Omletbloggen

Gillar marsvin snö?

Ett svartvitt marsvin i snön

Många människor och även djur gillar vintern, men marsvin gillar inte snö. På grund av sin fysik och sitt ursprung kan snö till och med vara farligt för marsvin. Läs vidare för att få veta hur du kan skydda dina marsvin från snön i vinter och hur du kan hjälpa dem att njuta av den kalla årstiden som ligger framför oss.

Varför gillar inte marsvin snö?

Marsvin härstammar från vilda marsvin i Sydamerika. Även om våra domesticerade marsvin är långt borta från sina vilda kusiner som fortfarande bor i Sydamerika, har deras fysik inte förändrats mycket. Eftersom deras inhemska livsmiljö är i ett tempererat klimat, är marsvin känsliga för extrema temperaturer. Både minusgrader och snö är ett hot mot ditt marsvins hälsa och säkerhet.

Farorna med snö för marsvin

Även om dina marsvin är vana vid att leva utomhus, är snö ett stort hot mot deras säkerhet. Här är några av anledningarna till varför snö kan skada dina marsvin.

Frostskador

Snö kan orsaka köldskador snabbt för otäckta kroppsdelar hos ett marsvin. De har nakna fötter som är känsliga för köldskador om de måste stå i snön under en längre tid. På bara några ögonblick kan ditt marsvins fötter förfrysa. Om du misstänker att ditt marsvin har frostskador bör du genast kontakta din veterinär.

Hypotermi

Även om det inte är specifikt för just snö, kan hypotermi uppstå snabbt hos marsvin som är kalla och fuktiga. Hypotermi inträffar när ett marsvins kroppstemperatur sjunker under 35 grader C. Symtom på hypotermi hos marsvin är:

  • Huttrande rysningar
  • Slöhet
  • Bleka ben som är svala vid beröring

Marsvin som har blivit för kalla bör snabbt tas in i ett varmt utrymme, men var försiktig så att de inte värms upp för snabbt för att undvika att de hamnar i chock. Linda in dem i en filt eller handduk och ta in dem samtidigt som du gnuggar kroppen ganska kraftigt. Hypotermi är en medicinsk nödsituation hos marsvin, och du bör alltid ringa din veterinär om ditt marsvin uppvisar symtom.

Minskad tillgång till mat och vatten

En annan viktig sak att komma ihåg i vintervädret är att hålla vägen till dina marsvins mat fri från snö och att se till att deras vatten är tinat. Frusna stigar eller att de behöver gå i snön för att komma till maten ökar risken för att de drabbas av köldskador eller hypotermi.

Matbehållare behöver höjas upp från marken för att förhindra att snö blåser in i deras foder, och vattenflaskor behöver roteras under dagen och ersättas med varmt vatten. Du kan också täcka vattenflaskor för att isolera dem mot kylan. Öppna behållare med vatten kan ha en fågelbadvärmare nedsänkt i dem för att förhindra att vattnet fryser – men se till att alla elektriska sladdar är utom räckhåll för dina marsvin.

Säkerhetstips för marsvin i snön

Marsvin kan klara sig ute på vintern om vissa villkor är uppfyllda. Men om det är minusgrader ute, eller om ditt område får mycket snö, är det bäst att ta in marsvinen under vintern.

Rätt bur

En isolerad marsvinsbur som är fri från drag kan göra mycket för att hålla dina marsvin säkra när det är kallt ute. Omlets Eglu Go marsvinsbur är designad för året-runt-användning och komfort, och den ger ett bra skydd mot olika väder. Använd djupt strö som halm och lägg fleecefiltar inuti buren som dina marsvin kan gräva ner sig i för extra värme.

Lägg till extra lager

Extremväderöverdrag kan läggas till Eglu Go marsvinsbur för ett extra lager isolering. Dessa överdrag håller snö och is borta från buren, vilket håller innetemperaturen mer stabil. De täcker hela buren, men håller dörren tillgänglig och frostfri.

Klarar vissa marsvin av kylan bättre än andra?

Samma säkerhetsåtgärder bör vidtas för alla marsvinsraser. Även om marsvin har olika typer av päls, finns det inga tydliga fördelar med en viss typ eller textur av päls. Långhåriga marsvin håller värmen bättre än korthåriga raser, men så länge dina marsvin är vana vid att leva utomhus kommer de att ha tappat sin gamla päls och fått en ny vinterpäls, som hjälper till att isolera dem mot kallare väder. Det viktigaste är att se till att dina marsvins päls hålls torr, så att den kan behålla sina isolerande egenskaper.

Undantaget till detta är marsvin av rasen Skinny Pig. Dessa hårlösa marsvin har ingen päls alls för att skydda dem från kallt väder och bör inte vara utomhus alls under vintern.

Omlet och dina marsvin

Marsvin gillar inte snö, men de kan njuta av tid utomhus i vinter ändå iEglu Go marsvinsbur. Genom att hålla ett öga på dina marsvin under vintern kan du hjälpa till att se till att de njuter av sin tid utomhus och förhindra att de blir sjuka på grund av det kalla vädret. Och med Omlet kan dina marsvin mysa i sin bekväma, isolerade bur – och drömma om de snöfria dagarna som kommer fram till våren.

Ett marsvin äter hö i sin Eglu Go marsvinsbur från Omlet

This entry was posted in Marsvin


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *