Omletbloggen

Kan man designa hamsterglädje?

Omlets designers inleder varje nytt projekt med en fråga: vad kommer att föra oss närmare våra husdjur? Sedan delar vi upp den frågan i många fler frågor. Hur lever vilda hamstrar? Vad är det vi människor gillar så mycket med att ha en hamster? Vilka utmaningar finns det med att ha en hamster som husdjur? Det här är några av de frågor vi ställde när vi började skapa vår nya hamsterbostad.

Det finns en uppfattning om att hamstrar är bra som första husdjur; ett husdjur man kan börja med som förberedelse för ett mer krävande husdjur. Vi tycker att dessa intelligenta, flitiga små varelser förtjänar bättre, så vi vill ändra denna uppfattning och visa hur en hamster kan berika ditt liv och hur du kan berika deras liv.

Barn vid Omlets hamsterbostad

GRUNDLIG RESEARCH

Vi började vår research med att utöka vårt team av kontorshamstrar och gerbiler, och köpte de mest rekommenderade burarna på marknaden och studerade hur vårt lilla team av husdjur betedde sig i dem natt och dag. Vi pratade med husdjursägare och veterinärer, läste på forum, i böcker och bloggar. Vi spenderade timmar på YouTube och TikTok och tog till oss all information vi kunde få från människor och hamstrar över hela världen.

Vi landade på några nyckelprinciper för hamsterglädje som vi lyckades urskilja från denna research och våra egna observationer.

TITTA PÅ HAMSTERNS BETEENDE

Så vad avgör hur en hamster mår i en ny miljö? Då hamstrar är små, nattaktiva och gillar att gömma sig, är det inte alltid enkelt att svara på.

“Det finns beteenden du kan titta efter, som att din hamster gnager på stängerna i buren, vilket är ett vanligt beteende. Sedan kan de klättra uppför och runt metallen i sin bur, vilket kan vara ett tecken på att de inte har tillräckligt med utrymme i sin bur. Hamstrar tuggar och klättrar, så en del klättring och gnagande är inte nödvändigtvis ett tecken på stress – men om det är konstant indikerar det att de inte har tillräckligt med plats eller stimulerande aktiviteter.”

Josh, chef för produktdesign

STORLEKEN HAR BETYDELSE

Vi fann att större är bättre.

“Hamstrar gillar att ha en kontinuerlig golvyta. Vi kartlade deras rörelsemönster med hjälp av värme och nattkameror och kunde se att de använder samma gångvägar hela tiden, genom att konsekvent utnyttja både horisontellt och diagonalt utrymme.”

Josh, chef för produktdesign

TÄNK PÅ DJUPET

Att tänka på djupet är lika viktigt som att tänka ytligt.

“Hamstrar gillar att gräva, så det är viktigt att ha en ströbricka som låter dem utnyttja det vertikala utrymmet.”

Finn, produktingenjör

OLIKA ZONER

Det som dock var intressant var hur de använde sitt utrymme.

“Lite som vi brukar hamstrar ha olika områden för olika användningsområden. Ett skafferi. En toalett. Ett sovrum. De bygger i princip små rum.”

Jack, senior produktingenjör

FÖDDA ATT SPRINGA

En hamsterhobby korades till klar vinnare.

“Hamstrar älskar att springa. De kan springa 1.6 km varje natt. Så ett bra motionshjul är verkligen viktigt.”

Sophie, praktikant på designavdelningen

SE MEN INTE HÖRA

Ett stort hinder som stod i vägen för människors och hamstrars lycka var själva buren – även rymliga burar som till synes mötte alla hamsterns behov.

“Problemet med många hamsterburar är att de för oväsen. De skramlar och motionshjulet gnisslar. Och de ser fula ut. Vissa är jättefula och ser ut som stora metallådor. Och det betyder att hamstern ofta ställs på en avlägsen plats – utom synhåll och utom hörhåll.

Vårt mål var att göra vår bur både snygg och tyst så att din hamster kan bo i vilket rum som helst hemma, och på så sätt vara närvarande och en del av familjen, vilket uppmuntrar till interaktion.”

Jack, senior produktingenjör

VIKTEN AV BERIKNING

När vår forskning bekräftade olika teorier, fokuserade vi allt mer på berikning. Josh, vår huvuddesigner på projektet, sammanfattar det så här:

“Om vi ​​tar katter och hundar som exempel, är deras naturliga livsmiljöer inte vardagsrum och kök. Men det betyder inte att de inte är glada över att bo i dem. Genom att leva tillsammans med katter och hundar har vi skapat sätt att berika deras liv – vi kan berika deras liv genom aktiviteter som vi gör med dem för nöjes skull och för att de ska få motion.

Vi närmade oss hamstervård på samma sätt. Vi ville designa ett komplett system för att göra tiden tillsammans med din hamster mer instinktiv och rolig, och för att ge din hamster många möjligheter att få sina behov tillgodosedda på sina egna villkor också.

Vi tittade på andra produkter på marknaden och även om många kom med tillbehör, var många av dessa billiga och olämpliga. Så även om buren i sig var populär, sa ägarna ofta att de extra bitarna som följde med hamnade direkt i soptunnan. Och motionshjulet var ofta litet och gnisslade. Man fick ofta små gömställen i plast. Vi ville göra saker annorlunda. Vi ville se till att allt vi inkluderar har ett verkligt syfte och fungerar för både hamstrar och människor.”

Josh, chef för produktdesign

VIKTEN AV ETT BRA MOTIONSHJUL

Hamsterhjulet var verkligen viktigt från första början, eftersom våra observationer hade visat oss hur mycket tid våra hamstrar och gerbiler spenderade i det. Men det behöver ha en hög kvalitet och vara lämpligt för ändamålet.

“När man skapar ett hamsterhjul måste man se till att det är tillräckligt stort för att de större raserna ska kunna sträcka ut ryggen helt och springa i en rak position, snarare än böjd, vilket kan skada ryggraden. Men det behöver också vara tillräckligt lätt för att de mindre raserna ska kunna röra sig lätt i det.

Sedan ur en mänsklig synvinkel var vi tvungna att se till att hjulet var tyst, för feedbacken vi fick är att hamsterhjul gnisslar, och det är en verkligt avskräckande effekt för folk när de funderar på om de ska skaffa en hamster.

Vi satte in kullager, vilket hjälper hjulet att gå riktigt smidigt. Vi gjorde om det hela vid ett tillfälle, eftersom vi inte var helt nöjda. Förutom att testa decibelmätaren tog vi hem hjulet och testade det i våra egna sovrum och det är verkligen tyst!”

Jack, senior produktingenjör

En hamster i hamsterbostadens motionshjul

GÖMSTÄLLEN

“Till en början försökte vi göra tillbehör som inte gick att tugga. Men vi bytte snart taktik, eftersom hamstrar och gerbiler gillar att tugga, det går inte att komma ifrån. Så vi började titta på naturliga material.

Då bestämde vi oss för att göra gömställen av trämassa, som kan tuggas. De är biologiskt nedbrytbara och kan bytas ut utan att det kostar mycket. Och de påminner om hamsterns livsmiljö i naturen. Strö är bra för att gräva i men det är inte bra för att göra gömställen i eftersom det kollapsar. Tanken med våra gömställen i trämassa är att du ställer dem under eller ovanpå ströet och de faller inte ihop, så att din hamster kan gräva tunnlar på en mindre yta.”

Sophie, praktikant på designavdelningen

KUL FÖR DIN HAMSTER PÅ OLIKA NIVÅER

“Vi tittade också på hur vi kan lägga till variation till hamsterbostaden och designade plattformar och ramper som du kan lägga till, vilket ger din hamster fler ytor och nivåer att röra sig på. Så nu kan du skapa olika nivåer var som helst i bostaden. Och de är riktigt lätta att sätta ihop och säkra för hamstern att använda.“

Finn, produktingenjör

EN SPILLFRI LÖSNING

Att göra vår hamsterbostad tillräckligt djup så att din hamster kan gräva var lätt, men det skapade ett nytt problem – spill av strö. Många hamsterägare vet hur frustrerande det kan vara att vakna på morgonen och upptäcka strö över hela golvet.

“När hamstrar gräver så sprids ofta ströet. Detta hände oss – vi kom in på morgonen och hittade strö överallt. Det blev en enda röra och det kändes både slösaktigt och irriterande!

På grund av detta fyller hamsterägare ofta inte botten av buren helt med strö, trots att hamstrar behöver ett djupt lager av strö. Så vi ville hitta en designlösning för att förhindra spill och designade vår djupare ströbricka. Den låter dig fylla ströbrickan hela vägen upp och förhindrar spill. Och du kan också fylla den ännu högre om du vill.”

Josh, chef för produktdesign

Vår ströbricka har en annan fördel också – den gör det även lättare att interagera med din hamster och att rengöra buren.

“Du kan lyfta av hela överdelen av buren, men den genomskinliga kanten som sitter ovanför ströbrickan sitter kvar. Det här är faktiskt väldigt användbart, för när du lyfter av överdelen på buren för att interagera med din hamster, flytta runt saker eller rengöra buren, håller denna kanten ströbrickan innesluten, så att hamstern inte kan fly.”

Sophie, praktikant på designavdelningen

LAGER på lager

Vi hade nu tre delar – ströbrickan, den genomskinliga kanten som finns ovanför ströbrickan och toppen av buren. Men vi behövde se till att dessa delar inte skulle skramla utan passa ihop perfekt och utgöra en helhet, vilket innebar en ny uppsättning problem.

“Vi gjorde hundratals prototyper; vi började med kartong, trä och 3D-utskrift. Eftersom det är en stor produkt skrev vi ut en del i taget, som till exempel ett hörn, så att vi kunde titta på det i väldigt små detaljer. Testning och förfining hjälpte oss att få varje bit rätt.

Vi har också ett väldigt nära samarbete med våra leverantörer. När man tillverkar sådana här delar får man naturligtvis en viss skillnad i måtten. Det finns alltid någon liten rörelse, vilket är en del av processen – det är oundvikligt – men det betyder att mätningarna inte är 100 % exakta. Denna avvikelse kallas för toleransintervall.

Vad man kan göra är att kontrollera det toleransintervallet så snävt som möjligt och för detta behövde vi samarbeta med vårt tillverkningsteam – eftersom det är noggrannhet och uppmärksamhet på detaljer som säkerställer att avvikelsen mellan varje del är minimal. Och det handlar om relationer. Så vi arbetar väldigt nära våra leverantörer för att få toleransintervallet riktigt snävt.

En annan sak som vi gjorde för att säkerställa att de tre sektionerna passade tätt ihop var att lägga till inskärningar på varje sektion. Dessa ger en vinkel som styr varje del när du skjuter den på plats, så att den sitter tätt precis där du vill ha den och stödjer den. En liten kant på fel ställe kan orsaka ett rejält vinglande, och det kan ge ifrån sig mycket ljud.”

Josh, chef för produktdesign

Sketcher på Omlets hamsterbostad

EN ELASTISK DESIGN

Förutom att de tre sektionerna av buren behövde passa ihop säkert, behövde det vara snabbt och enkelt att lyfta av varje del. Annars skulle det göra rengöring och interaktion med hamstern tidskrävande och krångligt.

“Det är här de elastiska banden verkligen kommer till sin rätt. Vi fann att alla hamsterburar på marknaden hade jobbiga metall- eller plastklämmor som var svåra och tidskrävande att öppna eller snabbt gick sönder. Så vi funderade på hur vi kan göra det här bättre. Och vi kom på elastiska band. De är mycket enklare att använda – väldigt effektiva och de ser snyggare ut. Och de är lätta för människor att lossa – det är en enkel rörelse men de håller allt säkert på plats”.

Finn, produktingenjör

UPPTÄCK SKILLNADEN

Med hamstrar är bästa praxis att göra en regelbunden ytlig rengöring av buren för att ta bort smutsigt strö, och mindre frekventa djuprengöringar som förstör dina husdjurs hårda arbete med att göra vägar och hålor i deras strö. Eftersom ett kännetecken för Omlets design är att våra produkter ska vara enkla att rengöra, behövde vår hamsterbur vara lätt att rengöra både ytligt och på djupet.

“Det är lätt att lossa de elastiska banden och lyfta av överdelen och det finns en stor bred dörr framtill. Vi såg till att allt vi designade passade igenom den och att du kan sticka in armen för att utföra snabba jobb. Vi såg också till att det inte finns några hörn eller skrymslen där smuts kan samlas – den rundade plastbrickan kan tömmas och torkas ren på nolltid.”

Sophie, praktikant på designavdelningen

LÄGG TILL ETT STATIV

Om vår hamsterbostad verkligen skulle integreras i människors hem, behövde vi fundera på var den skulle stå – eller snarare vad den skulle stå på.

“Vi hade ett koncept med en bricka som ställs ner i ett stativ – så du behöver inte skaffa stativet från början, utan du kan lägga till det senare. Vi ägnade flera månader åt att justera konceptet för att det skulle bli helt rätt. Vi har många sidor med skisser över till exempel benens diameter, och ökade den i små steg för att se vad som såg bäst ut.

Vi gjorde såhär med varje del av stativet och tänkte på helheten. Vi ville att stativet och buren skulle vara som en möbel som tilltalar både barn och vuxna. Vi ville att det skulle se lekfullt ut, men inte vara barnsligt.

Victoria (Omlets textildesigner) var väldigt hjälpsam och jobbade med oss när vi utformade formen och färgen. Vi behövde inte kassera formen – men vi kunde ifrågasätta den och leka med den för att förbättra den. Så vi lade till kurvor som ser bra ut men som också har en funktion då det gör hörnen lättare att torka rena. Kurvorna ger också stativet den igenkännliga Omlet-designen.”

Josh, chef för produktdesign

EN KOMPLETT BOSTAD

Vår idé om ett komplett system utformat för att uppmuntra till interaktion hade en till viktig komponent: en lekhage, som behövde vara säker för hamstrar och praktisk för människor.

“Vi konstruerade gångjärn som gör att den klickar på plats. Lekhagen har en robust struktur och fälls lätt upp på några sekunder och den blir platt efter att den har fällts ner, för enkel förvaring. Vi la till släta sidor som inte går att gnaga eller klättra på och ett golvskydd. Vi gjorde två storlekar, där den större är tillräckligt stor för att barn ska kunna gå in i lekhagen med sin hamster.

Vi ville att den skulle ha samma visuella stil som hamsterbostaden, så att det känns som en produktfamilj. Victoria utvecklade ett tryckt mönster som liknar det springande i labyrintmönster som hamstrar gör. Hon designade mönstret på lekhagen på samma sätt som hon designar trycken på våra hundsängar, där hon ofta utgår från en rörelse eller handling och sedan designar ett grafiskt tryck inspirerat av det.”

Josh, chef för produktdesign

HAMSTERN GRAHAM

“Graham är en av de första invånarna någonsin i vår nya hamsterbostad. Han är chef för designgruppen för vår hamsterbostad.”

Freya, anställd på Omlet och Grahams ägare

Efter att ha spenderat över 10 000 timmar under fyra år i verkstaden anser vi att vår hamsterbostad är väldigt berikande för din hamster och har all potential för att din hamster ska vara glad och må bra – men du behöver inte bara ta vårt ord för det. Otaliga kamerabilder tagna på natten bekräftar att Graham älskar den. Omlets katter spenderar timmar med att titta på honom genom ströet, men Graham är oberörd – han vet att de inte kommer in. De elastiska remmarna är för svåra att lossa även för de allra skickligaste tassarna.

“När det gäller katter så kan vi bara säga att de har varit väldigt intresserade! Men de har inte haft en chans. De kommer inte att kunna välta buren, det har vi testat. Vi har gjort allt vi kan. Samtidigt har vi lärt känna Graham – hans vanor, hans personlighet – och hur givande det är att ta hand om en hamster. Det har varit den största lärdomen av alla.”

Josh, chef för produktdesign

Den nya hamsterbostaden är här.


Omlets hamsterbostad

 

This entry was posted in Hamstrar


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Popular Posts