Omletbloggen

Varför gillar marsvin att gömma sig?

En pojke tittar på sina marsvin i Eglu Go marsvinsbur från Omlet

Nya marsvinsägare undrar ofta varför deras marsvin gömmer sig. Är de rädda? Blyga? Stressade? Det finns många anledningar till att marsvin gömmer sig, och det beror för det mesta på naturliga beteenden och inte externa stressfaktorer. Så varför gömmer sig marsvin? Vi kommer att utforska anledningarna till varför marsvin gömmer sig, så att du kan förstå detta medfödda beteende bättre.

Fara i sikte

Marsvin är bytesdjur, så de är ständigt beredda för potentiella hot. Vilda marsvin måste hålla utkik efter rovdjur för att överleva, men detta naturliga beteende är fortfarande djupt rotat i domesticerade marsvin. När man är kort och nära marken, kan allt som är högre än en själv uppfattas som ett hot – vilket är nästan allt förutom andra marsvin.

Marsvin har ögon högt upp på sidorna av huvudet, vilket ger dem en utmärkt syn för att upptäcka hot i luften. De är också väldigt intuitiva när det kommer till skuggor eller andra rörelser som kan vara ett potentiellt hot.

Dina marsvins naturliga reaktion på en upplevd fara är att springa och söka skydd. Vilda marsvin gräver ner sig i andra djurs hålor eller tunnlar, eller gömmer sig i snår, under klippformationer eller längs skogsmarken. Så i fångenskap kommer dina marsvin att söka sig till närmaste skydd när de anar en potentiell fara. Att ge dem marsvinstunnlar att gömma sig i är ett bra sätt att simulera dessa hålor och tunnlar i naturen.

Andra husdjur kan också upplevas som ett hot för dina marsvin. Hundar, katter eller till och med husdjursfåglar kan få dina marsvin att söka sig till närmaste skydd. Se till att introducera dina marsvin till dina andra husdjur långsamt och på dina marsvins nivå för att göra dem mer bekväma, så att det kan bli en positiv upplevelse från början.

Tristess

Ett marsvin som är deprimerat kan gömma sig på grund av tristess eller nedstämdhet. Om marsvinen inte har sällskap eller saker att hålla sig sysselsatta med, kan de bli håglösa och dra sig tillbaka till samma plats dag efter dag.

Att ha en intressant och engagerande livsmiljö hjälper till att förhindra tristess hos marsvin. Att ge dem plattformar och ramper, eller att använda en Caddi godsaksbehållare för marsvin för att höja upp deras favoritsnacks är bra sätt att ge dem variation och motion i deras dagliga rutin.

Att organisera om din marsvinsgård regelbundet kommer att stimulera dina marsvins sinnen och kroppar. Försök att flytta deras gömställen runt marsvinsgården, ändra layouten på deras Zippi tunnelsystem och lägg till nya leksaker regelbundet.

Anpassa sig till en ny omgivning

Marsvin är mest benägna att gömma sig när de är i en ny miljö. Om du precis har välkomnat ett nytt marsvin hem, bli inte förvånad om du ser dem tillbringa större delen av sin tid med att gömma sig under de första två veckorna. Detta gäller särskilt adopterade marsvin som har en komplicerad historia med människor.

Marsvin tycker om att ha sällskap, så det är bäst att skaffa marsvin i par. Om du introducerar nya marsvin, se till att göra det långsamt och med något emellan dem, så att de sakta kan vänja sig vid varandra. Bli inte förvånad om ditt tidigare utåtriktade marsvin gömmer sig när det kommer ett nytt marsvin – detta är naturligt.

Plötsliga rörelser eller höga ljud

Även friska och självsäkra marsvin som har varit en del av din familj under en längre tid kommer att söka skydd när de stöter på plötsliga rörelser eller höga ljud. Detta är helt normalt och är faktiskt ett tecken på bra kognitivt tänkande hos dina marsvin. Att de blir skrämda av oväntade syner och ljud är som en inbyggd reflex för dem.

Försök att ha dina marsvin i ett område med låg trafik i ditt hem eller i din trädgård för att undvika att de blir skrämda hela tiden. Även om det kanske inte är möjligt att ta bort alla saker som kan orsaka plötsliga rörelser eller höga ljud, bör du försöka se till så att dina marsvin utsätts mindre för dem.

Blyghet

En del marsvin är helt enkelt skyggare än andra. Detta har mer att göra med deras individuella personlighet än deras miljö. Så länge ditt blyga marsvin kommer ut för att leka med sina kamrater, äta och dricka och utforska (om än försiktigt), kan man helt enkelt dra slutsatsen att de har en blyg personlighet.

Blyga marsvin har mest nytta av ogenomskinliga gömställen för marsvin, eller hemmagjorda “gardiner” gjorda av remsor av fleece som fästs längs framsidan av deras favoritgömställe för att hjälpa dem att känna sig mer bekväma. Undvik att använda genomskinliga gömställen, eller gömställen med stora öppningar, eftersom dessa inte kommer att kännas lika trygga för dem.

Behöver du vara orolig för ditt marsvins beteende?

Att gömma sig är helt normalt och naturligt för marsvin, men ibland kan det bero på hälsoproblem, särskilt om ditt marsvin gömmer sig under långa perioder eller om de plötsligt börjar gömma sig. Marsvin som vanligtvis inte är skygga och som plötsligt gömmer sig i flera timmar om dagen, eller marsvin som inte kommer ut för att äta eller dricka bör övervakas noga.

Om ditt marsvin inte mår bra kan hen vilja gömma sig större delen av dagen. Några av de vanligaste orsakerna är:

  • Urinvägsinfektion
  • Övre luftvägsinfektion
  • Mag/tarmproblem
  • Neurologiska störningar som orsakar obalans eller dålig syn
  • Hög ålder

Om dina marsvin gömmer sig regelbundet och inte vill vara med i normala aktiviteter, är det dags att kontakta din veterinär.

Hur du får ditt marsvin att sluta gömma sig

Marsvin som är sjuka bör inte lämnas i sitt gömställe i mer än 24 timmar, medan marsvin som anpassar sig till ett nytt hem bör få minst två veckor på sig att vänja sig helt. Det är alltid bäst att låta ditt marsvin komma ut ur sitt gömställe på egen hand, men i vissa situationer kan du behöva flytta dem själv. Om du behöver ta bort ditt marsvin från deras gömställe, se till att göra det säkert och på ett så lugnt sätt som möjligt.

  • Stäng ingången till deras gömställe genom att antingen stänga dörren (om möjligt) eller skjuta ett stort föremål framför den
  • Lyft försiktigt gömstället eller nå in i deras gömställe och ta tag i dem som du normalt skulle göra för att lyfta dem och stöd hela kroppen när du gör detta
  • Håll ditt marsvin säkert mot dig för att hjälpa dem att känna sig trygga

Omlet och dina marsvin

Våra marsvinsprodukter är designade så att marsvin kan få utlopp för sina naturliga instinkter – inklusive att gömma sig. Vår Eglu Go marsvinsbur är det perfekta gömstället för marsvin med bekväm åtkomst för människor om det behövs. Och vårt utbud av Zippi marsvinsgömställen och Zippi tunnelsystem för marsvin ger dina marsvin flera bekväma ställen att gömma sig och umgås samtidigt som du uppmuntrar till motion och mental stimulans. På Omlet kan du ta med naturen till din egen trädgård och vi hjälper dig att fördjupa bandet till dina marsvin.

Marsvin äter i Zippi marsvinsgömställe från Omlet

This entry was posted in Marsvin


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *