Omletbloggen

Omlet möter Shell och hennes kaniner Bagel och Brioche

“Vi brukar ha en löpande kommentar om vad vi tror att de säger och vi skrattar hela familjen.”

Är du redo att skaffa kaniner? Shell Mills tar emot oss en dag när de tar hand om dessa bedårande men naturligt ängsliga husdjur.

Omlet träffar Shell Mills och hennes barn när de tar hand om deras kaniner

Vad fick dig att välja kaniner som husdjur i en värld där de flesta väljer hund eller katt?

Vi har faktiskt en hund också, men mina första husdjur var kaniner och jag har alltid älskat dem. Min man och jag hade en Mini Lop kanin</a ihop innan vi fick barn. När vår dotter Valli var ungefär fem år gammal började hon tjata om en kanin. Vi visste att det bara var en tidsfråga innan vi var överens. Vi tyckte först att hon var för ung och sa att hon måste kunna ta ansvar först. Så vi sa att hon får vänta tills hon är sju år. Åren gick och plötsligt var hon sju, så då fick vi skaffa en!

Hon måste ha blivit överlycklig! Hur gick det till när du skaffade kaninerna?

Vi gjorde det till en överraskning – vi hade verkligen försökt att hitta kaniner vid rätt tidpunkt så att hon kunde få dem till hennes födelsedag. Vi hade undersökt välrenommerade uppfödare och vi visste att vårt lokala trädgårdscenter snart skulle få nya kaniner, men när de väl kom var vi på semester, så vi var tvungna att kontakta dem från utlandet för att köpa våra kaniner.

Nästa steg var att köpa en bur – men jag visste redan att jag ville ha en Eglu Go. Vår närmaste lågstadieskola hade ett hönshus från Omlet</a och jag älskade det. Jag sökte på internet och när jag fick veta att Omlet tillverkade kaninburar också hade jag bestämt mig. Vi installerade kaninerna i deras Eglu lagom till deras födelsedag. Den buren är fantastisk. Vi flyttar runt buren på gräsmattan, vilket gör att vi slipper klippa den! Vi pratar ofta om att skaffa höns också – vi kanske skaffar några längre fram!

Vilka namn gav ni era kaniner?

Bagel och Brioche – efter vår dotters favoritbröd!

Fantastiskt. Hur går det för henne att ta hand om dem? Det är ju relativt lätt att ta hand om kaniner då de behöver ganska lite skötsel och är väldigt sällskapliga.

Ja det är sant. Vi gjorde i alla fall ingenting förhastat – det hade gått tio år sedan vi hade vår Mini lop och vi gjorde mycket research. Det bästa är att inte bara ha en kanin, utan du behöver helst ha minst två, gärna från att kaninerna är små för att hjälpa dem att knyta an till varandra. De behöver skötas om varje dag – de trivs med mänsklig kontakt och är väldigt lekfulla och sällskapliga.

Det fanns andra saker som vi inte hade tänkt på från början – årliga vaccinationer, husdjursförsäkring och kastrering. Folk inser kanske inte alltid hur mycket ansvar och extra utgifter som kaniner för med sig. Sedan behöver du tänka på vad som händer när du går bort. Vi har tur som har mina föräldrar i närheten som kan hjälpa oss.

Vilka råd vill du ge till blivande kaninägare?

Läs på om kaniner innan du skaffar dem för att förstå deras behov. Du behöver rengöra kaninburen ofta – Eglu Go är fantastisk när det gäller detta. Men tänk också noga igenom alla kostnader och tid som du kommer behöva spendera innan du bestämmer dig för att skaffa kaniner.

Vad är det bästa med att ha kaniner?

Jag ställde den här frågan till Valli, eftersom jag ville höra hennes åsikt och hennes svar var att det bästa är att kaniner är så söta och mysiga djur! Shell tycker att det är viktigt att lära barn vad ansvar är – hur man tar hand om husdjur varje dag, både när solen skiner och när det regnar. Hon säger att Valli tar bra hand om kaninerna och att hon har etablerat en rutin. Hon tar till och med in deras vattenflaska för att rengöra den med en liten borste.

Jag tror att något man kanske inte tänker på i förväg är hur roligt det är att bara titta på kaninerna – vi älskar att se de två tillsammans. De är så smarta och det är underbart att se när de leker tillsammans. Även när det är vått och kyligt ute älskar de att vara ute, de myser i kaningården under sitt väderskydd, andas in den friska luften och tittar på regnet. Vi brukar ha en löpande kommentar om vad vi tror att de säger och vi skrattar hela familjen.

Så fort vi går ut kommer de springande. Valli går in i deras kaningård med dem. Alla kaniner tycker inte om att bli hållna, men våra har alltid gillat det. De är så avslappnade med det och kan sitta och mysa lugnt i vårt knä. Vår hund Percy var lite upprymd när vi först fick kaninerna, men han är ganska oberörd nu; han går bort till kaninerna och de hoppar upp och sedan rör de varandras näsor genom kaningården!

Åh vad gulligt. Så hur ser en typisk dag ut när det gäller att sköta era kaniner?

Bagel och Brioche börjar sin dag med att Valli eller pappa går ut för att mata dem med lite pellets, fyller på deras hö och ger dem färskt vatten.

De har en kaningård från Omlet med en förlängning, så att vi kan se dem springa omkring hela dagen i olika sektioner. Vi älskar att titta på dem och se när de springer genom tunnlarna och hoppar upp på saker – de älskar att göra det.

Valli och våra andra barn går ut för att träffa dem efter skolan, och vi går ut igen senare för att mata dem och fylla på hö och vatten, men vi stänger inte in dem på natten. Det är det fantastiska med Omlets kaningård. Med nätet på marken är kaningården också säker mot rävar, så att kaninerna kan gå in och ut när de vill.

Vi fräschar upp deras strö regelbundet och på helgerna kommer de ut i sin öppna lekhage och barnen går in där med dem. Det är då vi ger deras bur en djuprengöring. Ibland kommer kaninerna in i buren och tittar på medan vi städar den.

Några gånger i veckan kanske Valli ger dem godsaker från vår grönsaksträdgård. Den här tiden på året har vi bara broccoli och grönkål kvar, vilket de älskar. Ett par gånger i veckan flyttar vi runt dem i trädgården för att byta miljö! Det är en trevlig rutin. Valli älskar det hela och sköter om kaninerna med glädje – förutom ibland, när regnet verkligen öser ner! Då kliver jag in och hjälper till. De är hennes kaniner, men att ha husdjur är alltid ett åtagande som involverar hela familjen.

Omlet träffar Shell Mills och hennes barn som tar hand om kaniner i Omlets Zippitunnlar och lekhagar

 

 

This entry was posted in Kaniner


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *