Omletbloggen

Omlet träffar Kat, den fantastiska hönshotellägaren

“De är riktiga karaktärer. Jag har haft en del blyga, och en del som man verkligen behöver driva ut från baren när kvällen är över, så att säga!”

Vi på Omlet älskar att se vår design ute i världen, och att våra produkter används av både höns och människor, så vi blev väldigt glada – och mer än lite fascinerade – när vi såg en artikel om hönshotellägaren Kat. Vi träffade henne och fick en pratstund om allt som har med höns att göra.

Omlet möter Den fantastiska hönshotellägaren Kat med höns och en Eglu Cube

Vi älskade artikeln om ditt hönshotell i tidningen. Hur kommer det sig att din berättelse var med i en rikstäckande tidning?

Det var faktiskt min lokala tidning som fick nys om det – det var så det började. Jag har också varit med i TV. Jag tror att det beror på att folk har blivit mer intresserade och medvetna om att man kan ha höns – de är så underskattade som husdjur. Nu kan jag hjälpa till att sprida detta budskapet.

Där jag bor i Kent, Storbritannien, är det många som promenerar förbi vår trädgård och köper ägg som stannar till, pratar och ställer frågor. Min trädgård med höns är nästan som ett levande museum! Jag har ett flyttbart hönsträd med sittpinnar som bantamhönsen ÄLSKAR. Jag tror ärligt talat att de älskar att posera och visa upp sig för förbipasserande, vilket är roligt. Men det är bra eftersom jag gärna vill berätta för folk hur karaktärsfulla och intressanta hönor faktiskt är. Mina höns är mina husdjur, mina tjejer, och jag skulle aldrig vilja vara utan dem.

Har dina höns förändrats sedan de blev kända? Vilka är primadonnorna?

I min flock har jag 5 för tillfället, alla av dem är adopterade. De har alla sina egna personligheter, men det finns särskilt en som är den mest självsäkra höna du någonsin kan föreställa dig, en riktig drottning. Hon heter Sally – jag döpte henne efter damen jag fick henne av. Hon engagerar sig i allt. Hon hoppar upp på min axel när jag städar. Hon var med på bilden som fotografen för tidningen tog och hon spelade med och gjorde allt han ville. Hon är en riktig stjärna.

Hur är det med de andra hönsen? Finns det några andra unika karaktärer?

De är alla så olika. Vissa är blyga, andra gillar att bli upplockade. Edwina, hon är alltid bakom mig och pysslar. Hon är väldigt snäll och gillar att bli kramad. Edwina kommer med mig till dagis.

Dagis? Som i dagis för barn?

Ja, jag håller pedagogiska föredrag – alltid gratis, jag tar inte betalt. Vi besöker lokala skolor och pratar om ämnen som frigående höns, hur friska ägg ska se ut, mm. Jag vill sprida information och kärlek om höns. Edwina har en liten väska med hjul på som hon sitter i och kikar ut ur när hon reser.

Det låter trevligt och bra att barn får lära sig om höns. Och vad härligt att Edwina kan följa med. Men hur är det med de andra hönsen – kommer dina tjejer någonsin i kontakt med dina hotellgäster?

Jag brukar ha hotellgästerna lite längre bort, eftersom höns är känsliga och territoriella, så det är viktigt att inte stressa eller störa dem. När de kommer gör jag först några enkla hälsokontroller för att se till att de är fria från kvalster och löss innan de flyttar in på hönshotellet.

Vi är lyckligt lottade som har en stor trädgård, så våra hönsgäster är ganska långt borta från mina höns, så att de kan hållas isär och fortfarande ha gott om plats. Det är lugnare och gör att det inte blir bråk. Jag tänkte mycket på layouten i trädgården när jag designade det hela.

Det är intressant att du nämner design, för på Omlet frågar vi alltid hur vi kan uppfinna bättre produkter, för att göra det enklare och mer njutbart att sköta om våra höns. Du är ju själv en lojal Omlet-kund. Var det designen som lockade dig till våra produkter?

Inom hönsvärlden är ju Omlet ett känt namn. När jag själv började med höns fanns det inget annat alternativ. Så jag visste att jag ville ha produkter från Omlet. Min mentalitet är att om jag ska göra det här, så gör jag det ordentligt. Trä är inte ett pålitligt material tillsammans med höns. Man vet helt enkelt inte vad som lurar i sprickorna. När jag startade hönshotellet visste jag att jag inte ville använda något material för mina gäster som jag inte skulle vilja ha till mina egna höns. Så det är bara Omlet som gäller för min del: hönshus, sittpinnar, Chicken Swing, väderskydd. Ja allt!

Det låter härligt! Vilken service ger du hönsen på hotellet och hur ser du till att hotellet är rent?

Det kan vara tidskrävande att hålla en hög standard vad gäller renlighet, vilket behövs för att hålla sjukdomar och dålig hygien borta. Men om man gillar det man gör, så känns det inte som något jobbigt. Jag måste säga att det är det bästa med Omlets design – att produkterna är lätta att ta isär och tvätta med högtryckstvätt – och detta gör verkligen stor skillnad. Produkterna jag använder är väldigt enkla att rengöra.

Får du någon gång bråkiga gäster?

Haha, ja. Som jag sa, så har alla hönor sina egna unika personligheter. Jag har haft några blyga hönor och jag har haft några som verkligen varit starka och bråkiga. De är som kvinnor är mest – vissa är mer högljudda än andra!

Vad är det mest givande med att driva ett hönshotell?

Det är så svårt att säga. Jag låter kanske tråkig, men jag älskar helt enkelt höns. Jag tycker att det är ett privilegium att ha husdjur. Och jag tycker verkligen att höns är så underskattade – jag känner mig så lyckligt lottad att jag får ha dem, att det finns så många möjligheter att adoptera dem. De är så unika varelser. Man kan se det i deras ögon. Jag vill att de ska få den respekt som husdjur som jag tycker att de verkligen förtjänar. Det är verkligen givande att ha höns.

Är resten av familjen också involverad?

Jag har en 5-åring som älskar att gå och hälsa på hotellgästerna eftersom de skiljer sig från våra, så han tycker om att jag tar ner honom för att se dem. Så ja, han engagerar sig, men städningen sköter jag själv! Och min partner är bara intresserad av hur många ägg vi får.

Ja, att få färska ägg är en bra anledning att ha höns. Faktum är att min sista fråga är, varför tycker du att man ska ha höns? Vad skulle du säga till alla som funderar på att börja med höns?

Mitt första svar är att slå slag i saken och skaffa höns – det är det bästa du någonsin kommer att göra. Men som alla husdjur behöver de omvårdnad, de behöver kärlek, de behöver uppmärksamhet. Men du får verkligen mycket tillbaka. Så ja, gör det. Och gör det ordentligt. Öppna ditt hjärta och adoptera några höns!

Omlet möter Den fantastiska hönshotellägaren Kat med höns och ett rosa Eglu Cube hönshotell

 

This entry was posted in Höns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *