Omletbloggen

Så håller du din kanin eller marsvin sval när det är varmt ute

Att hålla din kanin eller marsvin sval när det är varmt ute på sommaren är något som alla kanin- och marsvinsägare behöver tänka på vid den här tiden på året. Det är underbart att spendera tid med dina kaniner och marsvin på sommaren, men det varma vädret kan göra både dig och dina husdjur stressade. Här är några tips och tricks för att hålla dina kaniner och marsvin svala när det är som varmast ute.

En flicka matar en kanin en vattenmelon genom Eglu Go kaningård

Hur varmt är för varmt?

För det första är det viktigt att veta när det helt enkelt är för varmt för dina kaniner och marsvin att vara utomhus. Svaret på hur varmt är för varmt är subjektivt och beror på flera faktorer, som:

  • Din kanin eller marsvins ålder och ras
  • Den egentliga temperaturen ute kontra hur varmt det känns (med tanke på luftfuktighet)
  • Hur mycket skugga som finns
  • Hur länge värmen kommer hålla i sig

Som en allmän regel bör du titta efter tecken på obehag från dina kaniner och marsvin när det är över 27 grader varmt ute. Tecken på att dina kaniner och marsvin är för varma och har drabbats av värmestress är:

  • Snabb eller ytlig andning
  • Andning med öppen mun (flåsande)
  • Dreglande
  • Letargi

Värmestress kan snabbt utvecklas till värmeslag om den lämnas obehandlad. När din kanin eller marsvin drabbas av värmeslag kan det orsaka skador på deras inre organ som inte går att bota. Tecken på värmeslag är samma som för värmestress, samt medvetslöshet eller kramper. Om du misstänker att din kanin eller marsvin har drabbats av värmeslag, ring din veterinär genast.

Så håller du dina kaniner och marsvin svala

Som tur är finns det flera sätt att hålla dina kaniner och marsvin svala i sommarvärmen. Dessa säkerhetsåtgärder för kaniner och marsvin kommer att hjälpa till att skydda dina husdjur från värmen och göra det möjligt för dem att spendera mer tid utomhus.

En välisolerad bur

En isolerad kanin- eller marsvinsbur är det första du behöver för att skydda dina husdjur mot värmen. Eglu Go kanin- och marsvinsbur har dubbelisolerade väggar med ventiler för ett ökat luftflöde, vilket hjälper till att hålla buren svalare än temperaturen utanför. Välj en skuggig plats för buren för att hålla ditt husdjur ännu svalare. När det är varmt ute kan du lägga frysta vattenflaskor inuti buren. Dina husdjur kommer då att lägga sig på dem för att svalka sig, vilket hjälper till att sänka temperaturen i buren.

Ge dem mycket skugga

Din kanin- eller marsvinsgård bör stå på en skuggig plats, för att hålla skadliga UV-strålar och den värsta värmen borta från dina husdjur. Rejäla överdrag till husdjursgården utomhus håller solen borta, så att dina kaniner och marsvin kan få skugga. Ställ vatten i de skuggade områdena för att förhindra algtillväxt och för att hålla vattnet svalare. Och precis som i buren kan du lägga frysta vattenflaskor runt om i ditt husdjurs skuggiga gård för att ge dem extra avkylning.

Ge din kanin eller marsvin en svalkande förrätt

Att ge frysta godsaker till dina kaniner och marsvin kan räcka långt för att hålla dem svala. Här är några idéer för kanin- och marsvinsvänliga frysta godsaker:

  • Frukt som bananer eller jordgubbar
  • Grönsaker som gröna bönor, majs, spenat eller broccoli
  • Hemgjorda frysta godsaker eller “glass” (med en pinne av äppelträ, eller ingen pinne) gjorda av blandade frysta frukter och grönsaker

Lägg de frysta godsakerna i en Caddi godsaksbehållare för kaniner och marsvin för att hålla dem fräscha längre och häng den i en skuggig del av deras husdjursgård. Du kan också lägga till isbitar i deras vattenflaska för att hålla vattnet svalt.

Det finns även uppfriskande godsaker som hjälper dina kaniner och marsvin att hålla sig svala. Dessa är inte frysta, men de hjälper till så att ditt husdjur får i sig extra vätska och när de förvaras i kylen ger de fortfarande en kylande effekt:

  • Äppelskivor
  • Bär
  • Sallad
  • Vattenmelon

Andra tips på att få bukt med värmen

Det finns några andra saker du kan göra för att skydda ditt lilla husdjur i värmen. Några exempel är:

  • Ställ en vattenspridare så att den sprider vatten över en del av din kanin- eller marsvinsgård. Du kan antingen sätta på den manuellt eller ställa en timer så att den sätts på under den varmaste delen av dagen.
  • Ställ en stor fläkt ovanför kanin- eller marsvinsgården, eller i ett hörn i en walk-in marsvins- eller kaningård. Se till att dina husdjur inte kan komma åt några sladdar eller rörliga delar av fläkten.

Använd en kombination av båda dessa för att få den största effekten.

Vad man kan göra när det är för varmt ute

Beroende på var du bor, din kanin eller marsvins ålder och ras och deras allmänna hälsotillstånd, kan det ibland vara för farligt för ditt lilla husdjur att vara ute. Detta kan vara fallet under en värmebölja eller i områden med hög luftfuktighet.

Om du behöver flytta din kanin eller marsvin till svalare temperaturer, försök att ha kvar dem utomhus om möjligt. Ett välventilerat garage, ladugård eller skjul kan räcka för att ge dem en mer behaglig temperatur.

När det inte är möjligt att hitta skuggiga och svala alternativ ute, behöver du ta med dig dina kaniner eller marsvin in. Detta bör inte göras lättvindigt, eftersom kaniner och marsvin som lever utomhus året runt är vana vid att vara i varierande temperaturer. Att ta in dem i en miljö med stabil temperatur kommer att acklimatisera dem till det och de kommer då att behöva stanna inomhus tills utomhustemperaturen är stadigt lägre.

Det är vanligt att marsvin hålls inomhus och placeras utomhus när det är dags att leka. För dessa husdjur bör besök utomhus begränsas till tidiga morgnar och sena kvällar på sommaren, för att undvika den varmaste delen av dagen. Detta gäller även för kaniner som hålls inomhus.

Omlet och dina små husdjur

Sommaren har sina utmaningar, men det betyder inte att du inte ska kunna njuta av den med dina husdjur. Med våra kanin- och marsvinsburar, stora kanin- och marsvinsgårdar för utomhusbruk och överdrag till kanin- och marsvinsgårdar, kan du ge massor av skugga åt dina husdjur under hela sommaren. Och med produkter från Omlet kan du njuta av en fryst godbit tillsammans med dina kaniner eller marsvin och vara lugn i vetskapen att de är säkra hela sommaren.

Två marsvin leker i Eglu Go marsvinsgård

 

This entry was posted in Kaniner


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Popular Posts