Omletbloggen

Ska jag skaffa en till katt? Fördelar med att ha en kompis till din katt

Funderar du på att utöka din kattfamilj? Det är ett stort beslut att bestämma om du ska skaffa en till katt, och det kan verka både spännande och skrämmande. I den här bloggen kommer vi att fördjupa oss i den spännande kattvärlden och utforska de många fördelarna med att välkomna en ny katt till ditt hem. Upptäck hur givande det kan vara att ha flera katter i ditt liv och hur det kan göra din nuvarande katt mindre ensam.

En kvinna klappar katter som sover på Maya Donut kattbäddar från Omlet

Funderar du på att skaffa en till katt?

Börja med att fundera på varför du vill ha en till katt. Är det för att du vill ha sällskap till din nuvarande katt? Har du tid och resurser att ta hand om ett till husdjur? Är du beredd på de potentiella utmaningarna som kommer med att introducera en ny katt i ditt hem? Detta är viktiga frågor att ställa sig själv innan du fattar ett beslut.

Två katter betyder för det mesta två av varje. Katter är till exempel inte så förtjusta i att dela badrum, så du kommer behöva en till kattlåda. Och så är det den ekonomiska aspekten – att ha två katter är dubbelt så roligt, men det kostar också dubbelt så mycket. Så innan du lägger till ett nytt katträd till ditt vardagsrum, se till att du är beredd på alla extra kramar, bus och ständiga liv och rörelse som du kommer få av dina två katter.

Behöver katter en kompis?

Har du någonsin undrat om din katt behöver en kompis för att sträckkolla på Netflix medan du är på jobbet? En del katter är nöjda med att vara ensamma, medan andra gärna vill ha lite sällskap för att inte bli uttråkade. Precis som oss människor är katter sociala varelser med sina egna unika personligheter och preferenser. I naturen bor katter i grupper som kallas kolonier, och de formar nära band med andra katter som ingår i kolonierna.

Att ha en kompis kan ge din katt social interaktion, mental stimulans och motion genom lek. Men medan vissa katter trivs i ett livligt hushåll med flera katter, föredrar andra att vara den enda katten i en lugnare miljö. Så innan du skaffar en till katt, fundera en stund på hur din katts individuella behov och personlighet är.

Tecken på att din katt vill ha en lekkamrat

Fortfarande osäker på om din katt behöver en kompis? Här är några tecken på att din katt skulle välkomna en ny fyrbent familjemedlem med öppna tassar:

Katten jamar på natten i en ensam serenad: Börjar din katt plötsligt jama vid udda timmar på natten? Även om det kan låta som att den provsjunger för en kattkör, kan detta faktiskt vara ett rop på sällskap. Katter är sociala djur och om din katt jamar mitt i natten kanske den bara längtar efter en kompis att sjunga med.

Katten vill sitta i ditt knä hela tiden: Du sätter dig ner för en lugn kväll med en god bok och plötsligt har du en spinnande pälsboll i ditt knä som vill ha din uppmärksamhet. Även om det är skönt att känna sig behövd, kan det vara ett tecken på att din katt är sugen på kattsällskap om den alltid vill ligga i ditt knä så fort du sätter dig ner. När allt kommer omkring kan inget kliande under hakan i världen ersätta det sällskap och kamratskap som en annan katt kan ge.

Katten vill ständigt ha din uppmärksamhet: Trånar din katt ständigt efter uppmärksamhet, även efter en lång dag med mys och lek? Även om du kanske är centrum i deras universum, kan ibland inte ens de mest hängivna mänskliga ägarna stilla din katts längtan efter sällskap. Om din katt ständigt vill ha din uppmärksamhet och sällskap, kan det vara en ledtråd att den längtar efter en kattkompis att dela sina upptåg med.

Så introducerar du en ny katt

Att introducera en ny katt i ditt hem kräver tålamod och noggrann planering för att se till att introduktionen går så smidigt som möjligt. Innan du tar hem din nya lurviga vän, gör iordning ett separat rum för den nya katten där alla nödvändigheter som mat, vatten, kattlåda och leksaker finns. Ge sedan katterna möjlighet att lukta på varandras saker. Låt dem gradvis vänja sig vid varandras doft genom att byta sängar eller använda en doftavgivare med feromoner. Detta gör att de kan vänja sig vid varandra innan det fysiska mötet äger rum.

När du har sett till att båda katterna känner sig hemmastadda och nöjda i sina utrymmen är det dags för introduktionen. Introducera sakta katterna för varandra genom övervakade interaktioner, med hjälp av positiv förstärkning och godsaker för att belöna ett lugnt beteende. Se till att ge katterna gott om vertikalt utrymme och gömställen där de kan dra sig tillbaka om de känner sig överväldigade. Och viktigast av allt, ha tålamod och låt katterna etablera den nya relationen i sin egen takt.

Produkter för hushåll med mer än en katt

När det gäller hushåll med flera katter kan det göra stor skillnad att ha rätt produkter. Lyckligtvis har Omlet flera produkter som gör att du kan behålla lugnet hemma och som kan underhålla dina lurviga vänner i timmar i sträck. Här är några oumbärliga saker för ett harmoniskt hem:

Katträdet Freestyle för inomhusbruk: Föreställ dig detta: en hög oas med klösträd, trappsteg med dynor, och hängmattor, där dina katter kan släppa lös sina naturliga instinkter utan att slita på dina möbler. Detta underverk på flera nivåer ger gott om utrymme för att klättra, vila och markera sitt territorium, samtidigt som dina katter blir stimulerade och underhållna.

Switch LED klösträd: Knyt an till din katt på ett nytt sätt med detta ultimata klösträd. Med sin eleganta design, fjärrkontroll och inbyggda LED ljusshow, är det här klösträdet mer än en snygg och praktisk möbel. Det är designat för att efterlikna bytets rörelser, lockar fram din katts medfödda jägarinstinkter och låter den hoppa, kasta sig och jaga ljusen. Dessutom är det hållbara materialet i sisal perfekt för att tillfredsställa din katts naturliga lust att klösa, vilket gör att ditt hem kan besparas från klösmärken.

Kattgård för utomhusbruk: Ge dina inomhuskatter en smak av naturen med en trygg kattgård från Omlet. Denna rymliga inhägnad för utomhusbruk ger dina katter frisk luft, solsken och gott om utrymme att ströva omkring utan risk för att de ska fly eller skada sig. Med flera nivåer, ramper och till och med ett mysigt skydd för att vila, kommer dina katter att uppleva det som att de är på en spännande safari mitt i sin egen trädgård. Våra kattgårdar kan också förlängas och delas in i sektioner med skiljeväggar, så de är perfekta för att introducera nya katter till varandra.

Omlet och dina katter

Det är ett stort beslut att skaffa en ny kompis till dig och din nuvarande katt. Men med lite tålamod, planering och rätt produkter för ett harmoniskt hem med flera katter, kan du skapa en glad och tillfredsställande miljö för alla dina katter. På Omlet vet vi att de flesta underbara ögonblicken inträffar när vi får kontakt med våra husdjur – och när de får kontakt med varandra. Med produkter som Katträdet Freestyle för inomhusbruk och Switch klösträd i sisal, har vi skapat fler sätt att föra dig och dina katter närmare varandra än någonsin tidigare.

Katter leker i katträdet Freestyle från Omlet

 

 

This entry was posted in Katter


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *