Omletbloggen

Jeremy Garys guide till ruggning

Hönsskötaren Jeremy Gary med sin flock

Jeremy Gary bor i Venice, Florida. Han är make, pappa till två pojkar, stolt hönsägare och Omlet-ambassadör. Det mesta av hans kunskap om hönshållning har han fått genom att pröva sig fram, och genom råd från erfarna hönsskötare. Långt innan han blev Omlet-ambassadör köpte Gary sin första produkt från Omlet, ett Eglu Cube hönshus. Designen på detta hönshus förändrade upplevelsen av att ha höns för hans familj. I Garys yrkesliv äger och driver han en konsultverksamhet inom byggnadsindustrin. Kunskap om temperatur och fuktdynamik i det varma, fuktiga klimatet i Florida har visat sig vara till stor hjälp även när det gäller höns. På fritiden gillar Gary att umgås med sin familj och aktiviteter utomhus – hans favorit är att paddla till stranden några timmar före solnedgången.


Som hönsägare vill vi alla det bästa för våra fjäderklädda vänner. Efter en tid när vi har prövat oss fram har vi nu etablerat en rutin som fungerar för vår flock. Hönsen är glada och friska och vi känner att vi verkligen förstår vår flocks behov. Och så en dag dyker det upp fjädrar på marken. Till en början är det en eller två fjädrar här och där och sedan börjar flera fjädrar dyka upp. Vad är det som händer? Oroa dig inte, detta är en naturlig process som alla höns går igenom som kallas för ruggning. Ruggning är den naturliga processen när höns byter fjädrar. Med lite extra omsorg och uppmärksamhet kan vi hjälpa våra befjädrade vänner genom denna processen. Omlet har unika genomtänkt designade produkter som kan bidra till att främja en ren, säker och bekväm miljö, vilket är väldigt viktigt under denna period.

Hur du märker att dina höns ruggar

Låt oss prata lite om vad ruggning är och hur man upptäcker det. Ruggning är en normal process för höns som hjälper dem att förnya sina fjädrar och förbereda sig för årstidsväxlingar. Hönsen fäller sina gamla fjädrar och nya växer ut. Det är en naturlig och nödvändig cykel som hjälper hönsen att behålla både hälsa och utseende. Fjädrarna är viktiga för hönsen eftersom de ger värme och skydd åt dem. Ruggningsprocessen gör att hönsen kan ersätta skadade, slitna eller smutsiga fjädrar med fräscha, rena och starka nya fjädrar. Ruggning sker vanligtvis en gång om året, men det kan variera beroende på ras, ålder och miljö hos hönsen.

Alla djur går igenom någon typ av förändring när sommaren övergår i höst och när årstiderna förändras. Hundar kan till exempel fälla sin sommarpäls och få ny vinterpäls. Vilda fåglar på norra halvklotet flyger söderut inför vintern. Andra djur går i ide under vintern. För höns innebär årstidsväxlingen ofta ruggning. Så att förstå vad ruggning är och varför det uppstår är viktigt för alla hönsägare. När vi förstår att det både är normalt och naturligt kan vi hjälpa vår flock på bästa sätt under hela processen.

De tre faserna av ruggning

Ruggning kan ta allt från några veckor till några månader, beroende på den individuella hönan. Under ruggningsprocessen kan en hönas beteende förändras avsevärt. Till exempel kan en höna sluta lägga ägg, minska sin totala aktivitet eller tappa aptiten. Det är inte ovanligt att hönor är irriterade under ruggning, eller kanske till och med lite socialt motvilliga. En del hönor väljer att spendera mer tid själva borta från resten av flocken. Alla hönor reagerar olika på ruggningsprocessen. Kom bara ihåg att detta är en normal, naturlig händelse i deras liv, även om det är en stressig tid för dem.

Det finns 3 faser av ruggningsprocessen: förstadiet, ruggningsstadiet och efterstadiet.

Fas ett

Förstadiet är den första fasen. Tänk på detta som viloperioden innan ruggningen börjar. Det är här du kan märka beteendeförändringar hos hönsen, som minskad aktivitet, mindre aptit och att de slutar lägga ägg. Syftet med förstadiet är att spara energi och förbereda dem för fjäderbytet. Att tappa och byta ut fjädrar kräver mycket energi! Detta förstadium kan vara alltifrån några dagar till några veckor.

Fas två

Den andra fasen är den faktiska ruggningsfasen. Detta är perioden när en höna börjar tappa sina fjädrar. Fjäderförlusten har vanligtvis ett mönster, då den brukar börja vid huvudet och halsen och sedan gå ner mot stjärten. Under denna tid kan en höna se bar och fläckig ut. Under hela ruggningsprocessen är hönsen ofta mer irriterade och de kan vilja undvika andra fåglar. Att se denna stora förändring i deras beteende kan vara stressigt för en hönsägare om man inte förstår exakt vad som orsakar det och varför det inträffar.

Fas tre

Den tredje och sista fasen av ruggningsprocessen är återväxtfasen. Nya fjädrar kommer att börja växa där de gamla fjädrarna har tappats. De nya fjädrarna kallas ibland för pennor och kan se ut som små tunna spikar med en vaxartad beläggning. Nyutväxta fjädrar är känsliga och kan lätt skadas. Du kanske märker att din höna putsar dem mer än vanligt när de arbetar för att ta bort vaxbeläggningen och fluffa upp sina nya fjädrar. Efter några veckor kommer den nya fjädertillväxten att vara komplett, och din höna kommer att återfå sitt normala utseende. Fysisk aktivitet och social interaktion med flocken återgår då till det normala, och hönan kommer att fortsätta lägga ägg som vanligt.

Jeremy Garys flock

Hur du kan hjälpa dina hönor under en ruggningsperiod

Det är viktigt att dina höns får rätt näring för att hjälpa dem att få friska, nya fjädrar. Att byta fjädrar kräver nämligen mycket energi! En kost med mycket protein är nyckeln och ett foder med högt proteininnehåll rekommenderas. Många hönsägare ger sina höns extra protein under ruggningsperioden i form av proteinrika godsaker. Mjölmaskar och larver av svarta soldatflugor är utmärkta proteinkällor som din flock kommer att älska. Se alltid till att din flock har tillgång till rent, färskt dricksvatten. Detta är viktigt varje dag, men särskilt under ruggningsperioden.

Medan hönsen går igenom ruggningsprocessen finns det några enkla saker som du som hönsägare kan göra för att hjälpa dem under denna stressiga period.

  • Undvik att störa hönsen i onödan under ruggningsperioden. Ruggning kan göra dem mer känsliga och irriterade än normalt. Hantera dina höns försiktigt under denna tid och ha extra tålamod och förstående för om de vill ha lite ensamtid.
  • Se till att dina höns är säkra och bekväma. Ruggning kan göra höns mer sårbara för värme, kyla, regn och snö, såväl som för rovdjur. Det är viktigt att de är skyddade mot väder, vind och potentiella rovdjur.
  • En proteinrik kost för att främja fjädertillväxten är också viktig. Du kan komplettera deras foder med godsaker som mjölmaskar, larver av svarta soldatflugor eller solrosfrön.
  • Rent, färskt vatten är såklart också viktigt, så att dina höns inte blir uttorkade under ruggningen. Och ett rent hönshus kommer hjälpa till att förhindra parasiter och infektioner, vilket kan förvärra ruggningen eller orsaka infektioner.

Omlet och din flocks ruggning

Det är här Omlet-familjens produkter kan spela en viktig roll för att hjälpa din flock under ruggningsprocessen genom att ge dina höns säkerhet och komfort. Den unika konstruktionen hos Omlet Eglu Cube hönshusär lätt att rengöra, med sin unika och lättstädade plastdesign. Den hållbara konstruktionen skyddar hönsen från rovdjur under ruggningsperioden, när de är extra sårbara. Och Eglu Cube är designad med komfort i åtanke, och har både utmärkt ventilation och överlägsen isolering.

Ruggning där du bor

Beroende på var du bor kan dina höns behov under ruggningsperioden variera. Om du till exempel bor på en plats med kallt klimat, kanske du vill ge dina höns lite extra värme för att skydda några av de utsatta områdena på deras kropp under ruggningen.

Vi bor i sydvästra Florida, så kyla är inte ett problem på hösten för oss. Faktum är att det är tvärtom – värme och luftfuktighet kan fortfarande vara ett problem även i oktober! Vi har en väldigt varm och fuktig sommar som varar långt in på hösten. Ruggningen börjar ofta i slutet av sommaren. För att hjälpa våra höns igenom denna period ger vi dem alltid massor av skugga och isiga godsaker, som tex. isbitar i vatten eller fryst vattenmelon. För proteinrika snacks älskar vår flock larver av svarta soldatflugor.

Genom att förstå vad ruggningsprocessen är, kan du ge stor omsorg och stöd till din flock för att hjälpa dem genom denna stressiga period. När du ger din flock viktiga saker som en proteinrik kost och en säker, ren och bekväm bostad, kommer dina höns att komma ur ruggningsprocessen med en helt ny uppsättning fjädrar som kommer finnas kvar under hela året. Och jag glömde nästan att nämna det viktigaste av allt för att hjälpa din flock genom en ruggningsperiod – en extra dos kärlek från dig som hönsägare!

Omlet har ett fantastiskt sortiment av produkter för din flock under ruggningsprocessen men även under hela uppfödningsprocessen. De har verkligen unika och väldesignade produkter som har förändrat vår upplevelse av att ha höns. Innan jag blev Omlet-ambassadör var jag stolt ägare till flera av deras produkter. Jag uppmuntrar dig att kontakta Omlet för att lära dig mer om hur deras produkter kan hjälpa dig att förenkla din hönsskötsel lika mycket som de har gjort för vår familj.

Vårt Eglu Cube hönshus överlevde till och med en kraftig orkan. Men det är en historia för ett annat blogginlägg.

Jeremy Gary matar sin flock bredvid Eglu Cube hönshus från Omlet

This entry was posted in Höns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Popular Posts