Omletbloggen

Så väljer du rätt bur till din kanin eller marsvin

Så väljer du rätt bur till din kanin eller marsvin

Undrar du vilken bur som är bäst för dina kaniner eller marsvin? Det är lätt för både blivande och existerande husdjursägare att känna sig vilsna med tanke på alla olika alternativ som finns idag. Vi hjälper dig att bestämma hur du väljer rätt hem för dina små husdjur och hur du kan hjälpa dem att njuta av sitt nya hem så mycket som möjligt.

Att välja rätt bur

Det finns flera viktiga faktorer att tänka på när du ska välja bur till din kanin eller marsvin. Materialet, storleken och var du ställer deras bur kommer i hög grad att påverka hur du tar hand om dina lurviga vänner, så du behöver tänka igenom detta noggrant. Med dessa riktlinjer kommer du att kunna välja en bur som passar alla dina behov.

Inomhus eller utomhus

Kaniner och marsvin kan du ha inomhus, men de är lika glada utomhus i en välisolerad bur med en rymlig kanin- eller marsvinsgård så att de har mycket plats där de kan springa och leka. Om du lämnar dem lösa i hemmet, kommer de att hitta sladdar, golvlister eller andra föremål att tugga på. Och även om du kan träna dem att använda en kattlåda, kommer du förmodligen att behöva sopa upp avföring var och varannan timme. Att ha husdjuren utomhus gör det lätt att rengöra deras bur och husdjursgård, och du behöver inte oroa dig för att de knaprar på något de inte borde.

Att ha dina kaniner eller marsvin utomhus året runt är inte bara möjligt, utan även enkelt med en välisolerad bur. Väderskydd för kanin- och marsvinsburar kan läggas till som ytterligare ett lager isolering när vädret är sämre och överdrag till kaningårdar ger skugga och skydd från regnet.

Men inte alla kaninraser och marsvinsraser trivs utomhus – särskilt inte i extremt väder. Särskilt marsvin föredrar ett mildare klimat, medan många kaninraser klarar sig bra utomhus. Men att ta in och ut dem hela tiden är inte bra, eftersom de kommer att vänja sig vid det ena eller det andra och de klarar inte av plötsliga temperaturförändringar så bra. Raser som behöver observeras noggrant när de hålls utomhus är:

Kaniner

Marsvin

  • Alpaca
  • Coronet
  • Merino
  • Peruviansk
  • Sheltie
  • Skinny Pig (dessa bör aldrig bo utomhus)
  • Texel

Tänk på storleken

Kaniner och marsvin är väldigt sociala djur, och behöver sällskap av minst en annan kanin eller marsvin. Du kan ha kaniner och marsvin tillsammans men de har olika kostbehov och behöver sitt eget utrymme, så det är bäst att börja med en sort åt gången och att alltid ha dem i par. Kastrerade hanar och honor passar bra ihop, liksom samkönade par (även om kaniner alltid bör kastreras även i samkönade par, för att undvika slagsmål).

Ett hem för dina kaniner och marsvin är mycket mer än bara en bur för skydd och sömn – de bör också ha en gård som är tillräckligt stor för dem att springa och leka i. Precis som för andra husdjur är det bra för både kaniner och marsvin att ha så mycket plats som möjligt. Ger dem extra utrymme med Zippi tunnelsystem och Zippi lekhagar som gör att du kan anpassa dina husdjurs uppsättning och ge dem extra utrymme utomhus utanför deras bur, på ett säkert sätt.

Se till att det finns plats för dig

Glöm inte att tänka på att du också vill kunna spendera tid med dina kaniner eller marsvin när du väljer deras bur. Ge dig själv gott om utrymme så att du enkelt kan fylla på deras mat och vatten, och så att du får plats i kanin- eller marsvinsgården för att spendera tid med dem. Om det inte är möjligt för dig att komma in i kanin- eller marsvinsgården, kan du lägga till en lekhage till kaniner eller marsvin som du lätt kan gå in i för att spendera kvalitetstid tillsammans med dina husdjur. En walk-in kaningård är också ett bra tillägg om du har plats, eftersom det gör det extra bekvämt att spendera tid med dina små husdjur, och ger enkel åtkomst för rengöring eller för att ändra om i deras kaningård för att ge dina husdjur variation när det gäller lek och motion.

Materialet spelar roll

Traditionellt har kanin- och marsvinsburar tillverkats av trä, som är ett lättillgängligt och billigt material. Men med tiden kommer trä att ruttna, tak kommer att behöva repareras eller bytas ut, och nätet som hålls fast av häftklamrar kommer att lossna. Och trä är ett väldigt lockande material för kaniner och marsvin att gnaga på, vilket är en risk inte bara för burens strukturella integritet, utan även för ditt husdjurs hälsa. Behandlat trä kan vara giftigt om ditt husdjur skulle få i sig det, och små eller stora träbitar kan skapa hinder i ditt husdjurs matsmältningskanal. Trä absorberar också ammoniak från urin och är svårt att hålla rent, även med kartong eller papper på golvet, eftersom detta kommer att bli blött och strimlas sönder av ivriga tassar.

Kanin- och marsvinsburar av plast ruttnar inte, deformeras inte, utgör ingen gnagrisk för dina husdjur och har inget tak som behöver läggas om. De är väderbeständiga, absorberar inte fukt eller lukter och kan hålla en hel livstid. Och istället för nät som hålls på plats med häftklamrar, är Omlets husdjursgårdar för marsvin och kaniner gjorda av ett starkt armeringsnät i stål som hålls på plats med starka, väderbeständiga klämmor. Eglu Go burar för kaniner och marsvin är lätta att rengöra och kan lätt flyttas när du lägger till hjul och handtag. Detta gör Eglu Go till en bra investering som kan hjälpa dig att spara både tid och pengar. Och med en ströbricka som lätt kan dras ut och rengöras, kan du se till att deras bur alltid är i toppskick.

Möblera deras hem

När du har valt ut buren och husdjursgården till dina kaniner eller marsvin, är det dags att lägga till tillbehör. Du kan till exempel lägga till godsaksbehållare för kaniner, Zippi-plattformar, och kaningömställen och lektunnlar som gör att du kan underhålla och engagera dina små husdjur och berika deras miljö. Dessa produkter hjälper dig också att interagera med dina husdjur på en helt ny nivå och bygga band mellan er som varar livet ut.

Omlet och dina kaniner och marsvin

Vi nöjer oss inte med medelmåttiga burar för extraordinära husdjur – så vi tillverkar produkter för kaniner och marsvin som trotsar normen. Våra produkter vill också hjälpa dig att föra dig närmare dina husdjur. Från lättrengjorda burar, rymliga husdjursgårdar för utomhusbruk, och det unika Zippi tunnelsystemet – du kommer att bli förundrad över hur roligt det kan vara att umgås med dina kaniner och marsvin.

Så väljer du rätt bur till din kanin eller marsvin

 

 

This entry was posted in Kaniner


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *