Omletbloggen

Är min katt lat eller bara uttråkad?

En Ragdoll-katt sover på Omlets gula bolsterbädd

Katter är riktiga livsnjutare. Men som kattägare kan vi inte låta bli att ibland undra när vi ser våra katter slappa hemma i timmar i sträck, om vår katt är lat eller bara uttråkad? Att förstå katters sömnvanor kan förklara deras beteende och bättre hjälpa oss att se till att de har det bra. I denna blogg ska vi lära oss mer om kattens psyke för att reda ut detta mysterium.

Myten om lata katter

Det är lätt att tro att katter är lata djur, särskilt när de tillbringar större delen av dagen med att sova på soliga platser eller uppkrupen på mysiga kattfiltar. Men denna uppfattning tar inte hänsyn till våra katters naturliga instinkter och energinivåer. Katter är som mest aktiva under gryning och skymning. Denna evolutionära egenskap kommer från deras förfäder, som var aktiva jägare på natten.

Dessutom är katter experter på att spara energi till när det behövs som mest. I naturen är det denna instinkt som gör att de kan hålla sig vid liv när det är knapert med mat. Så när det verkar som att din katt vilar, kanske den i själva verket bara sparar energi och förbereder sig för mer aktivitet senare.

Tecken på att din katt är lat

Har du någonsin sett din katt förvandlas till en riktig soffpotatis? Även om katter har rykte om sig att ha ett avslappnat beteende, är det skillnad mellan att vara lugn och avslappnad eller rent ut sagt lat. Håll utkik efter tecken på lathet som att din katt föredrar horisontella ytor framför vertikala (tänk: tupplurar på golvet istället för att klättra i träd) eller att din katt plötsligt är ointressed av att leka, utan istället väljer att sova under långa perioder. Om din katts motto verkar vara “varför jaga möss när jag kan jaga sömn?” kan det vara dags att göra någonting åt deras lata beteende.

Lathet hos katter handlar inte bara om att de gillar att sova. Små förändringar i deras rutin, som minskat slickande eller att de inte längre vill vara med i aktiviteter som de en gång tyckte var roliga, kan vara tecken på att de är lata. Men få inte panik än – en lat dag här och där är helt normalt. Det är när din katt är lat hela tiden och drabbas av andra oroande symtom som viktminskning, förändringar i deras aptit eller att de gömmer sig överdrivet mycket, som du bör fundera på att kontakta din veterinär.

Tecken på att din katt är uttråkad

Älskar din katt att sova på fönsterbrädan en stor del av tiden? Även om det är allmänt känt att katter älskar att lata sig, kan ett konstant tillstånd av slöhet vara det första tecknet på att de är uttråkade. Håll ett öga på tecken som överdriven sömn, minskad lust till att leka eller att de helt enkelt ignorerar den nya leksaken som du trodde att de skulle älska.

För att upptäcka att din katt är uttråkad behöver du observera din katt noggrant. Håll utkik efter små förändringar i beteendet som ökat jamande, överdrivet slickande eller ett plötsligt destruktivt beteende (känns förstörda gardiner igen?). Kom ihåg att en uttråkad katt inte bara är en lat katt – det är en katt i stort behov av mental stimulans. Det bästa sättet att få bukt med en katt som är uttråkad är genom aktiviteter som engagerar både deras kroppar och sinnen.

Berikande aktiviteter för innekatter

Oavsett om det är lathet eller tristess finns det flera aktiviteter du kan inkludera i din katts dagliga rutin för att stimulera dem mentalt och fysiskt. Att hålla din katt engagerad genom att byta ut kattleksaker med några veckors mellanrum, kan göra att de blir piggare och sover bättre. Låt oss titta på:

Kattleksaker:

Investera i olika interaktiva kattleksaker som fjäderstavar eller laserpekare för att underhålla din lata katt. Byt ut leksakerna regelbundet för att undvika att din katt tröttnar på dem. Tänk om du skulle få samma korsord varje dag – tråkigt, eller hur? Variation är livets krydda och detta gäller även för katter.

Klösträd för katter:

Föreställ dig detta: ett klösträd som också fungerar som en discokula för din katt. Vad mer kan en uttråkad katt önska? Klösträdet Switch med LED-ljus från Omlet har en futuristisk stil och lockar även den mest lata katten med sin bländande ljusshow. Det är som ett rave för din katt, minus de pinsamma dansrörelserna.

Katträd för klättring:

Ta din katts förkärlek till att slappa till nya nivåer med katträdet Freestyle från Omlet. Detta är det ultimata gymmet för din katt. Anpassa din katts träd efter deras specifika behov med trappsteg med dyna, ett klösträd, eller en hängmatta för katter som de åtminstone behöver anstränga sig för att ta sig till.

Pusselmatare:

Gör måltiden till en lek med pusselmatare som kräver att din katt arbetar för sin mat. Det stimulerar inte bara deras naturliga jaktinstinkt, utan det förhindrar också att de äter för mycket. Om du någonsin har hört hur en katt som har en hårboll i magen låter, vet du hur viktigt det är att de smälter maten långsamt.

Tid med din katt på tu man hand:

Även om kattprodukter är ett bra alternativ för att underhålla din lata eller uttråkade katt, är kanske det bästa sättet av alla att du – deras favoritperson – leker med din katt på tu man hand. Lek aktivt med din katt så att ni kan knyta an till varandra genom interaktiva lekar som att jaga en fjäder eller kurragömma. Det stärker inte bara bandet mellan er, utan ger också din katt den mentala och fysiska stimulering som den behöver för att trivas.

Omlet och din katt

I katternas fantastiska värld kan tristess smyga sig på lika snabbt som hos vilket annat djur som helst. På Omlet tillverkar vi våra produkter för att passa katter av alla storlekar, raser och temperament. Från våra anpassningsbara klösträd till våra interaktiva klösträd, Omlet designar produkter som passar alla katters behov. Men det bästa är att alla våra produkter är designade för att föra dig och din katt närmare varandra så att ni kan ha roligt tillsammans.

En brun katt sover på Maya Donut kattbädd

 

This entry was posted in Katter


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *