skapa en avdelning så att ankorna kan simma

Ankor behöver tillgång till vatten, särskilt under de varma sommarmånaderna. Uppblåsbara barnbassänger eller grunda vattentråg är perfekta badplatser för små ankor. Detta område bör vara separat från området där dina höns håller hus, för ankor stänker gärna vatten omkring sig, vilket skapar leriga områden. En skiljevägg till walk-in hönsgårdar kan användas för att skapa en egen del där ankorna kan simma i en delad hönsgård.

Att ha höns och ankor: vad mer du behöver tänka på

Höns och ankor kan äta samma mat – ett kvalitetsfoder med 16% protein är bra för en blandad flock. Matbehållare bör ha öppningar som är tillräckligt stora för att dina ankors näbbar ska få plats, eller vara helt öppna. Samma färska livsmedel, godsaker och spannmål som du matar dina höns kan också ges till ankor.

Att föda upp ankungar och kycklingar tillsammans kan göras utan många justeringar, men se till att din värmelåda är tillräckligt stor för att rymma minst två olika temperaturzoner. Ankungar växer snabbare än kycklingar, så ankungar behöver inte lika mycket värme lika länge som kycklingar. Ankungar kommer också att försöka leka i vattenbehållare, så ströet i värmelådan behöver bytas ofta.

Det är viktigt att endast kvinnliga ankor hålls med hönor. Anddrakar (manliga ankor) kan vara väldigt aggressiva mot höns och försöka para sig med dem som en tupp. Detta ger ingen avkomma, men storleken på anddraken kommer att skada hönorna. Kvinnliga ankor har ett mer jämnt temperament och kan leva ihop med hönor utan problem.

Höns och andra husdjursfåglar

Förutom hönor, finns det några andra djur som kan hållas med höns. Från fågelfamiljen inkluderar andra fjäderfän som du kan lägga till din hönsflock:

  • Vaktel
  • Fasaner
  • Duvor
  • Gäss
  • Kalkoner

Återigen bör endast kvinnliga sorter av varje art hållas ihop för att undvika potentiell skada. Det finns några saker att tänka på vad gäller kost och boende för varje art, men det är absolut möjligt att ha mer än en typ av fågel tillsammans.

Omlet och din flock

På Omlet är vi inte bara en grupp produktingenjörer och uppfinnare – vi är även beteendevetare när det gäller husdjur. Vi tänker först på husdjuren vi designar våra produkter för, sedan på hur deras ägare kan behålla sin hälsa och glädje och på hur husdjur och deras ägare kan fördjupa sina ömsesidiga band. När du funderar på att lägga till ankor till din hönsflock, är vårt Eglu Go hönshus och walk-in hönsgård utmärkta val för dina hönor och ankor så att de kan leva harmoniskt tillsammans.

Hönor strövar omkring i Omlets walk-in hönsgård

This entry was posted in Höns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *